• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul ”MIEREA ÎN ȘCOLI” intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021!

    agrointeligenta.ro -

    Programul ”Mierea în școli” va intra în sfârșit în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021. Măsura menită să reprezinte și un sprijin financiar pentru crescătorii de albine din România va oferi școlarilor borcane de miere naturală, produsă în România.

    Legea privind acordarea de miere școlarilor din ciclul I-IV a fost adoptată din 2006, dar în fiecare an, Guvernul a găsit de cuviință ca la final de an, prin OUG, termenul de intrare în vigoare să fie amânat. Așa s-a întâmplat și în decembrie 2019, când, prin OUG 78/2019, Executivul a decis ca programul ”Miere în școli” să fie suspendat până pe 31 decembrie 2020.

    La acest moment, Guvernul nu a pus în dezbatere sau pe ordinea de zi niciun proiect de OUG care să proroge, din nou, termenul pentru programul ”Mierea în școli”. Astfel, fără un astfel de act normativ, măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie, obligând Executivul și să bugeteze sprijinul în Legea Bugetului de stat pe 2021.

    Ce prevede programul ”Mierea în școli”

    Sprijin mult așteptat de apicultori, dar și de către părinți, programul ”Mierea în școli” a devenit în lege încă din 2006 – Legea nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional. În 2018, legislația a suferit schimbări majore prin Legea nr. 325/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional.

    Astfel, la acest moment, programul prevede că ”se acordă gratuit pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional miere polifloră, în limita unei cantități de 350 grame miere lunar”.

    Autoritățile competente naționale pentru acordarea drepturilor școlarilor la miere sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Educației Naționale.

    Autoritățile competente la nivel local pentru acordarea mierii în școli sunt consiliile județene, care își asumă organizarea și derularea procedurilor de achiziție, în condițiile legii, a mierii de albine poliflore destinate preșcolarilor și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional.

    Școlarii trebuie să primească miere polifloră

    ”Mierea polifloră destinată consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și va fi achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program”, se arată în legislația în vigoare.

    Achiziționarea mierii poliflore, transportul și distribuția acesteia la unitățile de învățământ pot fi contractate și de către consiliile județene, respectiv de către consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale și ale sectoarelor municipiului București, cu asistența direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.

    Norme de aplicare așteptate de la Guvern

    În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Sănătății și a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, are obligația de a adopta normele metodologice de aplicare.

    Condițiile de calitate a mierii de albine poliflore destinate consumului pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional, modul de certificare a calității, atribuirea și aplicarea hologramei care atestă calitatea, modul de distribuire și entitățile implicate se stabilesc în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Program cu finanțare de la bugetul de stat

    Resursele financiare necesare implementării prezentei legi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se arată în Lehea 325/2018.

    Resursele financiare necesare implementării legii se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale județelor, respectiv bugetul local al municipiului București, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. ”Repartizarea sumelor prevăzute la alin. (2) se realizează cu încadrare în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare», titlul 51 «Transferuri între unități ale administrației publice»”, mai prevede actul normativ.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA