• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apicultorii, obligaţi să transmită către OJZ situația stupilor care intră la iernare! Termen – 31 decembrie!

    agrointeligenta.ro -

    Marian Irinei, consilier al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat apicultorii din toată țara că indentificara/înregistrarea stupilor este obligatorie, conform articolului 4 din Ordinul MADR nr. 251/2017 privind Sistemul unitar de identificare a stupinelor și stupilor. Crescătorii de albine sunt obligați să transmită anual, în perioada 1 septembrie-31 decembrie, la Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ), prin OJZ, declarația pe propria raspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare. Documentul poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, e-mail, oficiul poștal cu confirmare de primire.

    Oficialul MADR le-a transmis colegilor în spațiul online ce presupune articolul care îi obligă pe crescătorii de albine să își identifice stupii.  ”Vă citez aici cele două alineate descrise de art. 4:  Pe teritoriul României toți apicultorii sunt obligați să își identifice stupii. În termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, apicultorii au obligația să își identifice stupii”, a arătat oficialul MADR care este la rândul său și apicultor.

    Acesta a reamintit și care sunt documentele necesare, conform art. 5 ale aceluiași ordin (Ordinul MADR nr.251/2017),  pentru a obține codul unic de înregistrare.  ”Apicultorii depun la oficiul județean de zootehnie, denumit în continuare OJZ, cererea de alocare a codurilor de identificare a stupinelor, însoțită de următoarele documente: copie a actului de identitate BI/CI/certificatului de înregistrare la oficiul registrului comerțului/certificatului de înregistrare fiscală, după caz și copie a adeverinței care atestă proprietatea și numărul familiilor de albine înscrise în registrul agricol la data solicitării acesteia, eliberată de consiliul local”, a mai transmis Irinei.

    Oficialul a mai completat că codul de identificare a stupinei se alocă la adresa vetrei permanente. Excepție face cazul în care un apicultor deține stupine ale căror vetre permanente se află în mai multe județe, situație în care apicultorul va solicita coduri și de la județele unde se află efectiv vetrele permanente ale stupinelor.

    În plus, apicultorii transmit anual, în perioada 1 septembrie- 31 decembrie, la ANZ, prin OJZ, declarația pe propria raspundere cu numărul de stupi identificați pregătiți pentru iernare; declarația poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, e-mail, oficiul poștal cu confirmare de primire. Aceștia au obligația de a duce la îndeplinire identificarea stupilor cu respectarea cerințelor tehnice, în maximum 30 de zile de la data primirii codului de identificare a stupinei de la OJZ. ANZ, prin OJZ, verifică, ori de câte ori este cazul, atât evidențele oficiale, cât și stupii existenți la fața locului în stupină, conform procedurii de lucru și de control aprobate prin decizie a directorului general.

    În cererea de alocare a codului de identificare a stupinei, apicultorul are obligația să specifice vetrele tuturor stupinelor pe care le deține

    Cererea de alocare a codului de identificare a stupinei  poate fi depusă direct la sediile OJZ sau prin fax, prin e-mail, prin oficiul poștal cu confirmare de primire.  Acestea se depun la OJZ numai în perioada 1 aprilie- 31 octombrie a fiecărui an.

    ”Așadar, primul pas pe care trebuie să-l facă un apicultor pentru a înregistra familiile de albine este declararea acestora la registrul agricol pe raza unității administrativ teritoriale (Primăria) unde aveți vatra permanentă a stupinei. În urma acestei declarații, de la registrul agricol veți primi o adeverință prin care vi se certifică faptul că în locația respectivă (adresa vetrei permanente) aveți numărul de familii declarat, totodată vi se va elibera și un certificat de producător și un carnet de comercializare, asta în cazul persoanelor fizice. Pentru a-i fi eliberat codul unic de stupină, apicultorul trebuie să trimită/depună la Oficiul Județean de Zootehnie de pe raza județului în care are declarată vatra permanentă, adeverința eliberată de Primărie + o cerere completată/scrisă, precum celelalte documente expuse mai sus”, a mai precizat apicultorul.

    Mai departe acesta a explicat că OJZ înregistrează cererea de acordare a codului de identificare a stupinei depusă de solicitant, verifică documentele însoțitoare și acordă codul de identificare în maximum 10 zile lucrătoare de la înregistrare, eliberând adeverința în care va fi înscris numărul de identificare a stupinei (codul unic).

    ”Pentru că zilele acestea am constatat că încă mai există colegi care nu și-au înregistrat familiile de albine sau au întâmpinat greutăți la obținerea anumitor documente, cei care sunteți expuși unor astfel de situații, vă stau la dispoziție cu răspunsuri la eventualele probleme pe care le întâmpinați”, a mai transmis oficialul MADR.

    De precizat că înregistrarea stupilor este obligatorie atât pentru subvențiile acordate prin Programul Național Apicol (PNA) dar și ajutoarele de stat acordate ca despăgubire.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till