• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dezastru în ferma unui crescător de porci! Măsuri drastice impuse de autorități!

  Ionel Văduva -

  Într-o fermă comercială din localitatea Fundeni, comuna Zărnești, județul Buzău, a fost confirmată prezența pestei porcine africane (PPA), ca urmare rezultatelor transmise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

  Potrivit unei informări transmisă Agrointeligența de Prefectura Buzău, serviciile veterinare au intervenit și au instituit măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA într-o exploatație comercială. Vorbim aici despre decizia de eutanasiere a peste 1.700 de capete porcine.

  „Exploatația respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. În exploatație vor fi eutanasiate toate animalele (1.750), iar cadavrele vor fi ecarisate”, se menționează în informarea primită la redacție.

  Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Buzău s-a întrunit vineri, prin audio-conferință, și a adoptat planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și a zonelor de restricții.

  „Ancheta epidemiologică este în desfășurare. La această dată, la nivelul județului Buzău, pesta porcină africană evoluează într-o exploatație comercială, două exploatații non-profesionale şi mai există o suspiciune într-o altă gospodărie individuală. În mediul silvatic, la porcul mistreț sunt înregistrate 63 de cazuri pe raza a 18 fonduri cinegetice. (…) Solicităm în continuare sprijinul şi înțelegerea cetățenilor, chiar și în actuala conjunctură epidemiologică națională generată de evoluția COVID-19, pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecințele economice grave generate de apariția ei”, se menționează în documentul de presă al Instituției Prefectului.

  Sursele citate au atras atenția cu privire la faptul că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicilor veterinari sau reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău.

  Scăderi ale efectivelor de animale în comuna Zărnești

  PPA a „mușcat” și de această dată dintr-un șeptel porcin în scădere. Conform Strategiei de Dezvoltare Locală a comunei Zărnești procentul mare al terenurilor agricole care se încadrează la categoria „arabil”, și anume 4.117 ha, reprezentând 79% din totalul suprafețelor de teren agricol, creează premise pentru dezvoltarea activităților de tip zootehnic (bovine, ovine, caprine).

  Cu toate acestea, se menționează în document, la nivelul comunei se înregistrează scăderi ale efectivelor de animale la aproape toate categoriile. „De remarcat scăderile masive în cazul efectivului de bovine și porcine”, susțin autorii materialului.

  Singurele creșteri notabile sunt înregistrate la categoria oi, găini ouătoare, capre și stupi. „Restrângerea fermelor de animale din sistemul colectivist și dificultatea desfacerii produselor animaliere au condus la diminuarea drastică a producției zootehnice la nivelul teritoriului. În acest moment, creșterea animalelor se face în gospodării proprii, majoritatea pentru consum intern.

  Ultimul focar de PPA (și unicul) raportat de ANSVSA a fost cel din intervalul 25 iunie – 1 iulie 2020. În ultima informare transmisă de Autoritate, cea din data de 20 iulie 2020, PPA era confirmată doar la porcii mistreți.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Secretarul de stat Gheorghe Ștefan a reprezentat MADR și România la Forumul Global pentru Alimentație și Agricultură Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca parte din patrimoniul satelor!

  Ultimele știri

  Alertă ANM! Cod galben de ninsori viscolite – emis de astăzi pentru 9 județe! Apan Agriculture Equipments – Unic Importator Agrifac în România! Gabriela Vila, ADAMA România și Rep. Moldova: ”Fermierul român va primi întotdeauna soluții adecvate nevoilor sale, produse și servicii eficiente”