Fermierul Ion Olteanu înființează 12 ha de usturoi: ”Numai pentru 7 ha am găsit sămânță românească, restul pun din Spania”
Angelica Lefter -Usturoiul, o cultură nouă în ferma unui cunosct agricultor din România. Ion Constantin Olteanu, administratorul Grupului Agromad Crops a luat decizia ca din această toamnă să aloce teren culturii de usturoi pe care o înființează pe 12 hectare. Principalul motiv pentru care Olteanu a decis să pună usturoi este pentru că, potrivit spuselor acestuia, i-a ajuns să vadă în magazine usturoiul adus din China.
Fermierii români se adaptează la vreme și la vremuri și pun pe picioare proiecte noi. Este cazul cunoscutului agricultor Ionuț Olteanu, administratorul firmei Agromad Crops, care pe lângă cele aproximativ 15.000 de hectare de teren agricol pe care le lucrează în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu și Dâmbovița, a adăugat alte 12 hectare cu o cultură nouă pentru business-ul său, usturoiul românesc.
”Pentru că lucrăm la Dărăști, comună renumită pentru usturoi și ceapă, chiar există un soi local, ceapa de Dărăști, pentru că mă doare și îmi pasă când văd această tradiție pe cale să moară, pentru că importăm usturoi din China, care nu se compară calitativ cu cel românesc, pentru că suntem români și responsabili, am hotărât să continuăm această frumoasă tradiție în cultivarea usturoiului! Alături de George, un inimos inginer am început să semănăm! Să fie într-un ceas bun, îndemn pentru toți românii din țară și din afară să producă și să consume românește!”, a scris Ionuț Olteanu pe pagina sa de Facebook.
Agricultorul a stat de vorbă cu jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO și a povestit de unde a pornit această idee, care speră să se concretizeze într-un business românesc de succes. Mai mult, spune că a cultiva usturoi este mai mult un gest de păstrare a normalității de a consuma produse de calitate, din sămânță românească, cu toate că numai parțial a putut cultiva cu sămânță locală, pe care cu greu a găsit-o.
”Este un proiect nou, un proiect de suflet. Eu am pepiniera de plante ornamentale la Măgurele, Dărăști și este o zonă cu tradiție foarte bună în ceapă și usturoi. Populația din zonă a îmbătrânit și sunt suprafețe mici cultivate că tinerii nu mai au dorință să cultive pământul. Ne-au tot asediat cu usturoiul din China, care n-are nici gust, e mare și prost calitativ. Nu este usturoiul nostru tradițional. Din dorința de a reînnoda tradiția asta și din necaz că mâncăm din acela chinezesc, am zis că nu se poate să îl lăsăm să moară așa.
N-am găsit sămânță, a trebuit să cumpărăm din Spania, cultivăm 12 hectare, anul acesta. Mai mult ca sigur o să extind. 5 hectare le-am cultivat cu sămânță din Spania, că nu am găsit la noi și restul de 7 hectare am luat-o din casă în casă până am adunat sămânța de usturoi de Dărăști, românesc, cel mic.
Este mai dificil să îl desfaci să îl faci sămânță, e mai dificil și de preparat că e mic, dar e mai bun ca cel de import. Sunt 12 hectare anul acesta de usturoi să să mai punem încă 3-4 hectare să vedem ce sămânță mai găsim, usturoi din acela de primăvară, e usturoi de se poate păstra și-l putem consuma de sărbători”, a menționat fermierul.
Va continua și cu o cultură de ceapă de Dărăști
Ionuț Olteanu spune că nu are idee cum va ieși pe piață cu usturoiul, însă mizează și pe o viitoare cultură de ceapă de Dărăști. Va semăna cu un utilaj nou achiziționat, iar dacă va reuși să obțină și un ajutor de minimis va fi foarte mulțumit, mai ales că face demersuri în acest sens. Pe de altă parte, scopul nu sunt banii de la stat, ci o producție cât mai bună de usturoi românesc.
”Acum am început semănatul. Răsare acum și probabil în primăvară sunt 2 modalități de a-l vinde, fie în primăvară usturoi verde, fie în vară ca și usturoi de consum normal. Usturoiul rezistă în câmp peste iarnă fără probleme. Am cumpărat o mașinuță cu care putem să ne descurcăm până în 20 de hectare. Dacă vom accelera pe business-ul acesta probabil că vom cumpăra și o altă semănătoare și mai performantă. Cu fertilizarea am lăsat-o mai ușor, nu am fertilizat așa mult. Am folosit mai mult fosfor și potasiu decât azot. Știți că azotul prin nitrați și nitriți cauzează ceva probleme, și am folosit un îngrășământ special de la Yara care e foarte scump și care are puțin azot, cât îi trebuie plantei. Facem tot ce trebuie făcut pentru a lua și ajutorul de minimis, dar nu în această idee am pornit proiectul, pe mine mă interesează să nu mai importăm usturoi, asta mă deranjează!”, ne-a spus fermierul.
Dacă, în timp, va reuși să cultive mai multe hectare cu ceapă și usturoi românești, Ion Olteanu va trebui să își facă loc în hipermarketuri, lucru despre carefermierul spune că nu este deloc convenabil pentru producătorul român.
”Nu știu unde vom vinde, vedem, la piață sau dacă avem suprafață mai mare o să ajungem la 50 de hectare și mai mult, cu siguranță va trebui să batem la porțile hipermarketurilor. Dar pentru 12 hectare sunt oameni care se ocupă, care cumpără en-gros si vând ei.
Îmi doresc să pun și ceapă, exista la Dărăști așa numita ceapă de Dărăști. A dispărut ceapa de Dărăști, o să încerc să vedem dacă mai găsim sămânță în zonă sau în Banca de Gene. Pentru usturoi am folosit cam 1.000-1.200 de kilograme pe hectar. Lucrez cu inginerul meu, l-am făcut partener pe George, i-am dat 10%, este băiat care vine din legumicultură, a mai făcut pepeni, cartofi, are o mică exoperiență că vine din Lungulețu, Dâmbovița”, a încheiat fermierul Ionuț Olteanu, administratorul firmei Agromad Crops.