Audit de la Bruxelles privind modul în care ANSVSA a gestionat boala care decimat efectivele de porci!
Roxana Dobre -În perioada 23-27 noiembrie va avea loc pe teritoriul României o misiune de audit DG Sante (Direcția generală pentru sănătate și consumatori a Comisiei Europene n.r) unde vor fi evaluate măsurile privind controalele și aspecte legate de sănătatea animalelor în legătură cu Pesta Porcină Africană (PPA) pe teritoriul României, a anunțat recent președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.
”După cum ați văzut cu toții pe site-ul ANSVSA în fiecare săptămână am încercat să fim transparenți și să aducem opiniei publice actualizarea situației privind evoluția pestei porcine în detaliu. Această actualizare a situației a avut începând cu 2017 un vârf maxim în 2019 de 1560 de focare și acum în 2020 evoluează 441 de focare, o scădere mare. În luna septembrie 2020 am avut o misiune de audit general în care Comisia Europeană ne-a felicitat pentru măsurile și activitatea pe care am desfășurat-o împreună cu colegii de la nivel local, serviciile veterinare din România au intensificat nu numai numărul de controale cât și anchetele epidemiologice”, a spus Chioveanu într-o conferință care a avut loc pe 10 noiembrie, online.
Acesta a subliniat că din 2017 și până în prezent sunt depăgubiți toți fermierii la zi iar cele ele mai afectate județe sunt Teleorman, Gorj, Arad, Iași, Alba, Dolj, Maramureș, Satu-Mare, Bihor și Ialomița. ”Din 2017 până în prezent avem undeva la 500.000 de porci care au fost sacrificați din cauza virusului Pestei Porcine Africane (PPA)”, a mai arătat președintele ANSVSA.
Potrivit sursei citate, Autoritatea a demarat o campanie continuă de informare a tuturor factorilor implicaţi în combaterea pestei porcine africane, inclusiv pentru cei care cresc porci în gospodării.
„Cu toţii trebuie să conştientizăm că acest virus al PPA produce pagube dezastruoase şi de aceea am început această campanie de informare continuă a tuturor factorilor implicaţi – şi vorbim nu numai de cei care sunt în asociaţii, de fermieri care au afaceri ferme comerciale, ci şi de cei care cresc porci în gospodăria populaţiei. Vorbim despre luarea unor măsuri şi de condiţii de biosecuritate care sunt necesare ca să stopăm răspândirea virusului pe teritoriul României”, a subliniat Robert Chioveanu.
Conform unui comunicat al ANSVSA, principalele măsuri luate de agenție care au dus la scăderea numărului de focare sunt:
- organizarea de controale efectuate în trafic de către echipe de control formate din reprezentanţi ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratelor de Poliție Județene și Inspectoratelor Județene de Jandarmi;
- consilierea crescătorilor de porcine, de către medicii veterinari de liberă practică privind măsurile de biosecuritate pe care trebuie să le respecte şi obligativitatea de a anunța orice îmbolnavire/moarte a animalelor din exploatație;
- instruirea medicilor veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv a medicilor veterinari de liberă practică cu privire la simptomatologia și măsurile ce trebuie aplicate în cazul focarelor de PPA;
- actualizarea și aprobarea în cadrul Centrelor Locale de Combatere a Bolilor din fiecare județ a planului de măsuri privind prevenirea și controlul PPA la porcii domestici şi mistreți.
La data de 4 noiembrie în ţară sunt active un număr de 441 de focare de PPA, din care 10 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații comerciale de tip A.
Potrivit ANSVSA, din anchetele epidemiologice rezultă că principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de pestă porcină africană sunt următoarele:
- numărul mare de mistreți; în unele fonduri de vânătoare depășirea densității maxime de 0,5 mistreți/kmp, care se datorează nerespectării cotelor de vânătoare;
- nerealizarea cerinței de a se vâna întreg efectivul de mistreți în zonele infectate, conform Hotărârii nr. 3/2019 a Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgență;
- neefectuarea supravegherii pasive în sensul de necolectare a cadravelor de mistreți în vederea testării în direcția PPA și neutralizării ulterioare;
- vânzarea/cumpărarea porcinelor domestice fără documente sanitar-veterinare care să ateste statusul de sănătate;
- ieșirea porcinelor din zonele de protecție şi supraveghere stabilite în jurul focarelor (minim 10 km), în conformitate cu cerințele Directivei 2002/60/CE;
- mișcările necontrolate de porcine realizate de comercianții ilegali de animale vii;
- sacrificarea porcinelor bolnave fără anunțarea medicului veterinar și conservarea produselor provenite de la acestea, ţinând cont că datele științifice au demonstrat că virusul rezistă în produse congelate/conservate ani de zile;
- administrarea de resturi alimentare netratate termic în hrana porcilor;
- nerespectarea măsurilor de biosecuritate în special în gospodăriile populație, dar și în unele exploatații comerciale.