• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cleiul la pomi: cauze, tratamente, prevenire

  agrointeligenta.ro -

  Cleiul la pomii fructiferi este un motiv de îngrijoare pentru pomicultori. Netratată cauza apariției cleiului pe scoarța arborilor, în timp, pomii se vor usca și, în final, vor muri. De aceea este esențial să știm ce este acei clei, care este cauza lui și, cel mai important, ce tratamente se fac la pomi pentru a elimina cleiul.

  Pe grupul de Facebook Livada de familie, pomicultorul George Ristea a oferit colegilor pasionați câteva sfaturi despre prevenirea și tratarea cleiului la pomii fructiferi.

  Ce este cleiul pe pomi

  Cleiul pe pomi este o infecție bacteriană cauzată de o bacterie numiră Pseudomonas Syringae care se hrănește cu seva pomului (dacă studiați o să vedeți că doar în cambiu ea atacă). Există o legătură directă între această bacterie și molinioza, care este o ciupercă. ”Monilioza omoară celulele și facilitează hrănirea acestei bacterii care nu se poate hrăni cu seva brută. Cu această bacterie pomul poate trăi mulți ani; combinată cu monilioza poate fii fatală pentru pom”, explică pomicultorul George Ristea.

  Cum apare cleiul pe pomi

  Agentul patogen găsește în pom un loc unde cambiul nu este protejat de coajă (poate fi o crăpătură, o rană cauzată de insecte, de o lovitură sau de animale sălbatice). ”Bacteria infectează celulele din cambiu cu o toxină care slăbește sistemul imunitar al pomului și omoară celulele.
  Se declanșează producția de clei care o protejează și o ajută să adere la celulele plantei gazdă”, explică pomicultorul.

  Efecte ale cleiului asupra pomilor fructiferi

  Odată instalată, infecția cu clei scade rezistență naturală a pomului la patogeni. În cazul sâmburoaselor, scade rezistența la molinioză – veți remarca o eficiență scăzută sau chiar nulă a tratamentelor. ”Un pom infectat cu tratamente făcute la 10 zile maxim în perioada martie-iunie este mai sensibil la monilioză decât unul sănătos cu 2 tramatente făcute la momente cheie”, explică George Ristea.

  Cleiul scade dramatic rezistență la îngheț al pomului (la gerurile din iarnă sau la perioadele reci din primăvară). La un episod de -10 garde putem avea pierderi în cazul caisului sau la un zero grade în faza infloritului.

  Tot cleiul omoară celulele lemnoase și distruge cambiul (circuitul de alimentare al pomului), de aici scade producția și calitatea fructelor și longevitatea pomului.

  Factori ce favorizează apariția cleiului

  Cleiul are mai mulți factori care îi favorizează apariția și dezvoltarea:

  Cauzele apariției cleiului

  Este dificil de stabilit o cauză exactă pentru apariția cleiului la pomi, dar trebuie avute în vedere următoarele:

  Cum se tratează cleiul pomilor

  Din cazua stratului de clei, niciun tratament cu fungicide de contact nu are eficiență – în cel mai bun caz încetinește dezvoltarea. De asemenea, niciun fungicid sistemic nu omoară bacteria.

  Singură varianta de a trata cleiul este îndepărtarea ramurilor afectate sau curățarea rănii până se ajunge la țesut sănătos. Se face apoi un tratament al rănii folosind cupru, clor sau mastic de altoit. Este important ca la fiecare rană se se dezinfecteze sculele în clor nediluat.

  Sfaturi pentru prevenirea apariției cleiului

  Prevenirea cleiului, a infecției bacteriene, este cea mai sigură metodă pentru a vă proteja pomii. Sunt câteva reguli de care ar trebui să se țină cont pentru a pune pomii la adăpost de boală:


  Te-ar mai putea interesa

  Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

  Ultimele știri

  Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile