• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marcel Pop – primul tânăr fermier care a primit teren de la ADS! Redevența pe an: 850 kg/ha!

    Ramona Dascălu -

    Primul tânăr fermier care a luat teren agricol în arendă de la ADS! Fermierul care a semnat astăzi, vineri – 27 noiembrie, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), primul contract de concesionare de teren cu destinație agricolă, aflat în exploatarea societăților comerciale din portofoliul Agenției Domeniilor Statului (ADS), liber de contract, se numește Marcel Pop și este din județul Satu Mare.

    Tănărul sătmărean a semnat contractul cu ADS pentru o suprafață de 49,6 hectare teren agricol, clasă de calitate III, pentru o perioadă de 20 ani cu posibilitate de prelungire.

    ”Vreau să vă mulțumesc pentru încrederea acordată tinerilor fermieri, mie și celor care vor urma, și mi-aș dori să avem o colaborare îndelungată și benefică pentru ambii”, a spus Marcel Pop, după ce a semnat contractul cu ADS, chiar în timpul conferinței de presă care s-a desfășurat la sediul MADR.

    Marcel Pop a semnat contractul cu ADS chiar în timpul conferintei de presa

    Tânărul fermier are studii în agricultură

    Directorul ADS, Camelia Procop, a subliniat faptul că s-a reușit să se facă o atribuire directă unui tânăr cu studii în domeniu, care se află la început de drum. ”În acest moment, noi avem un prim contract pe o suprafață de teren de 49,6 hectare în județul Satu Mare. (…) Am reușit să facem o atribuire directă unui tânăr eligibil, cu studii în domeniu, care este la început de drum, îl sprijinim și îmi doresc să fie o colaborare foarte bună, îmi doresc să fie un moment bun și prielnic pentru el, la fel și pentru ceilalți care vor urma să adjudece terenuri din administrarea Agenției Domeniilor Statului”, a declarat directorul general al ADS, Camelia Procop.

    Perioada de valabilitate a contractului semnat este de 20 de ani cu posibilitate de prelungire 

    Directorul general al ADS a vorbit și despre perioada de valabilitate a contractului încheiat între tânărul fermier din Satu Mare și ADS. ”Contractele pe care le semnăm pentru tinerii fermieri au o valabilitate de 20 de ani cu posibilitatea prelungirii pe încă 10 ani de zile la solicitarea partenerului contractual. Este un contract de concesiune prin atribuire directă”, a precizat Camelia Procop.

    Redevența este de 850 de kilograme grâu pe hectar pe an

    Familia lui Marcel Pop se ocupă cu agricultură și lucrează în prezent 20 de hectare de pământ. De acest contract de concesiune a celor 49,6 hectare, tânărul spune că pentru el și familia lui a reprezentat o șansă de a putea face în continuare agricultură.

    ”Mă ocup cu agricultura, împreună cu fratele și tatăl meu. Ni s-a oferit această posibilitate ca să ne dezvoltăm mai mult și să rămânem în acest domeniu de activitate pentru că în prezent lucrăm o suprafață foarte mică. În ceea ce privește arenda, este o diferență destul de mare, deci este bine pentru tinerii fermieri, cel puțin pentru mine, pentru acest contract. Lucrăm acasă 20 de hectare cu cultură mare, porumb, floarea-soarelui, grâu”, a spus tânărul din Satu Mare.

    La jumătatea lunii noiembrie, ADS a anunțat că din 125 de cereri depuse la nivel național, doar 61 de fermieri sunt eligibili și vor primi teren, în cadrul primei sesiuni de depunere organizate conform Legii 226/2016. Actul normativ inițiat de fermierul călărășean Vasile Iliuță, când acesta este deputat, prevede acordarea în arendă sau concesiune către tinerii fermieri, în limita a 50 de hectare per beneficiar eligibil. La nivel național, ADS a anunțat că are disponibilă pentru fermieri o suprafață totală de 50.655 de hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului