Ordin de ministru – ÎN VIGOARE pentru terenurile care primesc subvenții de la APIA!
Roxana Dobre -Seceta și alte calamități trebuie anunțate de urgență la Agenție de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă nu există un act normativ național. În Monitorul Oficial de luni, 21 septembrie, a fost publicat un ordin de ministru, nr. 264/2020, care modifică și completează anexele nr. 1 (formularul cererii unice de plată n.r) și 2 (instrucțiunile de completare a cererii unice n.r) la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 52/2020 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2020.
”Fermierii care au suferit calamități ale culturilor din cauza unor fenomene naturale izolate (îngheț, inundații, secetă tornade etc.) pentru care nu există un act normativ național prezintă ca documente doveditoare, alături de înștiințarea cu privire la cazurile de forță majoră, prevăzută în anexa nr. 12 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 619/2015, cu modificările și completările ulterioare, și procesul-verbal de constatare a calamității eliberat de primărie”, se arată în ordinul de ministru.
Același document mai arată că în cazul exproprierii întregii exploatații agricole sau a unei mari părți a acesteia, dacă aceasta nu a fost previzionată la data la care a fost depusă cererea unică de plată și/sau data la care angajamentul de agromediu/agricultură ecologică a fost semnat:
– decizie de expropriere însoțită de extrasul din anexa la decizie, cu indicarea poziției la care se regăsește beneficiarul. Aceste documente se găsesc postate pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNADNR și sunt afișate la sediul consiliului local de pe raza localității unde se desfășoară lucrările;
– convenție/proces-verbal încheiat între beneficiar și operatorul economic care efectuează lucrări de îmbunătățiri funciare și/sau lucrări de intervenție/întreținere la rețelele de transport apă/canal/gaze/electricitate/drumuri/poduri, lucrări ce au fost efectuate pe suprafețele declarate de beneficiar la APIA, la o dată ulterioară depunerii cererii și/sau semnării angajamentului de agromediu/agricultură ecologică;
– decizia/dispoziția/ordinul/hotărârea judecătorească în cazul pierderii dreptului de utilizare prin constituirea/reconstituirea dreptului de proprietate, urmată de retrocedarea terenurilor agricole prin acte normative emise de autorități competente sau prin hotărâri judecătorești rămase definitive, despre care beneficiarul, în calitate de utilizator al terenului agricol, nu avea cunoștință la data depunerii cererii unice de plată.
”În cazul intervențiilor temporare prin lucrări de reparații/întreținere la rețelele de transport apă/canal/gaze/electricitate/drumuri/poduri/lucrări de îmbunătățiri funciare efectuate pe suprafețele declarate la APIA la o dată ulterioară depunerii cererii și/sau semnării angajamentului de agromediu/agricultură ecologică, neprevizionată de fermier, constituie circumstanțe excepționale și se procedează la fel ca în situațiile de forță majoră expuse mai sus”, mai arată documentul publicat în Monitorul Oficial.