• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primarii salvează producătorii! Tarabele din piețe – scoase afară, se demontează pereții halelor!

    agrointeligenta.ro -

    Primarii salvează producătorii agricoli și vin cu soluția menită să permită funcționarea în continuare a piețelelor care de luni, 9 noiembrie, ar trebui închise. O mare parte dintre edilii de la nivel local s-au mobilizat ieri și au mers în piețele închise pe care le au în subordine. Au analizat spațiile disponibile și s-a decis ca producătorii să fie scoși cu tarabele în afara spațiilor închise în imediata apropiere, în parcări sau o parte în piețe volante. Acolo unde este posibil, pereții se vor rabata sau scoate. Fără aceaste două soluții, mai ales în orașele mai mici, producătorii ar rămâne fără loc de desfacere, iar locuitorii ar rămâne fără acces la vreo piață întrucât în ultimii ani primarii gospodari au modernizat majoritatea piețelor agroalimentare, le-au închis și le-au adus la standarde europene.

    A fost aglomerație mare în piețe

    A fost nebunie ieri, sâmbătă – 7 noiembrie, în majoritatea piețelor din România. În cele care funcționează în spații închise, la multe s-a introdus accesul limitat, formându-se cozi uriașe, cum a fost cazul pieței Lujerului din Capitală. Printre cei care au mers în piețe au fost și primarii – o parte din proprie inițiativă, alții împinși de la spate de partid. Obligați de Guvern să găsească soluții la o probleme apărută peste noapte – cea a închiderii activității piețelor care funcționează în spații închise, edilii au găsit două soluții ce pot fi aplicate, în funcție de spațiul respectiv: fie se scot pereții laterali, iar piața devine deschisă, fie se scot afară tarabe și pentru următoarele două săptămâni, vânzarea se va face afară, în aer liber.

    Trebuie precizat că măsurile implementate de primari vor salva nu doar fermierii ci și Guvernul, chiar și pe președintele Iohannis, de furia și revolta acumulate în ultimele două zile de când s-a anunțat că, pentru a limista răspândirea noului coronavirus, o măsură este aceea de închidere a piețelor care funcționează în hale.

    Spații de vânzarea în exteriorul halelor închise

    Unul dintre primii edili care a anunțat ce soluții vor fi aplicate pentru producătorii și clienții piețelor închise a fost Dragoș Soare, noul primar al municipiului Slobozia, județul Ialomița. ”Potrivit Hotărârii CNSU din 5.11.2020, art 7, activitatea în piețele agroalimentare închise se suspendă, dar este permisă în spațiile deschise. Pentru comercianții care au spații închiriate în incinta Halei Agroalimentare din Slobozia, am găsit soluția potrivită astfel încât aceștia să își continue activitatea și de luni (9 noiembrie – n.r.). În acest sens au fost împreună cu mine în piață directorul DADP Slobozia, Valeriu Roșca și doamna director SC Servicii Publice, Dorina Milea și am hotărât crearea de spații de vânzare pentru comercianții din hală în exterior. Împreună cu comercianții am luat cele mai avantajoase decizii, astfel încât activitatea lor economică să continue„, a anunțat primarul Dragoș Soare pe Facebook.

    Piețele volante, o altă soluție pentru ca producătorii români să poate vinde

    Mesajul Guvernului PNL către primari a fost făcut public de către europarlamentarul Rareș Bogdan.

    ”Găsim soluții pentru ca producătorii autohtoni sa nu fie afectați și totodata sa nu riscam in niciun fel nici sănătatea romanilor. 🇹🇩
    Din dispozitia Prim Ministru Ludovic Orban si a Ministru Marcel Vela, se transmit următoarele:
    1. Astăzi comunicați primarilor de municipii, orașe sau comune care au organizate piețe agroalimentare ca sa ia măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni, astfel:
    2. Unde sunt piețe închise si se pot rabata pereții se vor organiza pentru a le deschide în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus (conform HG 935/05.11.2020).
    3. Acolo unde nu se pot deschide se vor scoate mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea piețelor, dar să restricționeze accesul auto în spațiile respective.
    4. În cazurile in care nu există nici această posibilitate se vor organiza Piețe agroalimentare volante în aer liber pe alte amplasamente, anunțate în prealabil producătorilor agricoli autohtoni și cumpărătorilor, inclusiv prin comunicate oficiale.
    5. Mâine, 08.11.2020, la ora 11.00 se vor organiza ședințe la Prefecturi cu primarii din județ care au în administrare asemenea spații destinate comețului de produse agricole, pentru a se evalua situația concretă din fiecare UAT.
    6.După ședințe, se vor raporta Direcției Prefecturi măsurile dispuse în fiecare județ”, a anunțat Rareș Bogdan pe Facebook.

    Ce se întâmplă cu chiriile plătite către administratorii piețelor?

    Un aspect care urmează să fie clarificat pentru producătorii din piețe este modul în care se va achita chiria pentru tarabe. Cel mai probabil, aceasta va fi păstrată, având în vedere că se permite comercianților să vândă în continuare, doar că afară, iar contractele semnate sunt în vigoare. Pe de altă parte, se știe că în piețe sunt tarife diferite în funcție de poziționarea tarabelor, iar cei care vând afară plătesc mai puțin decât cei din interior (mai ales pe perioada lunilor reci). Ca un sprijin pentru micii producători, Guvernul se poate gândi să îi scutească pe aceștia de plata chiriilor pe perioada aceasta ”de criză” când activitatea de comercializare se desfășoară în condiții speciale!


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”