• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de ovine Bergamasca îi cucerește pe fermierii care vor randament pe carne

    Ramona Dascălu -

    Bergamasca, rasă de oi de carne originară din Italia, este o rasă mai puțin întâlnită la noi în țară, dar extrem de productivă pe partea de carne. Un exemplar mascul din această rasă poate ajunge la 110 kilograme, în timp ce o femelă atinge greutatea de 80 de kilograme. Este o rasă rezistentă, care s-a adaptat foarte bine la clima noastră, și care nu prezintă nicio sensibilitate la boli sau la fătare, spun crescătorii.

    Rasa de oi Bergamasca: origini

    Bergamasca este o rasă originară din partea muntoasă a provinciei Bergamo, din Lombardia, aflată în nordul Italiei. Astăzi, rasa este crescută în majoritatea părților din Italia, dar cel mai numeros efectiv se găsește în provincia Teramo, din Abruzzo.

    Rasa de oi Bergamasca este cunoscută și sub alte nume, cum ar fi Bergamasker, Gigante di Bergamo sau Bergamacia, în Brazilia.

    Rasa de ovine Bergamasca este una dintre cele 17 rase de oi italiene autohtone pentru care se păstrează un registru genealogic. De asemenea, rasa s-a răspândit și în alte țări precum Serbia, Venezuela și Brazilia, și iată că și România.

    La noi în țară, rasa este extrem de apreciată. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu un crescător din comuna Stănești, județul Giurgiu, care de doi ani de zile crește oi din rasa Bergamasca. E adevărat că nu are un efectiv mare, dar chiar și așa, el și-a putut da seama de beneficiile acestei rase.

    După ce de-a lungul timpului a crescut oi Țurcane și Carabașe, în urmă cu doi ani de zile Dan Crețu s-a reprofilat pe rasa de oi Bergamasca. ”Este o rasă de carne, este o rasă grea, de talie mare. Am un efectiv de 10 oi, le am cam de doi ani de zile, le-am cumpărat de la Timișoara și cresc pentru familie, atât. Am avut mulți ani oi din rasa Țurcană, vreo 400, dar am renunțat la ele și pentru că erau foarte ușoare. După aia am mai avut oi din rasa Carabașa, dar nu mi-a plăcut așa mult rasa și în final am ales rasa asta pentru că este o rasă mai bună”, a spus Daniel Crețu.

    Rasa de oi Bergamasca: caracteristici

    Oile Bergamasca sunt animale de dimensiuni mari. Sunt în principal de culoare albă, cu fața albă. Au urechi mari și decupate. Culoarea pielii lor este în general roz. Înălțimea medie a corpului berbecilor maturi Bergamasca este de aproximativ 87 cm la greabăn și de aproximativ 79 cm pentru oi. Nici oile și nici berbecii din această rasă nu prezintă coarne.

    Crescătorul român de oi Bergamasca spune că în primul rând a fost atras de aspectul acestor oi. ”Le-am văzut tot așa pe un site, că erau puse în vânzare, și m-am dus după ele pentru că mi-au plăcut, sunt frumoase”, ne-a dezvăluit Daniel Crețu.

    Rasa de oi Bergamasca: greutate corporală

    Greutatea corporală medie a oilor mature este de aproximativ 80 kg, iar berbecii maturi au o greutate medie de aproximativ 110 kg, lucru confirmat și de fermierul din Giurgiu.

    ”Oile din această rasă ajung la o greutate de 70-80 de kilograme, iar berbecii undeva între 100 și 150 de kilograme. Din câte știu, pe la Timișoara ar mai fi crescători care au rasa asta de oi”, ne-a spus acesta.

    Rasa de oi Bergamasca: rasă bună pentru carne și pentru lapte

    Oile Bergamasca sunt animale polivalente. Deși astăzi sunt crescute în principal pentru producția de carne, inițial, au fost crescute pentru producția de lapte, ele producând în jur de 250 kg de lapte în perioada de lactație (alte surse dau o producție de lapte medie de 160-180 de kilograme per lactație). Cu trecerea timpului însă, crescătorii au aflat că oile cresc repede și afacerea cu carne li s-a părut mai profitabilă decât cea cu lapte.

    De asemenea, oile din această rasă sunt bune și pentru producția de lână. ”Nu au lână multă, dar este așa fină, seamănă cu cea de la rasa Merinos”, ne-a dezvăluit crescătorul din Giurgiu.

    Oile din această rasă au fost și sunt adesea folosite pentru încrucișarea cu alte rase de ovine de carne pentru a îmbunătăți randamentul cărnii.

    Rasa de oi Bergamasca: prețuri

    Prețul unei oi din această rasă poate depăși și 2.000 de lei dacă oaie este gestantă. În ceea ce privește berbecii, prețul acestora variază între 800 de lei și 1.500 de lei, în funcție de mărime.

    ”O oaie din rasa Bergamasca, care mai e și gestantă, ajunge și la 2000 – 2000 și ceva de lei, pentru că și dacă o tai și o vinzi, ea având aproape 100 de kg, tot obții 2.000 de lei pe ea. Prețul unui berbec din această rasă pleacă de la 800 de lei, mai mic, și ajunge și 1.500 de lei, dacă e mai mare”, ne-a declarat crescătorul.

    Rasa de oi Bergamasca are o adaptabilitate bună

    Oile Bergamasca sunt animale puternice și rezistente, fapt pentru care se adaptează bine și în alte țări.

    Potrivit crescătorului din Giurgiu, acesta, până acum, nu a avut deloc probleme cu oile din rasa Bergamasca. El spune însă că le-a ținut numai pe stabulație, drept pentru care nu știe cum se comportă pe pășune și printre alte oi de altă rasă.

    Rasa de oi Bergamasca: fătare și furajare

    În ceea ce privește fătarea, o oaie din această rasă fată de regulă doi miei. ”În general, fată cam doi miei și nu necesită o atenție specială față de alte rase”.

    Nici la partea de furajare, animalele din această rasă nu sunt pretențioase. ”În ceea ce privește hrana, le dau trifoi și boabe”, a spus crescătorul din Giurgiu.

    Rasa de oi Bergamasca: provocări

    Marea problemă cu care se confruntă crescătorul român este lipsa pieței de desfacere, problemă însă care apare la toate celelelate rase de animale, nu doar la aceasta. ”De câteva săptămâni încerc să vând patru berbeci din această rasă, dar nu prea sunt doritori. Marea problemă în acest moment este că nu avem piață de desfacere, nu avem unde să vindem. De ce să mai ținem animale atunci, ce să facem cu ele? Dacă nu avem voie în târguri, unde să se ducă țăranul să-și vândă animalul? Unde îl expune? Deci, noi ca producători nu avem unde să vindem marfa”, a explicat acesta.

    Pe viitor, Daniel Crețu spune că și-ar mări efectivul de oi din rasa Bergamasca, dar numai cu două condiții. ”Mi-aș mări efectivul, dar numai dacă aș ști că aș avea piață de desfacere și aș avea oameni cu care să muncesc”, a concluzionat crescătorul din Giurgiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial