• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Măsura 21 VEGETAL: Până la 5.000 euro/fermă pentru 0,1-10 hectare: condiții, culturi, acte necesare, termen cereri

    Angelica Lefter -

    Măsura 21 de sprijin pentru fermierii afectați de pandemia COVID-19 aduce un ajutor considerabil și fermierilor din vegetal care cultivă anumite culturi agricole. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat astăzi, miercuri – 23 septembrie, publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19. Alături de crescătorii de bovine, ovine sau caprine, de ajutorul din fonduri europene pot beneficia și fermierii care au cultivat legume, care au livezi sau care produc cartofi.

    Măsura 21 – sprijin pe hectar: condiții de eligibilitate

    Solicitantul poate beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, atât pentru legume cultivate în câmp, fructe și cartofi cât și pentru legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii).

    Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.

    Măsura 21 Vegetal: Când și unde se depun cererile

    Pentru Măsura 21, în cazul tuturor fermierilor, solicitările se depun la centrele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură unde aceștia au depus și cererea unică pe acest an. Cererea se poate depune personal sau prin reprezentant, iar în condițiile din această perioadă, se acceptă transmiterea documentațiilor la APIA și prin fax, e-mail sau ale mijloace electronice.

    ”Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță lansarea în perioada 25 septembrie – 23 octombrie 2020 a sesiunii de depunere a cererilor de sprijin pentru măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

    Cererile depuse ulterior perioadei stabilite nu vor fi luate în considerare pentru plată, fiind neeligibile.

    Măsura 21 Vegetal: sume forfetare pentru plata pe suprafață

    Sprijinul pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație se acordă în formă de plată forfetară, după cum urmează:

    a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi

    b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)

    Măsura 21 Vegetal: cum se calculează ajutorul pe fermă

    În cadrul sectorului legume, fructe și cartofi, sprijinul se va acorda cumulat pentru codurile de cultură din categoria legume cultivate în câmp, fructe și cartofi și cumulat pentru codurile de cultură din categoria legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii). Astfel, un solicitant care deține, spre exemplu, 0,3 ha piersici, 0,5 ha cartofi, 0,2 ha tomate în solarii și 0,1 ha castraveți în sere, acesta va beneficia de sprijin după cum urmează: -pentru piersici și cartofi (0.8 ha legume cultivate în camp, fructe și cartofi) de 700 euro -pentru tomate în solarii și castraveți în sere (0,3 ha legume, fructe cultivate în spații protejate) de 1.200 euro.

    În cazul în care un fermier are o exploataţie mixtă (zootehnic și vegetal sau sector zootehnic – specii de animale diferite sau sector vegetal culturi anuale sau perene diferite), care se încadrează în aria de eligibiliate, sprijinul poate fi cumulat până la valoarea maximă de 7.000 euro/fermier/exploatație.

    Măsura 21 Vegetal: acte necesare

    Fermierii care solicită ajutorul excepțional prin Măsura 21 pentru suprafețe agricole trebuie să depună o cerere la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), împreună cu

    Măsura 21 Vegetal: controale și sancțiuni

    După campania de depunere a cererilor, APIA va face și o serie de controale. Astfel, pentru sectorul legume-fructe și cartofi se va verifica suprafața aferentă culturii de legume, fructe în spații protejate; legume cultivate în câmp, fructe și cartofi pentru care se solicită sprijin.

    În cazul nerespectării de către solicitanți a condițiilor de acordare a Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19, aceștia sunt obligați la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere de la data încasării sprijinului, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

    Cererea de solicitare sprijin temporar cu caracter excepțional este respinsă de la plată în următoarele situații:

    Măsura 21 Vegetal: când se fac plățile

    Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară, care urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

    Bugetul Măsurii M21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 este de 150.000.000 euro, alocat din bugetul UE, fondurile fiind alocate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte