Noile reguli UE: Micii fermierii, obligați să transforme laptele neconform în cașcavaluri scumpe
agrointeligenta.ro -România va produce mai mult cașcaval scump și parmezan. În loc să aruncăm laptele care nu corespunde normelor impuse de Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie îl vom transforma în brânzeturi fine. Este soluția găsită de autorități ca să evite distrugerea unor cantități mari de lapte, care nu vor mai putea fi vândute pe piață.
Măsurile lovesc 15.000 de crescători de bovine
Uniunea Europeană ne va monitoriza cu mare atenție din 2014, așa că laptele și iaurturile vor ajunge la raft doar dacă trec multe teste de calitate. Noile reglementări ar putea afecta peste 15 mii de fermieri mici care dețin cel mult 5 vaci. Ei vor trebui să se asocieze pentru a cumpăra tancuri de răcire care să le asigure calitatea laptelui. Altfel, laptele lor nu va mai putea fi vândut.
Reglementările europene spun că laptele care va conține peste o sută de mii de germeni și care poate transmite boli, dacă e consumat proaspăt trebuie distrus, sau dirijat spre producătorii de brânzeturi fine. „2% din lapte e neconform, iar Uniunea ne-a dat o derogare, 5% din acest lapte neconform să fie orientat către producerea de brânzeturi cu o perioadă lungă de maturare”, a explicat pentru PRO TV Dorin Cojocaru, președintele APRIL.
În această categorie intră acele produse care au nevoie de o perioadă de maturare de cel puțin 45 de zile. Aici se încadrează brânzeturile tradiționale românesti, cașcavalurile maturate și parmezanul. Cu alte cuvinte, produse de calitate superioară, mai scumpe și care nu se găsesc pe toate rafturile.
Sursa: stirileprotv.ro