• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE

 • Ziua Porumbului 2021 de la Vezendiu, jud. Satu Mare – LIVE VIDEO

  Ziua Porumbului 2021 are loc astăzi, joi – 16 septembrie, la Vezendiu, în județul Satu Mare. Fermierii se reunesc și în acest an în cadrul evenimentului de câmp organizat în mod tradițional de compania Promat Tășnad în colaboare cu companiile Agroind Cauaceu și Agrotex Carei.

  Trio-ul de companii Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei organizează anual trei evenimente majore în zona de nord-vest a țării, ”Ziua grâului”, ”Ziua rapiței” și ”Ziua porumbului”. Platforma dedicată culturii de porumb este organizată de către echipa Promat Tășnad, în coordonarea administratorului companiei, Cristian Moldovan, și a directorului tehnic, ing. Marian Coneac.


  Fermier: Primarul nu vrea să ne înregistreze contractele de arendă, ca să pună el mâna pe terenuri!

  Roxana Dobre -

  Primar acuzat de o societatea agricolă din județul Olt că își folosește în mod abuziv funcția și refuză să înregistreze la Primărie o serie de contracte de arendă, după ce suprafețele agricole au rămas libere de contract în urma renunțării altei societăți la agricultură. Alin Ancuța, unul dintre fermierii care a încercat să depună în numele noii societăți contractele de arendă, spune că miercuri 16 decembrie la sediul Primăriei Pleșoiu a ieșit un scandal monstru la care a intervenit Poliția, din cauză că secretara primăriei a refuzat să primească documentele pentru arendă.

  Fermierul Alin Ancuța spune că societatea agricolă din care face parte a oferit proprietarilor de terenuri o arendă mai mare comparativ cu cât primeau dar a și ajutat firma care a renunțat la contracte să achite arenda pe care o datora oamenilor pe ultimul an.

  ”O societate care lucra circa 327 de hectare în comuna Pleșoiu, județul Olt a hotărât să renunțe la agricultură în zonă și să înceteze anticipat contractele de arendă care erau încă în vigoare cu oamenii. Noi, ca societate care este interesată de terenul respectiv rămas liber am făcut contracte cu proprietarii de teren. Am făcut toate demersurile, am mers la oameni din poară în poartă, am negociat, am semnat contracte cu societatea noastră și actele de reziliere cu societatea care avea înainte terenul și acum ne-am dus să înregistrăm la Primăria de pe raza comunei Pleșoiu documentele”, ne-a povestit fermierul.

  Acesta spune că la sediul Primăriei din Pleșoiu s-a lovit de un refuz vehement din partea secretarei instituției care nu a vrut inițial să înregistreze cererea de înregistrare a contractelor de arendă. ”Până astăzi când am fost să înregistrăm contractele de arendă primarul din comuna Pleșcoiu a auzit de schimbările care s-au făcut și ne-a sunat. Ne-a transmis că nu avem ce căuta să luăm pământ pe raza localității ”sale”, că nu agreează nicio altă firmă că vrea să ”dea” pământul firmelor din localitate. Atenție, și fosta firmă de la care noi am preluat arenda  a avut contractele înregistrate pe raza comunei deși nu avea sediul în zonă și totuși Primăria a ”colaborat” cu societatea. Deci vorbim de o rea-voință. Din ce am auzit și noi primarul are interese să preia el terenurile prin interpuși dar acest lucru este un abuz pentru că nu poți să decizi tu ca primar pe proprietățile altora, din moment ce oamenii au semnat cu noi contractele”, mai spune fermierul.

  Primarul nu este proprietar pe terenurile oamenilor. Ei pot încheia cu cine vor contracte

  ”Noi i-am spus politicos că nu este proprietar pe terenurile oamenilor, noi luăm terenuri, dăm o arendă mai mare, suntem firmă serioasă, avem potențial etc. Astăzi ne-am dus cu contractele de arendă să le depună spre înregistrare și secretara ne-a informată că nu ni le primește și nici măcar nu le înregistrează să ne dea un bon de primire/ordine pentru depunerea lor. Ne-a spus clar să plecăm. Am sunat un executor să constate situația faptică de la fața locului. Între timp primarul a trimis Poliția să ne amendeze că facem scandal și deranjăm ordinea publică în Primărie. Am vorbit civilizat și le-am transmis că nu facem niciun scandal, ci doar cerem să ne se respecte niște drepturi, că vrem să depunem niște documente și o adresă pentru înregistrarea acestora. E problema dânșilor dacă le înregistrează sau nu dar sunt obligați să primească solicitarea unor cetățeni. Pot răspunde în scris de ce nu le înregistrează și punct”, a mai spus fermierul.

  În final, a mai subliniat Alin Ancuța, secretara primăriei a primit documentele la rugămințile Poliției și urmează să dea un răspuns privind înregistrarea lor. ”Sunt convins însă că primarul va încerca să ne pună bețe în roate doar pentru că vrem să lucrăm pământul. Necazul este că deși noi putem să ne vedem liniștiți de treabă și fără înregistrarea contractelor, vom pierde subvenția APIA pe teren ceea ce nu este corect din moment ce acest drept ni se cuvine conform legislației”, a conchis fermierul.

  Agrointeinteligența-AGROINTEL.RO a încercat să ia legătura cu primarul comunei Pleșoiu,Valeriu Mandescu, dar până publicarea acestui articol nu a putut fi contactat prin telefon. Așteptăm pe adresa redacției (redactia@agrointel.ro) punctul de vedere al primarului cu privire la acuzațiile ce i se aduc.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ce se întâmplă cu evenimentele agricole de toamnă și iarnă? Decizia CNSU pentru desfășurarea manifestărilor! Alertă ANM emisă astăzi! Ploi peste 40 l/mp, vânt puternic și căderi de grindină până sâmbătă! APIA – anunț făcut astăzi: Ajutor de stat multianual de până la 7.000.000 euro/fermă!

  Ultimele știri

  Decizie subvenții APIA! Crescătorii de animale care sunt penalizați la plată! Valentin Popa: ”Oameni buni, treziți-vă! Ați dat pământul la străini pe 300 kg/ha redevență!” Avans APIA 2021. Sumele pe hectar și pe cap de animal care intră la plată de luna viitoare!