• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Albinele pot fi ”antrenate” pentru a crește productivitatea culturilor agricole!

    Angelica Lefter -

    Albinele, despre care se știe că sunt foarte organizate și harnice, dovedesc că sunt și extrem de inteligente! Sunt cele care aduc o multitudine de beneficii omului și naturii, iar studii noi arată că acestea sunt capabile de a avea amintiri sau de a fi instruite să recunoască, după miros, anumite culturi.

    Cercetătorii au descoperit că albinele pot fi învățate să ”adulmece” culturile de floarea-soarelui, astfel că ele pot fi un stimulent viabil pentru producția de culturi, potrivit euronews.com.

    O echipă formată din oameni de știință de la Universitatea din Buenos Aires, din Argentina, au descoperit că albinele ar putea fi condiționate, la fel ca în cazul câinilor, să detecteze mirosurile. Cercetătorii speră că acest lucru va contribui la eficientizarea procesului de polenizare.

    Nu este pentru prima dată când o echipă condusă de Walter M. Farina a făcut o descoperite colosală. Anterior, echipa condusă de Farina a descoperit că albinele sunt capabile să stabilească amintiri pe termen lung legate de mirosurile alimentare pe care le întâlniseră în cuib. Aceste amintiri au influențat apoi alegerile albinelor cu privire la culturile pe care le vor vizita în viitor.

    În cadrul studiului actual, o colonie de albine a primit hrană cu un miros sintetic, care imită mirosul de floarea-soarelui. Ulterior, s-a constatat că aceste albine au vizitat frecvent floarea-soarelui, motiv pentru care au dus la o creștere considerabilă a producției respectivelor culturi.

    Toate aceste cercetări și descoperiri ar putea fi o veste bună pentru alte culturi care se bazează și pe polenizare, iar metoda ar putea funcționa pentru plante precum mere sau migdale, sunt de părere oamenii de știință.

    “Arătăm că este posibil să condiționăm albinele printr-un miros recompensat în interiorul coloniei, iar această experiență modifică comportamentele ghidate de miros ale albinelor mai târziu”, a declarat Walter Farina,cel care a condus cercetarea.

    “Rezultatul cel mai surprinzător și relevant este că preferințele de hrănire pentru cultura țintă sunt atât de prelungite și intensive încât favorizează creșteri semnificative ale randamentelor culturilor”, au explicat cercetătorii argentinieni.

    Totodată, cererea globală pentru servicii de polenizare este în creștere, lucru care îi determină pe producători să ia în considerare noi strategii în gestionarea polenului pentru a-și îmbunătăți eficiența în agroecosisteme, se arată în raportul publicat pe cell.com.

    Albinele au și o memorie foarte bună

    Astfel, aceiași oameni de știință au descoperit anterior că albinele au o memorie foarte bună și chiar pot stoca amintiri pe termen lung legate de alimentație, pe care le pot utiliza în anumite procese. Bineînțeles că și aceste amintiri au influențat ulterior alegerile cu privire la culturile pe care le vor vizita în viitor.

    Farina și echipa sa au reușit să folosească această înțelegere a amintirilor din stup pentru a dezvolta noile cercetări privind preferințele de hrănire. Oamenii de știință au manipulat amintirile albinelor prin mirosul artificial de floarea-soarelui, determinându-le să aleagă activ să viziteze mai mult floarea-soarelui. Albinele din studiu au adus și mai mult polen de floarea-soarelui în stup.

    “Prin această procedură, este posibil să influențăm activitatea de căutare a albinelor și să creștem semnificativ randamentele”, spune Farina. „Cu alte cuvinte, serviciile de polenizare ar putea fi îmbunătățite în culturile dependente de polenizatori prin utilizarea mirosurilor simple de imitare ca parte a unei strategii de polenizare de precizie”, mai spun cercetătorii.

    Experimentul oamenilor de știință a arătat că hrănirea coloniilor cu alimente parfumate cu miros de floarea-soarelui a permis stabilirea amintirilor olfactive care influențează albinele în recunoașterea culturii. Oferirea unui miros care imită parfumul florilor de floarea soarelui a promovat o activitate de hrănire mai mare și s-a constatat că floarea-soarelui utilizată în cercetare și-a crescut producția de semințe de la 29 la 57%.

    Echipa de oameni de știință din Argentina studiază în continuare modul de aplicare a acestor descoperiri și pentru alte culturi care depind de polenizare. Prin această metodă inedită, cercetătorii speră să poată îmbunătăți polenizarea în contextul climatic actual, care este în continuă schimbare și care amenință insectele cu rol polenizator.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură