Sacrificare în masă a porcilor. DSVSA: 75.000 de suine – abatorizate de urgență!
Angelica Lefter -Zeci de mii de porci vor fi sacrificați din cauza pestei porcine africane! Pentru că nu pot fi comercializați vii, din cauza focarelor de pestă porcină africană (PPA) care au apărut în zonă, aproximativ 75.000 de porci vor fi sacrificați într-un abator privat din județul Satu Mare, în mai multe etape. Cel mai probabil carnea va fi procesată și congelată, potrivit ziare.com.
Prefectul județului, Radu Bud, a convocat marți – 22 septembrie, o întâlnire cu fermierii pentru a discuta despre activitatea fermelor de suine din Satu Mare, care se regăsesc în zonele de restricție, pe o rază de 10 kilometri față de focarele de PPA.
”Prefectul Radu Bud a convocat azi într-o întălnire de lucru fermierii producători în domeniul creșterii suinelor cu reprezentantul unuia dintre cei mai importanți procesatori de carne din tara, Vasile Lucut, pentru a găsi soluții pe termen scurt pentru valorificarea porcilor ajunși la sfârșitul ciclului de creștere și care nu pot fi valorificați urmare a apariției focarelor de pesta porcina africana. În județul Satu Mare, activitatea a 12 ferme de creștere intensivă a porcilor este grav afectata în prezent din cauza faptului că amplasamentul acestora este cuprins în zone de restricție pe o rază de 10 km față de focarele de pestă porcina africană, însumând 75.000 de porci. Cu toate că efectivele din ferme nu sunt afectate de pesta porcină africană, producătorii au interdicția de a-și desfășura activitatea de comerț, fiind interzisă mișcarea animalelor vii în aceste zone, conform planurilor de măsuri pentru controlul bolii pesta porcină africană instituite”, potrivit Prefecturii Satu Mare.
Animalele vor fi sacrificate în etape, în abatorul societății, aceasta fiind singura măsură agreată de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA).
”Reprezentantul procesatorului de carne UNICARM s-a arătat dispus să vină în sprijinul fermierilor și împreună cu aceștia a stabilit să înceapă în cel mai scurt timp sacrificarea în etape a porcilor urmată de procedura de tratament termic, inclusiv de congelare prealabilă, în cadrul halei de producție a societății sătmărene, aceasta fiind singura modalitate de procesare acceptată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor. Pentru eradicarea în cel mai scurt timp a focarelor active și evitarea propagării pestei porcine africane, prefectul Radu Bud a dispus un Plan de măsuri de verificare a stării de sănătate a porcilor din toate gospodăriile din UAT-urile afectate în acest moment de boală, implicând pe lângă personalul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor și echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Jandarmerie, Poliție și Poliția de Frontieră”, a mai arătat Prefectura.