• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scarlat, MADR: Sunt puține șanse ca despăgubirile la culturile de primăvară să fie plătite anul acesta!

    Roxana Dobre -

    Fermierii care așteaptă despăgubirile pentru secetă, culturile de primăvară, nu primesc banii în acest an, anunță secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), George Scarlat. Acesta spune că în privința cuantumurilor pe hectar acestea ar putea fi la un nivel similar celui stabilit pentru culturile de toamnă.

    ”Pentru culturile de primăvară avem 13.356 de fermieri cu procese verbale, o suprafață afectată de 136.000 de hectare din 155.000 ha la nivelul județului Galați. Este județul (Galați n.r) cel mai grav afectat din acest punct de vedere. Pentru fermierii afectați le spun că avem proiectul de Ordonanță de Guvern pregătit, așteptăm rectificarea bugetară care va fi, sperăm noi 15-16 (noiembrie n.r) așa cum a comunicat Ministerul de finanțe. Noi MADR am cerut către Ministerul de Finanțe, o sumă aproximativă de 1,2 miliarde de lei, bani din care se va completa schema de ajutor atât pentru culturile de toamnă unde mai erau de plată aproximativ 203 milioane de lei cât și sume pentru culturile de primăvară”, a precizat secretarul de stat din MADR în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc duminică, 8 noiembrie, în județul Galați.

    Sesiunea de depunere a cererile ar putea dura 30 de zile

    George Scarlat a mai spus că Ministerul de Finanțe nu trece printr-o perioadă bună din punct de vedere a încasările la bugetul de stat dar ”speră” într-o rectificare bugetară pozitivă pentru Ministerul Agriculturii.

    ”Cum am spus avem proiectul dar neavând alocarea bugetară nu avem cum să îl scoatem din MADR deoarece Ministerul de Finanțe ne-ar da imediat un aviz negativ. Așteptăm rectificarea astfel încât să obținem sumele necesare și pentru culturile de primăvară. Nici Ministerul de Finanțe nu trece printr-o perioadă bună din punct de vedere a bugetului, au luat altă măsură, spun eu bună, pentru tot mediul de afaceri și pentru tot spectrul economic și toate ramurile, ca la 25 octombrie tot ce înseamă business în România să nu își achite taxele și impozitele și să aibă posibilitatea fără penalități și fără a li se închide conturile să achite până la 25 decembrie. Ori vă dați seama că nu se strâng sume la bugetul de stat dar sperăm totuși într-o rectificare pozitivă, cel puțin noi Ministerul Agriculturii. Și în acest sens putem să acordăm banii”, a punctat Scarlat.

    Acesta le-a transmis fermierilor că banii nu vor ajunge în acest an în conturi chiar dacă sumele vo fi obținute la rectificarea bugetară. ”Și vreau să fiu la fel de transparent și să le spun fermierilor că sunt puține șanse ca în acest an să ajungă banii în cont. De ce? Dacă la culturile de toamnă am avut doar 10 zile timp în care APIA a fost focusată pentru a primi cererile, și tinând cont și de pandemie acum că sunt de trei ori mai mulți beneficiari adică aproximativ 91.000 de fermieri la nivel de țară, va trebui să ținem sesiunea de depunere a cererilor la APIA cel puțin 20-30 de zile. Și vă dați seama că Trezoreria va lucra probabil până pe 21 decembrie”, a mai spus oficialul MADR.

    Cele mai afectate sunt culturile de porumb și floarea-soarelui

    George Scarlat a adăugat că  din cele 1,2 milioane ha 710 sunt cu suprafețe afectate la porumb și aproximativ 240 la floarea soarelui. Dar, a mai punctat acesta, sunt 15 culturi afectate și trebuie să se țină cont de toată suprafața.

    Conform informațiilor disponibile pe site-ul MADR, din datele  întocmite de către comitetele județene pentru situații de urgență pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi,  s-a constatat că o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, precum și faptul că la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză.

    Cuantumurile pe hectar, apropiate de cele din toamnă

    În ceea ce privește cuantumurile la hectar ale acestui sprijin, în condițiile în care vorbim îndeosebi de culturi de porumb și de floarea-soarelui,  George Scarlat ”speră” că vor fi  la un nivel similar celui stabilit pentru culturile de toamnă. ”Sper. Dar așteptăm și bugetul”, a vrut să sublinieze oficialul MADR.

    Reamintim sumele maxime pe hectar prevăzute pentru plată, din care s-a achitat, conform declarației premierului Orban, un procent de 82% din cuantum, pentru culturile de toamnă:


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF