• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scandal cu banii medicilor veterinari! Corpul de Control al Premierului, sesizat să ancheteze ANSVSA!

    agrointeligenta.ro -

    Medicii veterinari concesionari sunt foc și pară pe Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dar și pe ”reprezentanții” ANSVSA în județe, pe unele DSVSA. După ce Guvernul a aprobat toate normele necesare ca fiecare cabinet veterinar care are contract cu ANSVSA să aibă un venit asigurat de 10.000 de lei pentru serviciile concesionate, medicii s-au trezit cu mai puțini bani calculați și zero lei în conturi. Totul printr-un ”artificiu” birocratic pe care cei din DSVSA-uri l-ar fi pus la cale prin niște acte adiționale pe care medicii veterinari ar fi fost solicitați să le semneze.

    De trei zile încoace, mai mulți medici veterinari din diferite județe ale țării ne-au semnalat că se simt ”trași în piept” cu banii pentru cabinete. Mai exact, de unde trebuiau să încaseze cei 10.000 de lei lunar, ce li se cuvin prin lege, în fapt nu au primit nimic, unii dintre ei cu argumentația unor penalizări prin acte adiționale. Breasla concesionarilor a decis că aceste abuzuri nu trebuie tolerate, așa că nu a stat pe gânduri și a făcut un demers care va face să tremure fereastrele în sediul ANSVSA de la Casa Presei. Mai exact, Colegiul Medicilor Veterinari a sesizat direct Corpul de Control al Prim-Ministrului, secretarul de stat Daniel Dragoș Tănăsoiu fiind informat cu privire la situația ”deosebit de gravă” a tergiversării și aplicării incorecte a Legii 236/2019 și OUG 117/2020 de către A.N.S.V.S.A. și unele D.V.S.A. județene. Este solicitată o anchetare a modului în care se aplică legislația menționată și cum este posibil ca cei în drept să nu beneficieze de sumele garantate prin lege.

    Iată, integral, conținutul sesizării transmise de Colegiul Medicilor Veterinari la Palatul Victoria:

    ”Nr. 2515/29.09.2020

    Către: Corpul de Control al Prim-Ministrului
    Domnului Secretar de Stat Daniel Dragoș Tănăsoiu

    Colegiul Medicilor Veterinari în calitate de organizație profesională care apără drepturile și interesele medicilor veterinari, vă supune atenției o situație deosebit de gravă cu privire la tergiversarea și aplicarea incorectă a Legii 236/2019 și OUG 117/2020 de către A.N.S.V.S.A. și unele D.V.S.A. județene.

    Conform art.IV, alin. (I) al Legii 236/2019 ”Beneficiarii contractelor de concesiune și/sau de postări servicii încheiate anterior datei intrării în vigoare a prezentei legi pentru realizarea activităților prevăzute la alin. (2) al art. 15 din Ordonanța Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare precum și cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, primesc lunar, pentru fiecare contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, până la finalizarea acestora”, iar art.III din OUG 117/2020 prevede: ”Contractele pentru efectuarea activităților sanitar-veterinare prevăzute la art.15 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, aflate în curs de derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, își păstrează valabilitatea și continuă să producă efecte potrivit prevederilor legale în vigoare la data încheierii lor, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art.IV alin. (I) din Legea nr. 236/2019 pentru modificarea și completarea art.15 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și pentru modificarea unor acte normative.”

    Prin OUG 117/2020 s-au stabilit modalitatea și condițiile de acordare a sumei de 10.000 de lei. Atât Legea 236/2019 cât și OUG 117/2020, nu prevăd că pentru acordarea sumei este nevoie de acte adiționale la contractele în derulare pentru suplimentarea valorii contractelor, ci doar pentru aderarea prestatorului la penalizările prevăzute, conform alin.(7), art.8 din ANEXA 1 a OUG 117/2020.

    În acest sens, A.N.S.V.A. a emis Ordinele 137 și 148/2020 pentru stabilirea modelului de act adițional pentru contractele de concesiune și NS.26860 din 02.09.2020 pentru acordurile cadru de prestări servicii.

    În ciuda celor trei documente emise de către A.N.S.V.S.A, unele D.V.S.A. județene au modificat modelele de acte adiționale adăugând alte prevederi care exced Legii 236/2019 și OUG 117/2020.

    Conform art.6 din ANEXA 1 la OUG 117/2020 medicii veterinari titulari ai contractelor în derulare au depus în perioada 1-5 septembrie decontul și documentele justificative aferente lunii august, iar până pe data de 25 septembrie D.S.V.S.A. trebuia să vireze sumele după efectuarea verificărilor de rigoare.

    Până la această dată A.N.S.V.S.A. nu a virat către D.V.S.A. sumele aferente conform prevederilor în vigoare, invocându-se diverse motive.

    Prin urmare vă solicităm să verificați cele expuse și să dispuneți măsurile necesare astfel încât medicii veterinari să beneficieze de drepturile legale.

    Vă precizăm că situația financiară a medicilor veterinari din mediul rural este una dezastruoasă, iar neaplicarea celor expuse agravează și mai mult situația lor.

    Cu stimă,
    Președinte,
    Conf.Univ.Dr. Viorel Androne”.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat