• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fiul unui cioban, în proces cu ANAF pentru milioane de euro moștenite de la tatăl său!

    Angelica Lefter -

    Oieritul nu este nici pe departe o activitate ușoară! Pe lângă munca depusă,  se întâmplă ca investițiile să depășească uneori sumele câștigate, iar în ultima perioadă ciobani renumiți spun că intenționează să renunțe la oierit sau că vor să își vândă turmele. Însă nu pentru toți situația este similară. Există cazuri în care oieritul s-a dovedit a fi până acum mină de aur și…de bani mulți!

    Este cazul unui bărbat din județul Mureș, obligat de ANAF să achite peste 2,3 milioane de lei, impozit, dobânzi și penalități pentru averea pe care nu a putut să o justifice. Acesta a decis să dea Fiscul în judecată, arătând că banii despre care ANAF susține că nu îi poate justifica provin de la tatăl sau, unul din cei mai importanți oieri din județul Mureș, potrivit ziare.com.

    Mureșeanul a fost descoperit în urma unui control al Direcției Control Venituri Persoane Fizice cu Risc Fiscal din cadrul ANAF, cu o avere de milioane de lei pentru care nu a avut o explicație. Pentru asta, inspectorii ANAF i-au stabilit de plata un impozit pe venit de 1,6 milioane lei. În plus, s-au calculat dobânzi de 470.000 de lei și penalități de peste 245.000 de lei. În total a fost pus la plata unei sume de peste 2,3 milioane lei.

    Bărbatul care nu își poate justifica o parte din avere a dat ANAF în judecată

    Prins cu sume pe care nu a avut cum să le justifice, bărbatul a hotărât să deschidă o acțiune în instanță în luna mai 2020 la Tribunalul Mureș. El a cerut suspendarea și anularea deciziilor de impunere.

    În proces, bărbatul a arătat că „a beneficiat, în perioada 2014 – 2016, de donații de la părinți în cuantum total de aproximativ 4,5 milioane euro, sumele fiind încasate atât în lei, cât și în valuta”. Totodată, a mai arătat că sumele au fost dobândite cu titlu gratuit, respectiv sub forma de donații, venituri care sunt neimpozabile.

    Tatăl, fost oier, milionar în euro

    În fața judecătorilor, mureșeanul a explicat cum a ajuns să îi doneze tatăl sau, înainte de a muri, 4,5 milioane de euro. Bărbatul a arătat că, timp de peste 40 de ani, tatăl sau a fost cel mai renumit crescător de ovine din zona comunelor Corunca și Livezeni, din Mureș, deținând în proprietate mii de capete de animale și zeci de hectare de teren.

    ”Numărul anual de oi deținute în proprietate – începând cu anul 1977, când a ajuns practic în vârful apogeului carierei, și unde s-a menținut până spre sfârșitul vieții pământești – era cuprins intre 1.150 capete și 1.980 capete, cu excepția ultimilor ani de viață, respectiv perioada 2015-2017, când datorita greutăților bătrâneții numărul oilor din proprietate s-a redus la 150 capete”, a arătat fiul ciobanului în proces.

    Fiul oierului din Mureș le-a explicat judecătorilor cum a adunat tatăl său milioane de euro din oierit

    Astfel, bărbatul a arătat că tatăl sau a crescut oi din rasa „spanca”. Veniturile de pe urma unei astfel de oi (brânză, urda, lana, miei), a arătat bărbatul, sunt de 1.255 de lei pe an.

    De asemenea, bărbatul a mai arătat că numărul minim al oilor deținute de tatăl sau era de cel puțin 1.150 capete în fiecare an, rezultând un câștig total aferent perioadei 1976-2017 de aproape 43 de milioane de lei, la care s-au adăugat alte peste trei milioane de lei provenite din creșterea unor oi deținute de consăteni, servicii pentru care oierului îi revenea o parte din câștig.

    Mureșeanul a mai explicat că, pe lângă, oi, tatăl sau a crescut la stână și porci, obținând în perioada 1981-2011 peste 22 de milioane de lei din vânzarea purceilor și a scroafelor. Fiul ciobanului a arătat că în cei 42 de ani de oierit, tatăl sau „a acumulat economii foarte semnificative, care la un calcul sumar se ridica la cel puțin 68.918.200 lei (46.499.200 lei câștig în urma creșterii și valorificării efectivelor de ovine + 22.419.000 lei câștig în urma creșterii și valorificării efectivelor de porcine)”.

    Explicațiile au continuat cu faptul că în 1994, după ce a muncit patru ani în Austria, tatăl sau „l-a rugat să revină în țară, promițându-i că îi vă dărui cați bani are nevoie pentru a-și croi un drum în viață aici, acasă, lângă familie și nu departe în străinătate”.

    Bărbatul a mai arătat că aceeași atitudine a avut-o tatăl sau și fata ce ceilalți frați ai săi, „cărora le-a oferit surse de fonduri suficiente pentru a-și pune bazele propriilor afaceri la nivel localc: carmangeria și magazinele de mezeluri Ponderosa, restaurantele Tempo și Laci Csarda, hotel Tempo, lanțul de magazine alimentare Palas”. Acesta susține că la insistențele părintelui său a revenit în tară, iar „tatăl sau și-a onorat promisiunea de a-l ajuta financiar, făcându-i cadou chiar și seiful personal pe care îl păstrează și în ziua de azi”.

    „Este evident că sumele primite de reclamant de la părinți în perioada 2014 – 2016, de circa 4,5 milioane euro, reprezintă un fapt patrimonial major, nesusceptibil de a fi acoperit de veniturile părinților săi din perioada 2014 – 2016, iar impunerea – făcută de către echipa de control-la nivelul veniturilor realizate de părinții săi strict în perioada 2014 – 2016 este în fapt un abuz”, au arătat avocații bărbatului în instanță.

    Fiul de oier a pierdut procesul cu ANAF, în primă instanță

    Judecătorii Tribunalului Mureș au respins cererea mureșeanului, menținând decizia de impunere prin care bărbatul este obligat să achite impozite cu dobânzi și penalități pe peste 2,3 milioane lei.

    „Din probele administrate, se poate concluziona că părinții reclamantului au avut, într-adevăr, venituri considerabile realizate din exploatarea animalelor de-a lungul vieții (fără a se dovedi ce sume de bani au cheltuit sau donat altor persoane), și că au făcut demersuri pentru a asigura bunăstarea copiilor lor, inclusiv a reclamantului. Însă, probele administrate nu dovedesc donația valorii de 4.500.000 de euro către reclamant. De altminteri, deși a învederat că a fost în mod repetat gratificat de către părinții săi, nici reclamantul nu a fost în măsură să indice exact cu ce valoare, și cu ce ocazie ar fi primit respectivii bani. Observam, chiar, că în nota explicativa reclamantul declară că, în perioada vizata (2014-2016), ar fi primit de la părinții săi donații în cuantum de 2.500.000 Euro, în numerar. Ori, diferență între aceasta valoare și cea indicata de către reclamant ulterior este mult prea mare pentru a se putea aprecia că, raportat la declarațiile date și probele administrate, s-ar fi probat de către reclamant cuantumul valorilor care au fost donate lui de către părinții săi”, arată sentința emisă de Tribunalul Mureș. Procesul continuă la Curtea de Apel Târgu Mureș.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat