• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Iulian Lionte s-a trezit cu toate solariile tăiate! Camere video au surprins făptașii!

    Angelica Lefter -

    M-am trezit cu folia de pe solar toată tăiată! Este mesajul disperat al unui legumicultor pentru care problemele par să nu se mai sfârșească. După ce un vecin l-a reclamat că nu are autorizație de construcție pentru solar și s-a luptat în instanță să arate că nu este nevoie de acest document, fermierul Iulian Constantin Lionte din Dorohoi, județul Botoșani, este acum, la final de septembrie, victima unor vandali pe care îi suspectează că au fost puși de cineva să îi facă rău.

    De peste patru ani de când s-a întors în țară pentru a-și înființa o fermă, problemele se țin scai de Iulian Constantin Lionte din Dorohoi, județul Botoșani. Cea mai recentă: tăierea foliei de pe solariile în care are pe rod culturile de legume.

    Fermierul Iulian Constantin Lionte din Dorohoi, județul Botoșani, a avut liniște doar un an. Asta după ce a învins într-un proces în care un vecin îl acuza că și-a construit ilegal solariile. Mai mult, primăria orașului dispusese atunci distrugerea muncii legumicultorului. Fermierul i-a dat în judecată, iar cu sprijinul, la acea vreme al Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a reușit să-și repună liniștit afacerea pe picioare.

    CITIȚI ȘI:

    Chiar și după ce a câștigat, au mai existat incidente cu vecinul nemulțumit: ba că și-ar fi pus fermierul camere de supraveghere, ba că umbra unor cireși cade pe proprietetea sa și, deși nu îi aparțineau, i-a tăiat. Au fost și zile când s-a lăsat cu injurii la adresa legumicultorului Iulian  Lionte din partea vecinului, chiar de față cu poliția. Au urmat alte instanțe, însă în toate procesele fermierul a câștigat.

    Cu toate acestea perioada de acalmie nu a durat foarte mult, s-a trezit în vineri – 25 septembrie, cu solariile tăiate. Așa cum era de așteptat, primul suspect al fermierul este același vecin care îi face zile fripte.

    ”Cred că nu a avut cum să mă mai atace și a trecut la distrugerea solariilor prin persoane puse de dumnealui! Cred că nu avea cine altcineva, dar adevărul se va afla curând! Am 1.000 de metri pătrați spații protejate, tomate și ardeioase, un solar era cu tomate și trei cu ardeioase. Încă erau plantele roditoare, pe final de cultură. La tomate urma spre finalul lunii să încep defrișarea pentru cultura de toamnă-iarnă, de salată. Nu pot să spun că este vecinul sigur, că nu l-am prins pe el, dar a trimis acești doi copii. Erau doi adolecenți, aveau hanoracele pe cap și șapcă. Sper ca poliția să-și facă treaba. Au fost aduși minorii cu o mașină acolo, se vede pe camere. Mașina este la o distanță de un kilometru și jumătate, dar se văd farurile, cam o oră a stat și i-a așteptat cât mi-au tăiat folia, patru solarii. Paguba se ridică la peste 10.000 de lei”, ne-a explicat fermierul din Dorohoi.

    Iulian Constantin Lionte spune că avea acolo și locul pentru răsaduri, pentru care va trebui să refacă solarul în întregime, dacă acestea vor fi afectate de frigul de peste noapte, practic nu va avea ce planta.

    ”De la începutul lunii ianuarie, sfârșitul lunii decembrie începem faza cu răsaduri, practic a fost afectată maternitatea. Eu acolo produc răsadurile, undeva în jurul a 70.000 – 100.000 de răsaduri. Acum trebuie să mă grăbesc să refac solarul ca să pot beneficia în primăvară de răsaduri, altfel aș pierde un an, ar îngheța. Acum, o muncă în plus nu va fi ușor, patru solarii să acoperi per total, nu e simplu. De 4 ani de când am cumpărat terenul acela acolo am numai necazuri. Cu toate acestea autoritățile nu și-au făcut treaba. I-au dat doar un avertisment acum o lună și jumătate. A fost surprins de camere când arunca cu pietre în câinii aflați pe proprietatea mea„, se plânge fermierul.

    Montarea camerelor de supraveghere l-a ajutat foarte mult în aflarea adevărului în diverse ipostaze, însă legumicultorul din Dorohoi nu a scăpat de amenințările vecinului.

    ”După ce am câștigat procesul, ajutat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, și mulțumesc pe această cale, vecinul mi-a spus că o să-i facă plângere avocatului meu că am câștigat pentru că ar avea influențe la tribunal și dacă am făcut public cazul prin Agrointeligența – AGROINTEL.RO, asta nu mă poate salva pentru că el tot o să mă distrugă!”, ne-a relatat legumicultorul despre amenințările pe care le-a primit.

    Vecinul a cerut să i se taie curentul

    Iulian Constantin Lionte rămâne convins că tot vecinul i-a tăiat solariile, dar de data aceasta i-ar fi pus pe cei doi adolescenți să facă treaba murdară în locul său. ”Chiar acum două săptămâni am încheiat un proces cu vecinul, un proces fals, în sensul că nu avea nici un motiv să deschidă proces, dar cred că este procesoman, are peste 400 de procese la activ. Problema sa de data aceasta era că eu mi-am montat sistem de supraveghere video abuziv și se cerea ca instanța să-mi taie electricitatea. Nu a avut câștig de cauză”, a explicat legumicultorul.

    Acesta a mai declarat că a pus la dispoziția polițiștilor sosiți în această dimineață la fața locului toate înregistrările video. De asemenea, Iulian Constantin Lionte a spus că va transmite către Agrointeligența – AGROINTEL.RO toate noutățile care vor apărea în acest caz, însă deocamdată așteaptă informații noi din partea oamenilor legii.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere