• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier nemulțumit de utilajele cumpărate: ”Tractorul primit este uzat! Îmi vreau banii înapoi!”

    Angelica Lefter -

    Fermier nemulțumit de utilajele pe care le-a primit, o companie furnizoare de echipamente care vine cu explicații pentru starea în care au fost livrate tractorul și echipamentele. Un caz în care ambele părți își prezintă punctul de vedere, iar deznodământul este unul  incert.

    Florin Balaș este un fermier din comuna Berceni, județul Ilfov, care crește 61 de capre. Pentru a-și spori afacerea și pentru a-și ușura munca în fermă, s-a gândit să investească în tehnologizare banii obținuți prin IMM Invest, în urma depunerii unui proiect care i-a fost aprobat.

    Din cei 70.000 de lei, bărbatul a investit peste 41.000 de lei în achiziționarea unor utilaje noi, printre care și un tractor, de la o firmă din județul Botoșani.

    Nu mică i-a fost mirarea când, după ce a trimis banii către firma de la care a achiziționat utilajele, s-a trezit în curte cu un tractor folosit. Remorca, spune acesta, a și returnat-o, însă pentru tractorul care nu seamănă cu cel comandat, ci mai degrabă cu unul second-hand, își vrea banii înapoi.

    ”Eu am făcut un împrumut pe firmă, pe IF-ul (întreprinderea familială) pe care o am, prin IMM Invest, proiectul a fost depus în ianuarie 2020, mi s-au aprobat 70.000 de lei. 41.732 de lei au mers către firma de la care am luat utilajele, S.C. Faby Concept SRL. Patronul firmei mi-a trimis câteva poze în care mi-a prezentat utilajele noi, cu ofertă, factură, garanție 1 an pentru persoane juridice, absolut tot. În schimb, când au venit utilajele ieri, marți – 22 decembrie, am constatat multe defecțiuni la tractor. Am comandat un tractor de 25 de cai putere Konig, o greblă de strâns fânul, cositoare cu tambur și o remorcă. Tractorul îl am în curte, au zis cei de la firmă că mi-l schimbă, acum nu mai vor, că, spun ei, utilajul ar fi nou. Eu le-am transferat prin bancă toți banii, că au zis că aduc utilaje nou-nouțe”, a declarat Florin Balaș, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Supărat că utilajele nu sunt conforme și simțindu-se înșelat, fermierul ilfovean a spus că va merge în justiție pentru a-și face dreptate.

    ”Eu lucrurile nu o să le las așa pentru că acești bani trebuie să-i dau la bancă înapoi. Banii respectivi trebuie să-i justifici, în cazul meu dacă produsele nu sunt noi, voi anunța organele competente. Nu mi-au adus un contract de vânzare cumpărare, doar factura. Eu am adus mecanici care au experiență cu utilaje, au văzut și ei că sunt produse folosite. Tractorul a fost expus, nu au voie utilajele expuse să fie vândute, mi-au spus angajați firmei că au fost expuse în cadrul unor expoziții. Vreau ca banii să îmi fie trimiși înapoi, să vină să-și ia utilajul care este zgâriat, îndoit. N-au venit cu certificat de garanție, cu certificat de conformitate, contract de vânzare-cumpărare conform normelor în vigoare. Am discutat cu ei prin telefon, au spus inițial că îmi dau certificat de garanție. Mi-au promis utilaje noi, cum mi-au arătat în poză. Eu țin informațiile și le voi arăta instanței. Remorca nici nu am oprit-o, am returnat-o pentru că nu era aceeași pe care am comandat-o. Tractorul se vede că este resudat. Mie când mi-a trimis pozele utilajelor erau noi, cu funie pe ele. Am nevoie de bani pentru că trebuie să-i dau înapoi”, spune crescătorul de animale.

    Florin Balaș mai spune că în discuțiile sale cu patronul firmei de la care a cumpărat utilajele, nu a recurs la jigniri, cum, susține acesta, din contră, i-a explicat că tractorul, în special, nu seamănă deloc cu cel prezentat, prezintă zgârieturi și se vede că a fost utilizat de mai multe ori.

