• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier cu suflet donează baloți cu fân crescătorilor de animale rămaşi fără nutreţ din cauza secetei

    Angelica Lefter -

    Sorin Manda este un bucureștean care ani la rând a lucrat în Capitală coordonând o echipă în domeniul vânzărilor, la o companie multinațională. S-a hotărât să părăsească atmosfera orașului agitat și să se mute la țară, unde a cumpărat ferma socrilor săi.

    După investiții serioase în utilaje și contractarea unor credite, fermierul sosit de la oraș a reușit să pună pe picioare o frumoasă fermă cu 50 de capete de vaci și tineret, dar și mai multe hectare de pășune.

    Pentru că vremea a ținut cu fermierii din județul Mureș și au avut din plin nutreț pentru animale, crescătorul de animale de lângă Sighișoara, sat Criș-Mureș, a făcut un anunț pe Facebook în care spune că donează 50 de baloți, amestec de lucernă cu iarbă.

    ”Donez 50 de baloți de lucernă, amestec cu iarbă, pentru un fermier afectat de secetă. Sunt de lângă Sighișoara, sat Criș-Mureș”, se arată în anunțul postat pe pagina de Facebook a lui Sorin Manda.

    Imediat au început să apară și doritorii, însă fermierul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că va face o selecție la final de săptămână, în perioada 19-20 septembrie.

    ”Am donat și anul trecut 100 de baloți unui fermier din Luduș. El avusese un necaz mai mare, fratele lui îi dăduse foc fermei. În anunțul de acum am pus 50 de baloți, dar noi putem dona și mai mult, în funcție de fermierii care au nevoie. Nu putem, însă, asigura transportul, doar pe comuna noastră este asigurat. De altfel, la final de săptămână o să împărțim și aici niște baloți, pentru cei care au nevoie. Noi, mulțumim lui Dumnezeu, nu am avut probleme în zonă cu ploile! Am suprafețe destul de mari pentru câte animale am în fermă. Vreau să ajutăm fermierii, anul acesta a fost dificil, mai ales pentru fermierii din sud, însă, din păcate, sunt distanțe foarte mari, mai ales pentru cei din Constanța”, a mărturisit fermierul mureșean.

    Foto: Facebook/Sorin Manda

    Anunțul a încins spiritele în rândul internauților, iar dacă unii spuneau că nu cred că Sorin Manda donează baloții, alții se s-au întrecut în obținerea mărfii gratuite spunând că a fost un an dificil și nu au ce să dea să mănânce la animale.

    Pe de altă parte, există speranța ca alți oameni, cu posibilități, să ofere gratuit și transportul. Așadar, fermierul selectat ar putea fi de două ori norocos, pentru că ar primi gratis atât baloții cât și transportul lor.

    ”M-au contactat mulți oameni, mai ales online. O să dau aici în zonă câte 2-3 baloți, la cei care au nevoie, gospodari cu 2-3 animale. Pentru fermierii mai mari, asigurăm altă cantitate, mai mare. Criteriile nu pot fi stabilite cu exactitate. De exemplu pentru donația de anul trecut nu am primit mulțumiri, normal așa trebuia, dar în ziua de astăzi nu mai avem pretenții. Am lucernă pe 55 de hectare, o folosesc ca semi-fân pentru animalele mele. Mai avem ceva suprafețe cu fân amestecat cu iarbă. Avem pășune aferentă, dar de la oameni, că de la primărie nu am obținut nimic. Sperăm să se mai schimbe câte ceva după alegeri. Sunt baloți de 1,20 metri/1,20 metri, intră o cantitate de 180 de kilograme. Selecția nu știu cum o să o fac pentru fermierii mari, dar vedem. Eu nu pot să-i verific, nu am cum, rămâne la buna-creștere a fiecăruia”, a explicat fermierul Sorin Manda pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului