Legea vânzării terenurilor agricole a trecut de Parlament fără dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani
agrointeligenta.ro -Proiectul de lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice a fost adoptat, marți, în Camera Deputaților, ca for decizional, fiind eliminat din text dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani.
„Mă bucur că proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar dacă au survenit câteva modificări. O modificare este aceea prin care se elimină dreptul de preemțiune pentru tinerii până în 40 de ani. Cred că este un proiect de lege foarte important care răspunde necesităților și nevoilor odată cu liberalizarea pieței funciare de la 1 ianuarie 2014”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Potrivit sursei citate, este important că vor avea drept de preemțiune, în cazul vânzării unui teren agricol, cei care trăiesc în satele din România.
„Vom avea comunitățile locale, cei care trăiesc în satele din România cu drept de preemțiune. Dacă și președintele promulgă această lege, practic de la 1 ianuarie 2014, cei care lucrează terenul, cei care sunt vecini și statul pot avea drept de preemțiune atunci când se vinde un teren. Sper să semneze cât mai repede și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014”, a mai spus Constantin.
Proiectul de lege prevede și înființarea Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va prelua activitatea, personalul și patrimoniul Agenției Domeniilor Statului și va trece în subordinea premierului.
Tot marți a trecut de Parlament proiectul de lege privind reorganizarea Ministerului Agriculturii și cel legat de înființarea fondurilor mutuale.
România este obligată prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană să deschidă piața terenurilor agricole pentru persoanele fizice din Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2014, până în prezent doar persoanele juridice având acest drept. Vor putea cumpăra terenuri agricole în extravilan cetățenii români, cetățenii altui stat membru al UE, cetățenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spațiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al UE sau într-un stat care este parte la ASEE și persoanele juridice având naționalitatea unui stat membru al UE sau a statelor care sunt parte la acordul menționat.
Sursa: Agerpres