Cleiul la pomi: cauze, tratamente, prevenire
agrointeligenta.ro -Cleiul la pomii fructiferi este un motiv de îngrijoare pentru pomicultori. Netratată cauza apariției cleiului pe scoarța arborilor, în timp, pomii se vor usca și, în final, vor muri. De aceea este esențial să știm ce este acei clei, care este cauza lui și, cel mai important, ce tratamente se fac la pomi pentru a elimina cleiul.
- Ce este cleiul pe pomi
- Cum apare cleiul pe pomi
- Efecte ale cleiului asupra pomilor fructiferi
- Factori ce favorizează apariția cleiului
- Cauzele apariției cleiului
- Tratamente pentru cleiul pomilor
- Sfaturi pentru prevenirea apariției cleiului
Pe grupul de Facebook Livada de familie, pomicultorul George Ristea a oferit colegilor pasionați câteva sfaturi despre prevenirea și tratarea cleiului la pomii fructiferi.
Ce este cleiul pe pomi
Cleiul pe pomi este o infecție bacteriană cauzată de o bacterie numiră Pseudomonas Syringae care se hrănește cu seva pomului (dacă studiați o să vedeți că doar în cambiu ea atacă). Există o legătură directă între această bacterie și molinioza, care este o ciupercă. ”Monilioza omoară celulele și facilitează hrănirea acestei bacterii care nu se poate hrăni cu seva brută. Cu această bacterie pomul poate trăi mulți ani; combinată cu monilioza poate fii fatală pentru pom”, explică pomicultorul George Ristea.
Cum apare cleiul pe pomi
Agentul patogen găsește în pom un loc unde cambiul nu este protejat de coajă (poate fi o crăpătură, o rană cauzată de insecte, de o lovitură sau de animale sălbatice). ”Bacteria infectează celulele din cambiu cu o toxină care slăbește sistemul imunitar al pomului și omoară celulele.
Se declanșează producția de clei care o protejează și o ajută să adere la celulele plantei gazdă”, explică pomicultorul.
Efecte ale cleiului asupra pomilor fructiferi
Odată instalată, infecția cu clei scade rezistență naturală a pomului la patogeni. În cazul sâmburoaselor, scade rezistența la molinioză – veți remarca o eficiență scăzută sau chiar nulă a tratamentelor. ”Un pom infectat cu tratamente făcute la 10 zile maxim în perioada martie-iunie este mai sensibil la monilioză decât unul sănătos cu 2 tramatente făcute la momente cheie”, explică George Ristea.
Cleiul scade dramatic rezistență la îngheț al pomului (la gerurile din iarnă sau la perioadele reci din primăvară). La un episod de -10 garde putem avea pierderi în cazul caisului sau la un zero grade în faza infloritului.
Tot cleiul omoară celulele lemnoase și distruge cambiul (circuitul de alimentare al pomului), de aici scade producția și calitatea fructelor și longevitatea pomului.
Factori ce favorizează apariția cleiului
Cleiul are mai mulți factori care îi favorizează apariția și dezvoltarea:
- umiditate peste 80%;
- temperaturi în intervalul 10-28 de grade Celsius. Bacteria este activă este activă și la temperaturi de 2-10 grade, dar produce doar clei pentru protecție;
- solurile grele care rețin apă.
Cauzele apariției cleiului
Este dificil de stabilit o cauză exactă pentru apariția cleiului la pomi, dar trebuie avute în vedere următoarele:
- Înțepături de insecte;
- Răni la nivelul scoarței;
- Crăpături cauzate de diferențele de temperatură;
- Crăpături cauzate de creșterea forțate a pomului(prea multă apă, prea mult azot). Pot fi, de cele mai multe ori, crăpături care nu se văd cu ochiul liber;
- Tăierea pomilor pe vreme umedă.
Cum se tratează cleiul pomilor
Din cazua stratului de clei, niciun tratament cu fungicide de contact nu are eficiență – în cel mai bun caz încetinește dezvoltarea. De asemenea, niciun fungicid sistemic nu omoară bacteria.
Singură varianta de a trata cleiul este îndepărtarea ramurilor afectate sau curățarea rănii până se ajunge la țesut sănătos. Se face apoi un tratament al rănii folosind cupru, clor sau mastic de altoit. Este important ca la fiecare rană se se dezinfecteze sculele în clor nediluat.
Sfaturi pentru prevenirea apariției cleiului
Prevenirea cleiului, a infecției bacteriene, este cea mai sigură metodă pentru a vă proteja pomii. Sunt câteva reguli de care ar trebui să se țină cont pentru a pune pomii la adăpost de boală:
- Nu irigați pomii în exces;
- Nu administrați pomilor azot mai mult decât necesar și în afară perioadei de creștere intensă a lăstarilor;
- Nu administrați îngrășăminte naturale peste necesar (5-10 tone la hectar este o normă sigură);
- Nu faceți tăieri la sâmburoase pe vreme umedă și cu temperaturi pozitive (intervalul optim de tăiere în cazul tăierii de toamnă-primăvară este ora 10:00-15.30. În caz de temperaturi negative nu există restricții (bacteria nu este activă și gerul usucă rana);
- Faceți tratament cu un fungicid de contact imediat după tăiere folosind cupru sau mancozeb, ideal este zeamă bordeleză 1-2% cu var adăugat 1% (chiar dacă am infectat pomul cu foarfeca sau bacteria este instalată până ea începe să producă spori este distrusă de cupru). Varul ajută la o uscare mai rapidă a celulelor secționate.
- Tăieturile de ramuri mai vechi de 2 ani se acoperă cu mastic de altoit;
- Nu plantați pomi altoiți pe portaltoi sensibili la bacterie pe solurile grele (din ce cunosc eu Gisela 3 și 5 sunt foarte sensibili iar gisela 6 este parțial sensibil);
- La primele semne de infecție trebuie acționat, nu lăsăți infecția să se dezvolte.