Circulația căruțelor pe drumurile publice – legislația în vigoare, obligații pentru căruțași!
agrointeligenta.ro -Prezența căruțelor pe drumurile publice este permisă și reglementată de legislația în vigoare, iar cei care ”operează„ aceste vehicule trase de cai au o serie de responsabilități și obligații atunci când ies cu atelajul pe șosele. În plus, se prevăd și o serie de condiții pentru căruțele care pot circula în mod legal pe drumurile din România.
- Înregistrarea căruțelor
- Drumurile pe care pot circula căruțele
- Obligații pentru conducătorii căruțelor
- Dotări obligatorii pentru căruțe
Înregistrarea căruțelor
Vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale, care țin și evidența acestora, potrivit OUG 195/2002.
Drumurile pe care pot circula căruțele
Poliția Rutieră arată că circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală, adică a căruțelor sau a trăsurilor, este reglementată prin articolul 164 al Hotărârii de Guvern 1.391/2006 care prevede că ”Pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tracţiune animală trebuie să fie conduse pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile”.
Pe autostrăzi este interzisă circulația vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna. De asemenea, sunt interzise accesul și deplasarea vehiculelor cu tracțiune animală, a animalelor de povară, de tracțiune sau de călărie, precum și a animalelor izolate sau în turmă pe drumurile naționale, în municipii și pe drumurile la începutul cărora există indicatoare de interzicere a accesului. Autoritățile administrației publice locale au obligația să amenajeze, cu acordul administratorului drumului public și avizul poliției rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum și locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulației animalelor, semnalizate corespunzător. (aceste prevederi sunt incluse în art. 71 din OUG nr. 195/2002, cu modificarea prin OUG nr. 69/2007)
Pentru a circula pe drumurile publice pe care accesul le este permis, animalele, vehiculele trase sau împinse cu mâna, animalele de povară, de tracțiune și de călărie vor avea câte un conducător, iar vehiculele cu tracțiune animală vor fi echipate și cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.
Conform OUG 195/2002, vehiculele și animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulație, cât mai aproape de marginea părții carosabile, cu respectarea semnificației semnalizării rutiere și a regulilor de circulație.
Obligații pentru conducătorii căruțelor
Articolul 165 din HG 1.391/2006 instituie și o serie de reguli pentru circulația căruțelor cu cai pe drumurile publice. Astfel, conducătorul vehiculului cu tracţiune animală este obligat:
a)să aibă asupra lui actul de identitate, certificatul de înregistrare, iar pe vehicul montate plăcuţele cu numărul de înregistrare;
b)să conducă animalele astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic;
c)să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public;
d)pe timpul opririi sau staţionării pe acostament ori în afara părţii carosabile, animalele trebuie să fie legate astfel încât acestea să nu poată intra pe partea carosabilă;
e)să nu conducă vehiculul când se află sub influenţa alcoolului, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
f)să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţa deplasării;
g)de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate un dispozitiv cu lumină roşie, amplasate pe partea laterală stânga;
h)să nu părăsească vehiculul sau animalele ori să doarmă în timpul mersului;
i)să nu transporte obiecte care depăşesc în lungime sau în lăţime vehiculul, dacă încărcătura nu este semnalizată ziua cu un steguleţ de culoare roşie, iar noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă cu un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, montat în partea din spate a încărcăturii;
j)să nu circule cu animale care însoţesc vehiculul, dacă acestea nu sunt legate de latura din dreapta a vehiculului sau de partea din spate a acestuia, cât mai aproape de partea dreaptă. Legătură nu trebuie să fie mai mare de 1,5 m;
k)să nu pătrundă pe drumurile modernizate sau pietruite cu rotile vehiculului murdare de noroi;
l)să nu transporte în vehicule persoane care stau în picioare;
m)să nu abandoneze vehiculul pe drumurile publice.
Conducătorul de trăsură care efectuează transport public de persoane este obligat să circule în condiţiile stabilite în licenţa de autoritatea competentă, se mai arată în același articol, dar la alin. 2.
Dotări obligatorii pentru căruțe
Conform art. 17 din HG 1.391/2006, o căruță care iese pe drumurile publice trebuie să îndeplinească următoarele condiții și dotări:
– Vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în faţă cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare albă, iar în spate, cu două dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare roşie, omologate, montate cât mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
– Plăcuţele cu numărul de înregistrare se amplasează în locuri unde se asigură permanent vizibilitatea acestora, una pe partea stânga şi una la partea din spate a vehiculului.
– Atunci când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, precum şi pe timpul nopţii vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat în plus, în partea laterală stânga, cu cel puţin o lumină de culoare albă sau galbenă, situată mai sus de nivelul roţilor.
– Mijloacele de semnalizare prevăzute la alin. (1), precum şi dispozitivul care asigură lumina de culoare albă sau galbenă conform prevederilor alin. (3) trebuie menţinute curate şi intacte, iar vizibilitatea lor să nu fie obturată de elementele constructive ale vehiculului sau de încărcătura transportată.
– Conducătorul vehiculului cu tracţiune animală trebuie să aplice pe harnaşamentul animalului trăgător materiale reflectorizante pentru ca acesta să fie observat cu uşurinţă de către ceilalţi participanţi la trafic.
Pentru căruțe nu este nevoie de asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație.