• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oficial MADR, mesaj pentru apicultori: Indentificarea și înregistrarea stupilor este obligatorie!

  agrointeligenta.ro -

  Indentificarea și înregistrarea stupilor este obligatorie pe teritoriul României, le reamintește apicultorilor un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Marian Irinei, consilier al ministrului Agriculturii, Adrian Oros, a publicat pe Facebook o informare prin care le readuce aminte crescătorilor de albine să sunt obligați să respecte legislația în vigoare cu privire la deținerea stupilor în mod legal.

  Iată, integral, mesajul consilierului ministrului Oros, apicultorul Marian Irinei:

  ”Plecând de la art. 4 din Ordinul MADR nr. 251/2017 privind Sistemul unitar de identificare a stupinelor și stupilor, vreau să știți că pe teritoriul României, indentificara/înregistrarea stupilor este obligatorie.

  Vă citez aici cele două alineate descrise de art. 4:
  Art. 4. –
  (1) Pe teritoriul României toți apicultorii sunt obligați să își identifice stupii.
  (2) În termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, apicultorii au obligația să își identifice stupii.
  Conform art. 5 ale aceluiași ordin (Ordinul MADR nr.251/2017) documentele necesare pentru a obține codul unic de înregistrare sunt următoarele:
  Art. 5. –
  (1) Apicultorii depun la oficiul județean de zootehnie, denumit în continuare OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însoțită de următoarele documente:
  – copie a actului de identitate BI/CI/certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerțului/certificatului de înregistrare fiscală, după caz;
  – copie a adeverinței care atestă proprietatea și numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local.
  (2) Codul de identificare a stupinei se alocă la adresa vetrei permanente; în cazul în care un apicultor deține stupine ale căror vetre permanente se află în mai multe județe, apicultorul va solicita coduri și de la județele unde se află efectiv vetrele permanente ale stupinelor. În cererea de alocare a codului de identificare a stupinei, apicultorul are obligația să specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le deține.
  (3) Cererea prevăzută la alin. (1), al cărei model este prezentat în anexa nr. 1, poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, prin e-mail, prin oficiul poștal cu confirmare de primire.
  Așadar, primul pas pe care trebuie să-l facă un apicultor pentru a înregistra familiile de albine este declararea acestora la registrul agricol pe raza unității administrativ teritoriale (Primăria) unde aveți vatra permanentă a stupinei. În urma acestei declarații, de la registrul agricol veți primi o adeverință prin care vi se certifică faptul că în locația respectivă (adresa vetrei permanente) aveți numărul de familii declarat, totodată vi se va elibera și un certificat de producător și un carnet de comercializare, asta în cazul persoanelor fizice.

  Pentru a-i fi eliberat codul unic de stupină, apicultorul trebuie să trimită/depună la Oficiul Județean de Zootehnie de pe raza județului în care are declarată vatra permanentă, adeverința eliberată de Primărie + o cerere completată/scrisă (un formulat tip – pe care vi-l atașez public, la cerere), precum celelalte documente expuse la art. 5 (le-am enumerat anterior).

  OJZ înregistrează cererea de acordare a codului de identificare a stupinei depusă de solicitant, verifică documentele însoțitoare și acordă codul de identificare în maximum 10 zile lucrătoare de la înregistrare, eliberând adeverința în care va fi înscris numărul de identificare a stupinei (codul unic).

  Pentru că zilele acestea am constatat că ÎNCĂ mai există colegi care nu și-au înregistrat familiile de albine sau au întâmpinat greutăți la obținerea anumitor documente, cei care sunteți expuși unor astfel de situații, vă stau la dispoziție cu răspunsuri la eventualele probleme pe care le întâmpinați”.


  Te-ar mai putea interesa

  Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici

  Ultimele știri

  Froo, lanțul polonez de supermarketuri s-a lansat în România. Ce relație va avea cu fermierii români Fermieri, mare atenție! Noi limite la micotoxine intră în vigoare de la 1 iulie Bursa cerealelor – fluctuații la prețul grâului. De la creștere spectaculoasă la stabilizare