Condamnare pentru o fermă care a obținut subvenții APIA cu un teren fictiv!
Ramona Dascălu -Condamnare și amendă penală de peste 13.000 de lei pentru o exploatație agricolă care a obținut pe firmă subvenții APIA pentru un teren fictiv! Magistrații au condamnat compania SC Agro Heleșteni SRL la plata unei amenzi penale în valoare de 13.500 lei, pentru ilegalități cu fonduri europene. Înainte de începerea procesului, firma din județul Iași și-a recunoscut vina și a achitat întreg prejudiciul. Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Recent, reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au dispus trimiterea la instanță a trei acorduri de recunoaștere a vinovăției. Printre acestea se regăsea și acordul încheiat de procurorii anticorupție cu SC Agro Heleșteni SRL. De remarcat este faptul că cele 3 părți implicate în aceste dosare au recunoscut totul în fața procurorilor.
”Infracțiunile menționate au fost comise în perioada în perioada 2013-2014. Acestea au constat în depunerea la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL, ajutat de inculpatul Liviu Vasile Axinia, a mai multor documente care conțineau informații necorespunzătoare adevărului (tabelul centralizator al contractelor de arendă, diverse adeverințe etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate”, au afirmat procurorii anticorupție.
Oamenii legii au adăugat că, prin aceste demersuri, s-a produs un prejudiciu în valoare de 8.790 de lei, care însă a fost achitat în totalitate de către administratorul SC Agro Heleșteni SRL.
Legat de acest caz, procurorii DNA au mai trimis la instanță alte 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției, care urmează a fi soluționate de judecătorii ieșeni. Astfel, anchetatorii anticorupție au trimis la Tribunalul Iași acordul încheiat cu Benone Șofrac, la data faptei administrator al SC Agro Heleșteni SRL. Acesta este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Pe lângă administratorul firmei respective, și un funcționar din Primărie este acuzat de complicitate. Astfel, într-o altă cauză, Liviu Vasile Axinia, la data faptei inspector în cadrul Compartimentului Agricol al Primăriei Heleșteni, este acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.