• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oaia care a furat startul fătărilor, mândria unei tinere ciobănițe de 25 de ani!

  Ramona Dascălu -

  La 25 de ani, Ana-Maria Toma, din satul Archita, comuna Vânători, județul Mureș, deține propria exploatație cu 400 de oi și se laudă deja cu prima oaie care a fătăt zilele acestea două mieluțe. Deși locuiește la o scurtă distanță de oraș, la doar 30 de kilometri de Sighișoara, tânăra susține că întotdeauna s-a văzut crescând animale și că încă de când a împlinit vârsta de 18 ani și-a dorit să aibă ceva al ei, iar după terminarea liceului, dorința i s-a împlinit întrucât tatăl ei, la rândul lui cioban, a ajutat-o să-și înființeze propria fermă.

  ”Am 400 de oi, nu sunt din rasă pură, sunt metisate. La început am avut rasa românească, după aceea i-am metisat cu Carabaș, și după aceea i-am împerecheat cu Suffolk. Zilele acestea mi-a fătat prima oaie și asta pentru că pe durata verii am avut-o acasă și s-a împerecheat cu un berbec, pe care la fel l-am avut tot în gospodărie. Restul oilor probabil vor făta mai târziu, prin ianuarie”, a declarat Ana-Maria Toma pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

  Tânăra ciobăniță spune că aceeași oaie care a fătat acum este cea care a dat startul fătărilor și anul trecut. Deși până acum nu i-a dat un nume mioarei care îi place să fure startul fătărilor, fata susține că oaia are ceva aparte și se numără printre preferatele ei. ”Această oaie, care a fătat prima și anul acesta, dar și anul trecut, are ceva specific al ei, are coada foarte lungă, ajunge până pe pământ, așa am și ținut minte că este aceeași care a fătat și anul trecut prima. Deci, anul trecut a avut doi berbecuți și anul ăsta are două mieluțe.”

  Mureșanca moșteneste pasiunea pentru oierit de la tatăl ei, care de mic copil s-a ocupat cu creșterea animalelor. ”Și tata are tot în jur de 400 de oi. El este cioban de mic copil și eu am trăit de mică cu animale și deasta mi-am dorit să mă ocup și eu cu creșterea oilor. Am o suprafață de 48 de hectare de pășune închiriată. Teren arabil nu am eu, dar are tatăl meu și unde mănâncă oile lui, mănâncă și ale mele. Eu sunt la început. Cam de 5 ani am propria exploatație. Mi-aș dori să am utilajele mele, să am propriul tractor, vreau să accesez mai multe proiecte, dar nu știu dacă o să reușesc”, ne-a dezvăluit tânăra.

  Oieritul este singura sursă de venit pentru familia Toma. Tânăra ciobăniță spune că pe perioada verii, laptele de la oi îl dă la o fabrică de lapte din Brașov. ”Acum, oile sunt la stână cu ciobanii, dar după sărbători o să le aducem la fermă și atunci noi o să ne ocupăm de ele, de muls, de furajare. Pe perioada verii laptele de oi îl dăm cu 3 lei litrul la o fabrică de lapte din Brașov, care colectează de la mai mulți ciobani de aici din zonă. Noi am muls oile cam până în luna septembrie. Nu facem brânză, e mai ușor să dai lapte pentru că cu brânza mai mult te chinui pentru că nu prea se vinde. Noi din oierit trăim, este singura noastră sursă de venit”, a spus aceasta.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Asociația Forța Fermierilor îi cere Ministrului Agriculturii să organizeze o dezbatere privind situația din zootehnie! O familie de moldoveni mutată la Mureș a transformat o fermă părăsită într-o afacere de succes Apel pentru găsirea ciobanului dat dispărut după ce oile de care se îngrijea au fost găsite înecate

  Ultimele știri

  Alertă emisă de ANM! Avertizare meteo de ninsori și vânt puternic care poate atinge 70 km/h! ”Legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii că aşa a spus Oros sau Daea” Adrian Oros: ”Am obţinut o modificare a datei de referinţă la subvenții, dar ea va începe din 2023”