• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Republica Moldova produce anul acesta vinuri mai puţine dar mai bune

    agrointeligenta.ro -

    Vinul obţinut din strugurii de anul acesta va fi unul bun, dar nu şi suficient de mult pentru a-i feri pe podgorenii basarabeni de pierderile din producţie.

    Numărul mare de zile însorite din aceasta vară a ajutat boabele de strugure să îşi accentueze trăsăturile care asigură calitatea vinului obţinut din ele dar lipsa ploilor a adus pierderi recoltei.

    Vinurile nobile vor fi mai scumpe cu 10-15%, estimează Alexandru Slusari, preşedintele Uniagroprotect, citat de  postul de radio Vocea Basarabiei, tot el adăugând că recolta va fi sub media anilor trecuţi.

    Republica Moldova deţine 107.000 de hectare de vie destinate producţiei comerciale şi aproximativ 40.000 în cadrul micilor gospodării.

    În sectorul comercial, aproape în întregime privatizat,  predomină soiurile europene – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir – urmate de cele caucaziene.

    Doar 15% din cantitatea de vin produsă în Republica Moldova este destinată pieţei locale, cea mai mare parte – 85% – luând drumul străinătăţii. De altfel, vinul este unul dintre cele mai cunoscute produse de export ale Republicii Moldova.

    Principalele pieţe de export sînt cele ale ţărilor din fosta Uniune Sovietică, unde „brandul” vinurilor basarabene este deja unul cunoscut şi apreciat, spre acestea îndreptându-se între 80% şi 90% din total.

    Rusia este nu doar principalul cumpărător de vinuri basarabene dar este de asemenea împlicată prin achiziţiile realizate în procesul de privatizare din Republica Moldova şi în producţia de vin din această ţară.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor