ACPAR: „Nu E-urile din napolitane ar trebui să ne îngrijoreze, ci cantitatea de grăsimi hidrogenate”
agrointeligenta.ro -„În general, producătorii utilizeaza aditivi alimentari considerati inofensivi sau care, consumaţi cu moderaţie, nu pot periclita starea de sănătate a consumatorului”, se menţionează într-un studiu realizat de Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare din România-”Optimum Cibum”.
În schimb, din punct de vedere al conţinutului de grăsimi 62% din eşantionul analizat conţin grăsimi vegetale hidrogenate (considerate periculoase pentru sănătatea umană).
Procent semnificativ de grăsimi trans
Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare din România – „Optimum Cibum” (ACPAR) a realizat un studiu în cadrul căruia au fost analizate 26 de tipuri de napolitane, achiziţionate de repreprezentanţii organizaţiei din diverse supermarket-uri (Profi, Metro, Billa, Selgros, Carrefour şi Mega Image).
Studiul a relevat că în general, producătorii utilizeaza aditivi alimentari consideraţi inofensivi sau care, consumaţi cu moderaţie, nu pot periclita starea de sănătate a consumatorului. Există însă patru excepţii, care merită o atenţionare deosebită: E223 (metabisulfit de sodiu), considerat periculos; E202 (sorbat de botasiu), E450i (difosfat disodic) şi E476 (poliricinoleat de poliglicerină) – apreciate de specialişti ca fiind suspecte. De asemenea, majoritatea producătorilor utilizează grăsimi vegetale hidrogenate, care conţin un procent semnificativ de grăsimi trans (acizi graşi trans) periculoase, cauzatoare de obezitate şi boli de inimă.
La începutul lunii noiembrie 2013, Administraţia pentru Produse Alimentare şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a catalogat grăsimile trans-artificiale drept un risc la adresa sănătăţii publice şi a anunţat că va lua măsuri pentru a obliga companiile de profil să nu le mai utilizeze excesiv.
Ambalaje fără informaţii referitoare la cantitatea de aditivi
„Indicaţiile de pe ambalajele napolitanelor nu conţin date referitoare la cantitatea de aditivialimentari, motiv pentru care nici un consumator nu poate estima dacă, prin consumul acestor napolitane, se poate încadra la dozele zilnice admise. Din acest motiv, considerăm că instituţiileabilitate ale statului trebuie să reglementeze aspectele legate de norma (doza) zilnică recomandată pentru consum”, a declarat Mihai Panait, preşedintele ACPAR.
Studiul atrage atenţia asupra următorului aspect: nu prezenţa tuturor E-urilor din napolitane trebuie să ne îngrijoreze, ci şi conţinutul şi cantitatea de grăsimi vegetale hidrogenate.
S-a mai observat şi că napolitanele cu mai multe creme şi aromeconţin maimulte E-uri care în general au doza maximă de consum zilnică (consum frecvent nerecomandat)
„Recomandăm producătorilor să utilizeze pentru etichetă un corp de literă mai mare, în aşa fel încât textul să fie mai lizibil”, a mai spus preşedintele ACPAR.
Foto: Biscuiterie Vedere, fr. academic.ru, De Monte Philliphines