• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pregătirea porcului de anul viitor. Sfaturi pentru îngrijirea purceilor

    Ramona Dascălu -

    Reguli pe care toți crescătorii trebuie să le respecte atunci când cumpără purceii pentru anul viitor! În această perioadă foarte mulți oameni cumpără purcei pentru anul viitor, dar majoritatea crescătorilor încă mai au în cotețe porcii mari, care vor fi tăiați pentru Crăciun, și de aceea este bine ca purceii mici să fie ținuți într-un adăpost separat. Foarte important însă este ca acest adăpost să fie curățat și dezinfectat înainte de introducerea purceilor. De asemenea, un rol foarte important îl joacă și deparazitarea acestora, care trebuie făcută de câteva ori până când purcelul ajunge la o maturitate care îl apără de factorii parazitari și infecțioși.

    Carantinarea purceilor, extrem de importantă

    ”Este obligatoriu să se facă carantinarea. Dacă purcelușii se achiziționează înainte de a fi tăiați porcii pentru Crăciun, atunci trebuie ținuți separat. Este foarte important să se pregătească adăpostul dinainte, să fie făcută o igienă mecanică, după care o dezinfecție, dar și o văruire ca ei să fie primiți în niște adăposturi călduroase. Nu este recomandat să pui un purcel împreună cu un porc de 150 de kilograme că nu este corect să-i pui așa. Carantinarea se referă la punerea purcelușilor în niște adăposturi separat, este o carantinare în ghilimele pentru că de fapt nu sunt asigurate toate condițiile de carantină că omul nu poate să-i pună la o anumită distanță unii de alții sau să nu introducă diferite obiecte de la unii la alții”, a explicat medicul veterinar Constantin Mihăilă pentru Satul Hunedorean.

    Purceii trebuie deparazitați de câteva ori până ajung la greutatea de 40 de kilograme

    De asemenea, deparazitarea purceilor joacă un rol extrem de important, cu condiția ca aceasta să fie repetată de două și chiar de trei ori în perioada până când purceii ajung la o greutate de 40-50 de kilograme.

    ”Cel mai important este ca acei purcei să fie deparazitați corect și să fie făcute repetările pentru că cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este următoarea: întotdeauna crescătorii ne spun că a fost deparazitat o dată, nu mai trebuie să-l deparazităm. Pe perioada de creștere, până la când ajunge la 40-50 de kilograme este bine să aibă două, trei, chiar patru deparazitări, în funcție de situația parazitară. Este bine să repete pentru că noi întotdeauna am spus că la prima deparazitare noi prindem doar formele adulte, după care ajung celelalte să se transforme în stadii mature și venind cu o deparazitare, din nou scădem formele adulte și așa, încetul cu încetul ajungem ” să sterilizăm” organismul de acești parazici, de acei limbrici. Este foarte important să facem acest lucru pentru că este o mare problemă legată de mortalitate, inclusiv de infestațiile parazitare cu acești paraziți. Din această cauză, animalele nu se dezvoltă, apar probleme de creștere”, a spus medicul veterinar.

    Adăposturile foarte reci și umede nu permit dezvoltarea purceilor

    Printre cauzele care conduc la o slabă dezvoltare a purceilor se numără și adăposturile în care pătrunde frigul sau este prezentă umiditatea. ”De cele mai multe ori crescătorul vine și ne spune că merg foarte prost purceii și atunci când îi întrebăm, descoperim imediat problema, ori că nu s-a dat proteina etapizat, deci nu s-a făcut corect adaptarea la furaj, ori că nu s-au făcut deparazitările corect ori că nu s-au dat niște vitamine și au pornit foarte greu ori că adăposturile sunt foarte reci, foarte umede și aceste condiții, umiditate, frig, curenți de aer, au dus la apariția unor boli. Dacă purcelul pornește cu o congestie pulmonară de la vârsta de două luni, cu siguranță că pe acel porc nu-l mai faci într-un an de 170-210 kilograme pentru că nu mai pune pe el, se va dezvolta foarte greu. Deci, problemele de îngrijire sunt maxime ca importanță pentru că perioada de la 10-12 kilograme, de la vârsta de două luni până când îl duci la 30-40 de kilograme, când el capăta imunitate, când începe să se dezvolte și ajunge la stadiul de grăsun, stadiu la care sporul mediu zilnic este mult mai bun și scapă de toți factorii dăunători, începând cu factorii infecțioși, cei parazitari. Deci, toți acești factori trebuie să îi avem în vedere în perioada aceasta de creștere a purceilor”, a declarat acesta.

    Perioada de la înțărcare și până când ajung la 30-40 de kilograme, o perioadă critică

    Medicul veterinar Constantin Mihăilă subliniază faptul că perioada de la înțărcarea purceilor și până când aceștia ajung la o greutate de 30-40 de kilograme este una critică întrucât sunt predispuși la anumite boli infecțioase și boli parazitare.

    ”Aceasta este perioada cea mai critică pentru că se mai produc mortalități și pierderi în gospodăriile populației pentru că așa cum bine știm, purceii la înțărcare sunt cei mai predispuși să facă anumite boli infecțioase, anumite boli parazitare și atunci oamenii trebuie să știe la ce să se aștepte, ce alimentație să le dea. În ceea ce privește achiziționarea materialului, oamenii trebuie să aibă grijă ca porcii cumpărați să fie verificați din punct de vedere sanitar veterinar, sunt acele certificate care se eliberează. Trebuie știut însă că atunci când sunt duși acasă, nu trebuie să se facă un exces de alimentație, un exces de zel în a da proteină animală, începând de la zer până la făină de pește, făină de carne pentru că faptul că ei sunt înțărcați, că există un stres de înțărcare, un stres de transport, un stres de adaptare cu noul adăpost, pot să se cantoneze și cea mai de temut boală este boala edemelor, de fapt este o neurotoxină produsă de Escherichia coli și care dă simptome nervoase destul de urâte și mortalitate destul de mare în efectivele de purcei. Este foarte important să știm că factorii care declanșează acest lucru sunt execesul de proteină, execesul de mâncare și de multe ori condițiile zooigienice precare, adică o igienă mai slabă sau mai redusă a adăpostului, de asemenea, faptul că nu se fac vitaminizările corect și ar trebui dat un antistres, așa numim noi veterinarii în termeni medicali, adică o medicație antistres care înseamnă supliment cu probiotoce și vitamine, care se dă în hrană și care necesită necesarul atât de imunitate, cât și necesarul de pornire, de a începe să aibă o asimilabilitate foarte bună a furajului în acea perioadă”, a explicat medicul veterinar.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd