• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  Tractorul Massey Ferguson l-a convins pe fermierul Robert Kiss la prima probă

  agrointeligenta.ro -

  Pentru a exploata eficient cele 300 ha de teren împărțite în aproape 100 de parcele, Robert Kiss a optat pentru tractorul Massey Ferguson 7722S Dyna6 Efficient de la Tehnodiesel.

  Proaspăt absolvent al Facultăţii de Agronomie din Timişoara, Robert Kiss lucrează împreună cu familia sa 300 de hectare în comuna Nădab (jud. Arad). Chiar dacă nu le este deloc uşor să gestioneze terenul răspândit pe aproape 100 de parcele (cea mai mare are 31 ha şi cele mai mici câte 50 de arii), Robert doreşte să dezvolte afacerea pe care părinţii lui au început-o în urmă cu 25 de ani:

  ”Crescând într-o familie de fermieri, am îndrăgit meseria asta, deși părinții mei nu sunt încă foarte încântați. Ei ar fi vrut să fac altceva, dar eu i-am văzut de mic cum lucrează şi am început să îndrăgesc agricultura”.

  A ieșit mai bine cu orzoaica

  Într-un an în care cei mai mulţi fermieri din zonă au „scos” o producţie de circa patru tone la grâu, cu cele 5,5 t/ha obţinute la orzoaică, Robert Kiss se declară mulţumit.

  ”Am avut 50 ha cu orzoaică şi din cauza secetei din vara trecută și din primăvară am ieșit destul de bine la orzoaică față de cum a fost la grâu. Am vândut-o cu un preţ mai bun decât grâul, la momentul recoltării”, spune fermierul.

  Restul suprafeţei a fost ocupată în părţi egale cu porumb şi floarea-soarelui. La floare a obţinut o producţie medie de 3,2 t/ha, „neaşteptat de bine, mai ales la preţul de 1.900 lei/t, după ce anul trecut am vândut-o cu 1.300 lei/t şi în urmă cu doi ani cu 1.000 lei/t”, a precizat Robert Kiss. La porumb încă nu începuse recoltarea.

  Cea mai profitabilă cultură

  Cu numai trei culturi este relativ greu de făcut rotaţia, mai ales că, din cauza mistreţilor, nu poate cultiva porumb peste tot. Din totalul cheltuielilor, circa 70% reprezintă costurile cu sămânţa, fertilizarea şi tratamentele. La păioase, costul fertilizării este mult mai mare, astfel că floarea-soarelui a fost anul acesta cea mai profitabilă cultură.

  Toamna se anunță lungă și uscată, astfel că va fi timp suficient pentru pregătirea terenului pentru culturile prăşitoare de primăvară.

  „Ne confruntăm tot mai des cu seceta, aproape în fiecare an. În luna mai am avut numai 10 litri de apă/mp. Totuşi, am avut o răsărire destul de bună, atât la porumb (Pioneer şi Dekalb), cât şi la floarea-soarelui (Syngenta şi Pioneer)” a mai spus Robert Kiss.

  Cheltuielile cu lucrările agricole (motorina), sămânţa, fertilizare şi erbicidare, fără a socoti munca şi uzura utilajelor, sunt:

  – la floarea-soarelui: 1400-1500 lei/ha;
  – la porumb: 2000-2200 lei/ha;
  – la păioase: cca. 4000 lei/ha.

  Motorul – criteriul decisiv

  Alături de veteranul UTB şi de alte două tractoare mai vechi (de 135 CP şi 190 CP), Robert Kiss avea nevoie de mai multă putere în ferma sa. Dintre opţiunile disponibile pe piaţă, a preferat tractorul Massey Ferguson 7722S Dyna6 Efficient (235 CP):

  „În primul rând, am ales acest tractor pentru motor. Îmi doream un motor cu capacitate cilindrică mare şi Massey Ferguson a fost cea mai bună opţiune pentru această gamă de putere”, arată fermierul.

  În acelaşi „pachet” cu tractorul, tot de la Tehnodiesel, fermierul a mai achiziţionat o remorcă cu şnec, un plug Lemken Juwel 8 cu 5 trupiţe şi un disc Lemken Rubin 10 cu lăţimea de 5 m.

  Dotare tehnică aproape completă

  „Avem cam tot ce ne trebuie şi pentru orice condiții, începând de la plug, semănători, combină, mașini de fertilizare, discuri şi tăvălug. De la Tehnodiesel am achiziţionat şi o remorcă cu şnec, pentru a ne fi mai ușor la semănat, încărcăm direct cu șnecul semănătoarea, simplu şi rapid. Noi suntem doar doi şi astfel nu mai avem nevoie de încă un om”, povestește Robert.

  O singură dată, anul trecut, familia lui Robert Kiss a încercat să facă un proiect pe fonduri europene. Proiectul nu a fost aprobat şi apoi a abandonat această idee, deşi nu crede că ar fi imposibil şi nici rău să acceseze astfel de proiecte. Poate data viitoare va fi cu noroc, mai ales că acum are studiile terminate, iar vârsta constituie un alt avantaj.

  Finanțare flexibilă, service rapid şi prompt

  Tractorul Massey Ferguson 7722S Dyna6 Efficient a fost cumpărat în decembrie anul trecut şi are deja 400 de ore de funcţionare, toate la lucrări grele de pregătire a terenului şi probabil vor urma altele circa 200 de ore în această toamnă.

  „O să ajungem la vreo 600 ore de funcţionare până la finalul anului. Nu am avut probleme, iar lucrările de service au fost executate rapid şi prompt. Am remarcat consumul foarte mic la lucrările grele, de până în 25 litri/ha. Nu prea reuşim să golim un rezervor într-o zi”, povestește fermierul.

  Buna colaborare cu Tehnodiesel este susţinută atât prin atenţia cu care compania tratează relaţia cu clienţii săi, cât şi prin finanțarea flexibilă.

  „Am apreciat foarte mult faptul că Tehnodiesel vine în sprijinul fermierilor cu finanțare proprie şi astfel nu a mai trebuit să apelăm la bancă. Achiziţia a decurs rapid şi convenabil pentru noi: am luat utilajul, am plătit un avans şi acum plătim ratele”, a declarat Robert Kiss.

  În viitor, fermierul ar dori să se extindă atât cât poate face faţă în familie. Pentru asta, mai are nevoie de un tractor, mai ales pentru semănat. „Probabil va fi un Massey Ferguson seria 6, tot de la Tehnodiesel”, spune Robert Kiss.

  ”Am avut mai multe oferte şi aceasta nu a fost cea mai ieftină. Dar am fost să vedem tractorul la un alt fermier, în lucru, la discuit, şi atunci am decis. Dacă le vezi stând în parcare, toate sunt bune şi frumoase. În lucru se vede ce poate un tractor şi până acum suntem foarte mulțumiți”, a conchis fermierul


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Utilajele furate de la ferma din Timiș au fost găsite. Cele două tractoare și discul – ascunse într-o pădure! Lege nouă pentru înmatricularea și circulația tractoarelor! ITP și omologarea la RAR – obligatorii! Tractor Of The Year 2021. Marele câștigător: Massey Ferguson 8S.265 – Tractorului Anului 2021

  Ultimele știri

  Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată! Valentin Popa: ”Oameni buni, treziți-vă! Ați dat pământul la străini pe 300 kg/ha redevență!”