• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce au fost excluși apicultorii din Măsura 21 pentru ajutorul de maxim 7.000 de euro. Răspunsul MADR!

    agrointeligenta.ro -

    Apicultura nu a fost inclusă în cadrul Măsurii 21 prin care producătorii au putut solicita sprijin de până la 7.000 de euro pentru pierderile cauzate de noul coronavirus. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a inclus sectorul apicol ca fiind eligibil pentru sprijinul acordat ca plată forfetară. În urma numeroaselor semnale primite din sectorul apicol, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a transmis o solicitare oficială pentru a afla motivul pentru care crescătorii de albine au fost scoși din calculele pentru acest sprijin achitat din fonduri europene.

    Solicitarea Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost transmisă MADR în data de 7 octombrie, dar răspunsul l-am primit abia astăzi, lun – 26 octombrie, după ce deja, în data de 23 octombrie, s-a închis perioada în care se mai puteau depune cereri pentru sprijinul din Măsura 21. Întrebarea noastră către MADR a fost: ”Care a fost criteriul (sau criteriile) pentru care sectorul apicol nu a fost inclus pentru acordarea de sprijin în cadrul Măsurii 21, având în vedere pierderile pe care producătorii de miere le-au avut și le au din cauza restricțiilor impuse, inclusiv anularea târgurilor apicole unde își valorificau producția?”.

    Iată răspunsul integral primit din partea MADR la întrebarea referitoare la sectorul apicol:

    ”În ceea ce privește sectorul apicol, acesta nu a fost inclus pentru acordarea de sprijin în cadrul Măsurii-21 din următoarele considerente:

    În conformitate cu prevederile art. 4, alin. (1), lit. b) din Ordonanța Militară nr. 3 din data de 24.03.2020, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii intreprinderilor familiale, liber profesoniștii și persoanele care practică activități agricole pot efectua deplasări cu condiția să completeze o declarație pe propria răspundere cu numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

    Prin urmare, în perioada stării de urgență apicultorii nu au avut interdicție cu privire la practicarea stupăritului pastoral /transhumanței care include deplasarea familiilor de albine pe vetre temporare, pentru valorificarea unor culesuri sau pentru polenizare dirijată.

    Totuși, ceea ce a afectat sectorul apicol în anul 2020 au fost fenomenele hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torenţiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie – mai 2020, în urma cărora familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum și din cauza cantității mici de polen și nectar.

    Pentru a veni în sprijinul apicultorilor afectați de fenomene hidrometeorologice nefavorabile, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a analizat informațiile furnizate de apicultori și Administrația Națională de Meteorologie, care au relevat existența acestor fenomene pe întreg teritoriul României.

    În cadrul întâlnirilor cu reprezentanții sectorului apicol, aceștia au informat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asupra dificultăților întâmpinate în perioada martie- mai 2020 pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole.

    Prin urmare, pentru a reduce impactul acestor pierderi și pentru continuarea activității în sectorul apicol, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat Hotărârea nr. 716 din 27 august 2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2020 asupra sectorului apicol”, prin care apicultorii au beneficiat de sprijin financiar în cuantum de 25 lei pe familia de albine.

    Precizăm că schema de ajutor de minimis s-a acordat în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1408/2013 al Comisiei Europene din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis în sectorul agricol, modificat prin Regulamentul (UE) nr. 2019/316 al Comisiei din 21 februarie 2019.

    În concluzie, precizăm că alt ajutor suplimentar decât ajutorul de minimis care s-a acordat deja sectorului apicol pentru situația descrisă mai sus, situație și perioadă care într-adevăr a coincis cu epidemia de Covid-19, dar care nu a afectat sectorul apicol așa cum am specificat, nu se justifică deoarece s-ar încălca regulamentele europene în vigoare”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”