• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avansul APIA pentru fermierii la teledetecție. Autorizarea la plată se face după 5-8 noiembrie

    Roxana Dobre -

    Fermierii aflați la controlul prin teledetecție mai au de așteptat până la încasarea subvențiilor în avans. Conform șefului Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă în prezent funcționarii agenției au primit rezultatele de la prestatorul pe teledetecție care urmează să fie introduse în sistem. După această procedură fermierii sunt chemați la APIA pentru clarificări și doar în urma acestora se pot face primele autorizări la plată.

    ”(…)Mai mult decât atât, avem și rezultatele de la fermierii controlați prin teledetecție. În aceste zile colegii mei din teritoriu, cât și de la centrul județean, vor gestiona cele aproximativ 1.500 de dosare ale fermierilor care se află la această metodă de control. Pentru că după cum știm cu toții sunt două tipuri de control: controlul clasic în teren care se realizează pedestru cu GPS-ul în mână de către inspectorii APIA din cadrul Serviciului Control pe Teren și Inspecția APIA Mureș și controlul prin satelit, control externalizat către o firmă de profil pe analiză spectrală, pe ceea ce înseamnă control satelitar al culturilor pe baza unor fotografii și imagini surprinse în diferite fenofaze ale culturii se interpretează și se identifică atât din punct de vedere a perimetrului ariei suprafețelor parcelelor cât și al culturilor cultivate care sunt confirmate sau nu de aceste imagini”, a explicat Ovidiu Săvâșcă pentru www.radiomures.ro.

    Fermierii vor fi chemați la APIA dacă există neclarități

    Șeful APIA Mureș a mai explicat că în perioada imediat următoare se va desfășura campania de follow-up, adică acele întâlniri între fermieri și funcționarii APIA pentru clarificarea neconformităților, acolo unde acestea apar.

    ”Urmează această campanie de follow-up, cum o numim noi, e un termen tehnic, întâlnire cu fermierii și clarificări pe dosarele cu coduri de neconformitate, în urma acestor prezentări către fermieri  de către funcționari a codurilor de neconformitate, sunt două-trei situații în care pot fi de acord cu rezultatul controlului prin teledetecție, pot aduce modificări sau pot solicita reinterpretarea rezultatelor, că nu sunt de acord cu rezultatele primite, cu parte din ele”, a mai adus precizări șeful APIA.

    Primele autorizări pentru fermierii aflați la teledetecție, după 8 noiembrie

    Ovidiu Săvâșcă  a făcut și o estimare a termenului la care primele autorizări la plată se vor face și pentru acești fermieri. ”Concluzionând, o dată avem o certitudine că cei din controlul clasic, o parte din ei sunt pe prima lista de autorizare. Și sper că undeva după data de 5-8 noiembrie să putem gestiona, să autorizăm la plată și dosare care au făcut obiectul selecției la controlul prin teledetecție”, a mai declarat șeful APIA.

    Acesta a mai menționat că blocați la plată sunt momentan și fermierii care au parcele declarate în blocuri fizice cu fermieri care au fost ținta selecției pentru teledetecție. ”Este un pic tehnic dar fermierii aș vrea să aibă garanția că atât de la nivel central, cât și la nivel local, toți funcționarii au interesul comun ca cea mai mare parte a fermierilor care au depus cererea de plată la APIA să fie pe lista de plată în avans. Dacă cumva sunt situații excepționale anumite blocaje anumite chestiuni care nu se pot reglementa clarifica până la data de 30 noiembrie cu siguranță, undeva la 2 decembrie, data începerii plății finale vor fi printre primii care vor intra și vor fi autorizați la plată. Dar noi sperăm că depășim undeva 95% din total fermieri care pot beneficia de plata avansului”, a conchis Ovidiu Săvâșcă.

    Potrivit datelor APIA, pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie sunt eșantionați 39.988 de fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an