• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Condamnat la 9 ani de închisoare pentru fraudarea subvențiilor APIA! Decizia este definitivă!

  agrointeligenta.ro -

  Condamnare răsunătoare pentru fraudarea subvențiilor achitate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură. Dacă de multe ori, cei care falsifică acte pentru a încasa plățile din fonduri europene scapă cu condamnări cu suspendare, un caz finalizat recent este dovada că judecătorii pot da și sentințe ”grele” pentru astfel de fapte. Și sperăm că modelul va fi luat și de alte instanțe, astfel încât fenomenul să fie stopat!

  Direcția Națională Anticorupție anunță printr-un comunicat de presă că la Curtea de Apel Galați a fost hotărâtă condamnarea la 9 ani și șase luni de închisoare a inculpatului Cosmin Focșa (41 de ani) care a fost găsit vinovat pentru fraudarea subvențiilor APIA. Focșa este recunoscut drept un evazionist ”cu ștate vechi” și este deja la închisoare unde își ispășește o pedeapsă de 9 ani închisoare pentru o megaevaziune de aproape 7 milioane de lei.

  ”Prin decizia penală nr. 1052 din 26.11.2020, Curtea de Apel Galați a hotărât condamnarea inculpatului FOCȘA COSMIN, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 9 ani și 6 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”, se arată în comunicatul DNA.

  Instanța ”obligă pe inculpatul Focșa Cosmin la plata către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură București, a sumei de 46.580,74 lei reprezentând sprijinul financiar acordat necuvenit inculpatului în campania din anul 2012, la care se vor calcula dobânzi și penalități de întârziere de la data acordării plății totale (respectiv data de 21.11.2012) până la data executării efective a debitului principal. Dispune desființarea înscrisurilor considerate false. Obligă inculpatul Focșa Cosmin la plata sumei de 2.028 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. DEFINITIVĂ”.

  Inculpatul a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Galați la data de 3 noiembrie 2017, când procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
  – folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
  – participație improprie la comiterea faptei de fals intelectual, în formă continuată,
  – fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  În cursul anului 2012, inculpatul Focșa Cosmin, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (o parte din ele fiind falsificate chiar de el) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren de 95,19 ha, pe care nu o deținea în realitate.

  În același context, i-a determinat pe angajații primăriei Comunei Mircea Vodă, județul Brăila, să elibereze, fără vinovăție, cinci adeverințe care ulterior au fost depuse la A.P.I.A..

  Prin aceste demersuri, inculpatul Focșa Cosmin a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 46.580 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

  În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra sumelor existente în conturile inculpatului Focșa Cosmin până la concurența sumei de 46.580 lei.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Condamnat la închisoare după ce a mințit că este fermier ca să încaseze fonduri europene! Subvenția APIA pentru vaci de carne în 2021: condiții, rase eligibile, acte necesare, plăți Seed Sprint H5, într-un an cu secetă la fermele grupului Almos din Neamț

  Ultimele știri

  ANCPI: 6.275 de proprietari au primit noile cărţi funciare în mod gratuit! Anunțul ministrului Adrian Oros despre subvențiile APIA! Cum pot tinerii fermieri să obțină o subvenție mai mare de la APIA!