    ”Când au sosit utilajele am vorbit cu patronul la telefon, care susține că a fost jignit de către oamenii care erau cu mine, dar nu este adevărat, nimeni nu a vorbit urât. Când au ajuns utilajele, i-am spus că acela nu este tractor nou, e vechi, era ud în interior. Este clar că este un utilaj second-hand, este zgâriat, ruginit, scaunul ud, vechi.”, a conchis Florin Balaș.

    În căutarea adevărului, jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat pe patronul și administratorul firmei din Botoșani, S.C. Faby Concept SRL, Adrian Frunză. Acesta spune că remorca refuzată nu era veche, cum nu sunt nici celelalte utilaje, iar tractorul are mici imperfecțiuni de la faptul că a fost ținut în curtea firmei.

    ”Da, i-am făcut factură storno pe remorca refuzată. Nu era veche, dar dumnealui nu înțelege utilajele agricole, nu a mai lucrat cu așa ceva. El vrea niște utilaje care să nu aibă suduri, să fie făcute prin laser, niște aberații, sunt chestii care pe mine mă depășesc. Acestea sunt utilajele pe care le-a comandat, i le-am trimis, după ce a adunat jumătate de sat de verișori care m-au înjurat la telefon că i-am adus utilaje second hand. Toate utilajele stau afară, în curte la noi. Utilajul (nr. tractorul) a fost adus pe o platformă, i-a deranjat faptul că scaunul tractorului era umed, că era ud tractorul. Niște aberații…le-au luat, au semnat factura, după o oră au început, m-au sunat, ba unul, ba altul, ei mă înjurau la telefon. O să ajung și eu mai departe să văd cine sunt domnii și ce vor”, a menționat Adrian Frunză, patronul firmei de utilaje.

    Acesta mai spune și că fermierul ilfovean a primit factură, că nu avea de ce să întocmească un act de vânzare-cumpărare între două firme și că Florin Balaș a semnat pentru primirea utilajelor, iar apropiații l-ar fi convins ulterior că utilajele nu sunt noi.

    ”Vor banii înapoi toți, noi utilajele le-am livrat, a semnat de primire factura, după aceea au început să spună că sunt scumpe, că mai bine cumpărau John Deere, pai cu 6.000 de euro să cumpere un tractor, cu 25 de cai, nou, cu service-ul făcut tot, garanție. Factura ține loc de contract de vânzare-cumpărare, nu e persoană fizică ca să cumpere cu contract, am făcut factură pe firmă, între mine și firma dumnealui. Contract vânzare-cumpărare facem numai când sunt clauze, se plătește un avans, se trimite utilajul, sunt alte plăți, alte condiții de plată, după 30-100 de zile depinde de fiecare în parte”, a explicat patronul firmei de utilaje din Botoșani.

    Adrian Frunză spune că tractorul este același cu cel prezentat în vară, iar dacă utilajul prezintă zgârieturi s-a oferit să-i deconteze o eventuală vopsire.

    ”Tractorul, când i-am făcut poză, era afară în curte, era vara, că el are proiectul și discuția cu mine o are din august. Acum dumnealui nu îl mai vrea că e ud. Faptul că noi i l-am dus fără contravaloare, fără nimic, am zis că a luat mai multe utilaje, fac eu în așa fel încât să trimit cu mașina mea. Totul a fost în regulă până au venit toate rudele să-și dea cu părerea, mecanici de U650. Eu lucrez cu oameni, nu mi-a dat nimeni tractoarele înapoi, eu i-am explicat cum funcționează, nu, el vrea banii înapoi! Să apeleze la avocat, eu ce pot să fac, pe banii mei să merg să iau utilajele! Am zeci de clienți, la început nu știu să lucreze cu utilajele, dacă le-ar da toți înapoi. Tractorul este zgâriat de la încărcat și descărcat. I-am spus că-i fac reducere de 4.000-5.000 de lei, să meargă să îl vopsească la orice reprezentanță. Nu vrea nici alt tractor, el vrea banii înapoi! Eu nu am făcut nicio evaziune, dacă vindeam fără factură, nu îi duceam utilajele!”, a mai spus S.C. Faby Concept SRL, Adrian Frunză, care a menționat că are studii juridice și că nu se simte amenințat dacă va fi dat în judecată deoarece știe că a procedat legal în întregul proces de vânzare a utilajelor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”