• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ajutorul de 1.200 lei/cap de animal – termen final: 10 decembrie!

  Roxana Dobre -

  Nu ratați termenul de 10 decembrie pentru o plată importantă pe cap de animal. Ajutorul de minimis plătit prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru crescătorii de animale care dețin exemplare din rasele autohtone de suine, rasele Bazna și Mangalița, pot depune la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) cererile de înscriere, de plată și documentele justificative în programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție. Hotărârea se află în vigoare din 11 mai, iar termenul-limită final pentru depunerea documentelor menționate este 10 decembrie. Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2020-2022.

  Crescătorii de suine au trei pași de parcurs până la încasarea banilor alocați prin programul de minimis: depunerea cererii de înscriere în program, depunerea cererii de plată și depunerea documentelor justificative. Toate aceste acte de depun la Direcțiile Agricole de care aparține fermierul.

  Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv: producătorilor agricoli PFA, II și IF sau producătorilor agricoli persoane juridice.

  Valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/ cap de scroafă/an la o greutate de minimum 8 kg/cap. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii și în cele două exerciții financiare precedente. Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2020-2022, este de 4.000.000 lei.  Strict pentru acest an, suma alocată este de 1.000.000 lei.

  Cum se depune cererea de înscriere în program

  Potrivit Hotărârii nr. 365/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița”, pentru perioada 2020-2022 cererea de înscriere în program se depune anual o singură dată, însoțită de următoarele documente:

  Cererea de înscriere în program și  documentele prevăzute mai sus pot fi transmise la DAJ, respectiv a municipiului București și prin fax sau poștă sau în format electronic prin e-mail.  Mai departe,DAJ, respectiv a municipiului București înregistrează cererile, le verifică împreună cu documentele anexate și întocmesc Registrul unic pentru accesarea programului, care este gestionat de către un funcționar din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, numit prin decizie a directorului executiv.

  Cum se depun cererea de plată și documentele justificative 

  Pentru primirea sprijinului beneficiarii, înregistrați în Registrul unic, depun cereri de plată la DAJ, respectiv a municipiului București, după livrarea produșilor obținuți de la scroafele eligibile înscrise în cererea de înscriere, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la încheierea lunii în care s-a realizat ultima livrare a purceilor, însoțite de copii ale următoarelor documente:

  Cererile de plată și documentele justificative menționate mai sunt se depun până cel târziu la data de 10 decembrie a anului pentru care se depune cererea.

  De menționat că  HG nr. 9/2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc” a fost abrogată fiind înlocuită cu schema care se aplică în acest an.

  Secretar de stat: ”Sprijinul va fi de 1.000 lei/cap de animal

  Secretarul de stat Aurel Simion a anunțat joi, 26 noiembrie, în cadrul evenimentului de lansare a Programului ”Porc născut și crescut în România”, susținut de Kaufland, că fermierii primesc în cadrul ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița 1.000 de lei pe cap de animal.

  Despre acest subiect citiți aici: Sprijinul pentru crescătorii de animale care scade la 1.000 lei/cap de animal!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie! Felicitări, domnule Oros! Ați dat ordonanța pe despăgubiri, ați transparentizat consultările pe PNS. Asociația Forța Fermierilor vă întinde mâna! Prognoza meteo de la ANM. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni!

  Ultimele știri

  Pallas™ si Floramix ™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu! Alertă emisă de ANM! Avertizare meteo de ninsori și vânt puternic care poate atinge 70 km/h! ”Legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii că aşa a spus Oros sau Daea”