• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturile de toamnă: cheltuială minimă, riscuri maxime! Fermier: ”Există pericolul să nu se facă nimic!”

    Ramona Dascălu -

    Culturile de toamnă, la mâna vremii și a dăunătorilor! După un an agricol marcat de o secetă cumplită, fermierii stau cu sufletul la gură în ceea ce privește soarta culturilor semănate în toamnă și asta pentru că efectele secetei nu au dispărut peste noapte ci încă se văd în câmp, unde există în continuare un deficit de apă. Chiar dacă acum, datorită unui start al culturilor de toamnă mai promițător ca anul trecut, sunt speranțe că va urma un an agricol mai bun, agricultorii susțin că mai sunt multe etape de parcurs până la obținerea recoltei și că deocamdată nu pot face prognosticuri.

    Fermierul vasluian Florin Platon ne-a decarat că 30 de hectare de orz, din cele 80 pe care le-a semănat în luna septembrie, arată foarte bine, dar cu toate acestea nu poate garanta că va obține o producție bună și asta din cauza ploilor care joacă un rol crucial în evoluția culturii. Agricultorul a dezvăluit că numai la trei kilometri distanță de parcela unde orzul este extrem de frumos, are alte 40 și ceva de hectare de orz, care însă arată rău. Diferența, spune fermierul, a fost făcută de lucrările care s-au efectuat înainte de semănat, lucrări care, pe porțiunea unde orzul este frumos, au fost făcute înainte de venirea ploilor. De cealaltă parte, în sud-estul țării, cultura de grâu este amenințată de dăunători.

    Prelucrarea solului, importanță majoră în evoluția culturilor de toamnă

    Același fermier, aceeași fermă, cu o evoluție a culturii de orz diferită. Explicația vine din faptul că acolo unde pământul a fost lucrat înainte de venirea ploilor, chiar cu prețul stricării utilajelor, orzul a răsărit mai devreme.

    ”Am 80 de hectare de orz, pe care le-am semănat în luna septembrie, din soiul Cardinal. S-au făcut lucrări în vară, cu tractor cu putere mare care poate lucra terenul când este secetă, când pământul este destul de tare, apoi au venit ploi, a răsărit și de aceea este așa de frumos. Eu am lucrat cu un tractor de 240 CP. Pe 30 de hectare arată foarte bine, este frumos, dar am și 40 de hectare unde nu este așa bun, este galben din cauza secetei pentru că venim din 2019 cu un deficit de apă, undeva la 480-500 de litri pe metru pătrat și abia în 2020, către finalul lunii septembrie a început să plouă la noi și de atunci până la ora actuală sunt undeva la 80 de litri pe metru pătrat. Deci, la numai trei kilometri distanță. Diferența, repet, este că acolo unde orzul este frumos am lucrat în vară până s-au rupt utilajele, și când am tras concluzia că distrug utilajele am renunțat, n-am mai dat înainte. Deci, acolo unde arată bine, l-am semănat la timp, și unde arată rău, l-am semănat mai târziu, am așteptat ploaia să putem ara, să putem da cu combinatorul și tot așa. În schimb, unde am semănat mai din timp, ploaia a găsit orzul în pământ și a răsărit”, a declarat fermierul vasluian Florin Platon pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Investiția la hectar, aproape de zero după semănat

    Anul acesta, fermierul Florin Platon spune că nu a investit mai nimic pentru înființarea culturii de orz, în afară de achiziționarea semințelor și asta pentru că, spune el, nu-și permite să mai riște. ”Nu am investit mai nimic din cauza faptului că nu are rost să investim, că nu a fost apă în sol absolut deloc și toate îngrășămintele care s-au folosit până acum nu le-a luat nimeni de acolo. Nu îți permiți să mai riști încă un an de zile, să mai duci încă o dată undeva la 2.200-2.500 de lei investiția pe hectar. Noi de obicei producem sămânță, dar dacă anul ăsta n-am avut sămânță am făcut un contract cu un producător de sămânță pe care îl vom plăti la anul. Cea mai mare este investiția cu utilajele că am cumpărat utilaje anul acesta în primăvară. Dacă dă Dumnezeu apă, la primăvară mergem și dăm cu îngrășăminte”, a declarat agricultorul, care a semănat în toamnă 80 de hectare de orz în satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui.

    Cultura de orz, la mâna vremii: ”Există posibilitatea să nu se facă nimic”

    Chiar dacă acum cel puțin o parte din cultura de orz semănată de fermier în toamnă arată extrem de bine, el crede că acest lucru se poate schimba oricând. De asemenea, acesta a subliniat faptul că dacă nici anul viitor nu va obține o producție bună la hectar, nu va avea cu ce să plătească datoriile din acest an și atât el, cât și alți fermieri români, vor fi nevoiți să se lase de agricultură.

    ”Vă spun că oricând poate să dispară pentru că așa cum v-am spus, dacă nu plouă două săptămâni, o să se crape pământul și iarna. În ceea ce privește precipitațiile, ne-ar trebui cel puțin 150 de litri în ianuarie, și în februarie la fel pentru a avea o cantitate suficientă de apă care să se înmagazineze în sol, iar în martie-iunie să fie ploaie pentru a putea forma spic, bob și tot așa. Nu putem să prognozăm nimic în ceea ce privește evoluția culturii, pentru că la 80 de litri de apă pe metru pătrat, într-un an și jumătate, nu ai cum să faci un prognostic. De exemplu, dacă nu va ploua în luna ianuarie, și deja s-au anunțat precipitații foarte puține, de la 60-70 cm în jos, la noi, pământul este uscat. Deci rezerva de apă este atât de mică încât în două săptămâni se usucă pământul și iarna. Nu ai ce prognostic să faci când ai 500 de litri de apă pe minus. Nu putem discuta despre cantități și despre calități. Eu vreau să se facă că numai anul ăsta am făcut credit de peste 3 miliarde să acop inputurile anului 2020 ca să nu mă execute. În 2021 vin și celelalte. În 2020 am făcut 250 de kilograme de orz la hectar, iar în mod normal ar fi trebuit să fac între 5 și 8 tone. Eu însă nu fac niciodată contracte futures, dacă îmi convine prețul la recoltare îl dau atunci, dacă nu îl mai țin. Dacă și anul ăsta va fi secetă și nu depășim 3500-4000 de kilograme pe hectar, nu o să avem cu ce plăti datoriile anului 2020 și cred că ne lăsăm de agricultură. Există posibilitatea să nu se facă nimic”, a conchis fermierul.

    Semnal de alarmă în ceea ce privește dăunătorii la cultura de grâu

    Nu doar cultura de orz este în pericol în această perioadă. Fermierul Ion Olteanu, administratorul firmei Agromad Crops, trage un semnal de alarmă în privința culturii de grâu, care se află în pericol, cel puțin în partea de sud-est a țării, din cauze atacurilor de Zabrus și Lema.

    ”Atenție la monitorizarea atacurilor de daunători la cultura grâului! Așa cum am mai spus, interzicerea substanțelor pentru tratament sămânță o să aducă mari probleme fermierilor! Este prezent atacul de Zabrus și Lema, fapt care conduce la necesitatea tratamentului cu insecticid! Și atunci care este răul cel mai mic? De asta susțin că agricultura românească, având aceste particularități, trebuie tratată diferit față de cea din Vest. unde chimizarea, substanța activă folosită a fost mult mai mare! Ne trebuie oameni care să susțină, să dezbată, să prezinte și să se facă înțeleși! Aici, dar și la Bruxelles!”, a scris Ion Constantin Olteanu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

    Foto: Facebook.com / Ion Constantin Olteanu

    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă!