• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cuantum majorat pentru subvenția COVID! Fermierii primesc 32,5 milioane de euro în plus!

  Roxana Dobre -

  Plafon majorat pentru Măsura 21 din Programul Național de Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID, destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine și caprine), vegetal (legume-fructe și cartofi). Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură  (APIA) a anunțat marți, 22 decembrie, printr-un comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că suma alocată crescătorilor de animale, legumicultorilor și pomicultorilor a crescut de la 150 milioane de euro la 182,5 milioane de euro.

  ”În conformitate cu Nota Autorității de Management pentru PNDR nr. 224935/22.12.2020 bugetul alocat a crescut de la 150 milioane de euro la 182,5 milioane de euro. Acesta este și motivul pentru care am avut o ușoară ”întârziere” să îi spunem așa. Am vrut împreună cu MADR să ne asigurăm că banii ajung pentru toată lumea. Cuantumurile rămân cele anunțate anterior doar că am vrut să primească toți beneficiarii sumele promise”, a declarat directorul general al APIA, Adrian Pintea, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

  Iată care sunt schemele pentru care se fac plăți pentru Măsura 21:

  Ajutorul de maxim 7.000 euro pe ferma bovine

  Pentru fermierii care dețin între 5 și 90 capete de bovine se fac plăți prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 21 – Măsura specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter excepțional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia Covid 19, prin care se acordă fonduri fermierilor din sectorul zootehnic respectiv sectorul bovin (inclusiv bubaline), în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității acestora.

  Beneficiarilor li s-a cerut să fie fermieri activi conform definiției din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1307/2013, respectiv a legislației naționale și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020. Mai mult, fermierii trebuie să dețină minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE, cu condiția de a avea înscrise minim 5 UVM (Unitate Vită Mare) femele adulte din specia bovine pe exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia bovine pentru care se solicită sprijin trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.

  Ajutorul per beneficiar va fi de maxim 7.000  de euro și poate fi acordat în funcție de dimensiunea exploatației, astfel:

  Ajutorul de maxim 2.500 euro pe ferma ovine sau caprine

  Pentru crescătorii de ovine/caprine pragul minim a fost de 50 capete femele adulte din specia ovine sau minimum 50 capete femele adulte caprine, înregistrate în RNE, la data de 1.07.2020, pe unitate de producție / exploatație cu cod ANSVSA. Fiecare femelă adultă din specia ovine sau caprine pentru care se solicită sprijin temporar cu caracter excepțional, trebuie să fi avut vârsta de minimum 12 luni la data de 1 iulie 2020.

  Exemplu: Dacă în exploatația cu cod ANSVSA figurează înregistrate la data de 1.07.2020 50 de capete femele adulte din specia ovine și 30 de capete fermele adulte din specia caprine, sprijinul temporar cu caracter excepțional se va acorda doar pentru 50 capete ovine (nu pot fi cumulate efective de oi și capre  din una sau 2  exploatații să rezulte minimul de 50 capete).

  Sprijinul pentru sectorul ovine sau caprine/exploatație în funcție de numărul total de ovine și caprine eligibile este:

  Ajutorul de maxim 5.000 euro pentru sectorul legume/fructe

  Pentru sectorul vegetal solicitantul trebuia să fi depus cerere unică de plată în campania 2020, pentru una sau mai multe culturi aferente următoarelor coduri de cultură (APIA):

  Au putut beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii) legumicultorii care:

  Pentru beneficia de sprijin temporar cu caracter excepțional în sectorul legume-fructe și cartofi cultivate în câmp:

  De specificat că legumicultorii pot beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, atât pentru legume cultivate în câmp, fructe și cartofi cât și pentru legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii). Pentru a beneficia de sprijin temporar cu caracter exceptional în sectorul legume-fructe și cartofi, solicitantul trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, în conformitate cu datele înscrise în cererea unică de plată 2020.

  Valoarea sprijinului pentru sectorul legume, fructe şi cartofi/exploatație în funcție de suprafața eligibilă este:

  1. a) legume cultivate în câmp, fructe și cartofi
  1. b) legume, fructe cultivate în spații protejate (sere și solarii)

  Conform Ghidului Măsurii 21, publicat de APIA, termenul maxim până la care statul membru poate plăti suma forfetară este de 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ce produse eficiente sunt folosite în județul Olt pentru a avea pepeni gustoși și dulci peste o lună Claudiu Davițoiu: În ferma de vaci e mai greu ca în mină. Salariile la procesatori – de trei ori mai mari! Ministrul Oros – anunț despre subvențiile APIA 2021! Primele plăți – din 16 octombrie!

  Ultimele știri

  UDMR nu este de acord cu decizia ANSVSA de a interzice temporar comerțul cu păsări vii Crescătorii de animale – subvenție suplimentară prin schemele ecologice aprobate la Bruxelles Anunț de la APIA pentru fermierii beneficiari de subvenții!