• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preț floarea-soarelui 2020. Cât încasează fermierii la finele campaniei de recoltare

  Ionel Văduva -

  Preț floarea-soarelui 2020, o surpriză la finele campaniei de recoltare atât pentru traderi, cât și pentru fermieri. Pe fondul secetei care a afectat serios producțiile din multe ferme care furnizau semințe pe piața românească, tot din acea zonă vin semnale că semințele oleaginoase sunt într-o apreciere considerabilă, prețurile negociate în prezent cu fermierii mari fiind în jurul a 1.900-2.000 de lei pe tonă.

  Bursa Română de Mărfuri, prețuri locale pentru floarea-soarelui 2020

  Datele centralizate de către autorități indică un nivel de preț pentru floarea-soarelui mult mai mic pe plan local. Bursa Română de Mărfuri (BRM) a publicat prețurile medii pentru cultura de floarea-soarelui în ultimele săptămâni. Cotațiile au fost calculate pe baza datelor la nivel județean din Sistemul Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare (SIPPAA), puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceste date sunt coroborate cu informațiile privind tranzacțiile din piață, obținute prin colaborarea principalelor asociații profesionale din domeniul agricol, precum și cu prețurile de export din portul Constanța. Dacă nu se precizează detalii, prețurile sunt valabile în condiția de livrare Ex Warehouse, fără costuri de livrare, adică la comercializarea directă de către fermier.

  Prețurile locale pentru floarea-soarelui conform BRM în săptămâna 17-23 septembrie 2020

  Prețurile locale pentru floarea-soarelui conform BRM în săptămâna 10-16 septembrie 2020

  La traderi, prețurile sunt mai mari

  Potrivit precizărilor făcute pentru Ziarul Financiar de Sergiu Gorban, proprietarul traderului de cereale Transylvania Invest, preţul pentru floarea-soarelui a crescut în două săptămâni de la 1.450 lei tona, la 1.900 lei/t. Și asta în condițiile în care, Gavrilă Tuchiluş, asociat al Agrimat Matca, a precizat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că tona de floarea-soarelui a ajuns să se comercializeze cu o sumă de aproximativ 2.000 lei tona.

  „Niciunde în ţară nu sunt zone cu recolte peste aşteptări. În sud-est sunt zone cu producţii de 0%. Anul 2020 este incomparabil cu ceilalţi ani. În plus, preţul pentru floarea-soarelui a crescut în două săptămâni de la 1.450 lei tona la 1.900 lei tona şi uleiul deja s-a scumpit, deoarece România este cel mai mare producător din UE, iar din cauza secetei se aşteaptă cantităţi mai slabe. Se estimează o scădere a recoltei de 30% la nivel naţional”, a declarat Sergiu Gorban, proprietarul traderului Transylvania Invest.

  La un calcul simplu, potrivit datelor vehiculate de traderul arădean, prețurile s-au majorat în doar 14 zile cu 31%, iar estimările privind producția vorbesc despre o scădere de recoltă cu minimum 30%. Un joc al cifrelor, specific anilor cu volatilitate.

  Diferență mare între prețul din primăvară și cel la recoltare

  Într-o declarație făcută de fermier pentru ZF, din punct de vedere al producției agricole, judeţul Galaţi este aproape de calamitare totală.

  „Am făcut la floarea-soarelui 1.200 kg/ha, adică 20-25% dintr-o producţie normală. Dar am avut zone şi cu o producţie de 300-500 kg/ha. Autorităţile au zis că ne sprijină cu bani pentru culturile de grâu şi orz, din care nu a mai rămas nimic, dar încă nu am primit ajutor”, spune Gavrilă Tuchiluş, asociat al Agrimat Matca.

  Potrivit precizărilor făcute pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO tot de către Tuchiluș, la momentul vânzării producției către un renumit procesator, prețul tonei de floarea soarelui high-oleic era mai mic cu 0,40-0,50 bani pe kilogram.

  „Noi am avut un contract cu compania Prutul încă din luna februarie și, la vremea când am obținut noi floarea-soarelui, am obținut un preț bun datorită faptului că am cultivat high-oleic, iar procentul de ulei a fost foarte bun și am obținut pentru momentul acela cel mai bun preț 1,6 lei/kilogram. Sigur că acum a trecut de 2-2,1 lei. (…) Știu că 2 lei este prețul acum, dar efectiv marfă nu este pentru că lumea nu și-a făcut programul”, a mai menționat reprezentantul Agrimat Matca.

  Performanță pe linie, de ambele părți

  Agrimat Matca cultivă cereale pe 4.500 de hectare și deține un șeptel de 1.500 de bovine. Compania citată are o cifră de afaceri de 24 milioane de lei 2019.

  În 2019, Transylvania Invest a tranzacționat peste 200.000 de tone de cereale și a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 174 milioane lei, în creștere cu 7% față de anul precedent, şi cu un profit de 1,2 milioane de lei, conform datelor publice.


  Te-ar mai putea interesa

  Ucraina cere Comisiei Europene să nu prelungească resctricțiile pentru importuri dincolo de 5 iunie Evaziune fiscală cu cereale. Percheziții la trei persoane care ar fi păgubit statul cu 1,8 milioane de lei Erdogan: Acordul pentru coridorul cerealelor de la Marea Neagră a fost prelungit cu 60 de zile

  Ultimele știri

  Sumă uriașă, arsă într-un incendiu. Banii erau ascunși în hambarul cu porumb AGROSHOW 2023 – Pe 12 iunie analizăm, direct în câmp, cele mai eficiente tehnologii la rapiță și cereale păioase! Semănatul porumbului în mai și iunie, o practică riscantă