• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valentin Popa, membru în Asociația Forța Fermierilor: ”A contat și faptul că am încredere în Vlad Macovei”

    Daniel Befu -

    Valentin Popa (43 ani) este un mic fermier, care deține o exploatație vegetală în comuna Sohatu, județul Călărași. Acesta prezintă motivele din spatele deciziei de a se înscrie în Asociația Forța Fermierilor dar și așteptările pe care le are.

    ”Forța Fermierilor e o Asociație care dorește să fie un reprezentant activ al nostru în discuțiile cu Ministerul și de la care mă aștept să fiu informat la zi privitor la ce se întâmplă în agricultura din România, în toate problemele pe care le avem cu APIA, cu Direcțiile Agricole, cu primăriile. Asociația te reprezintă și, ca membru, pe partea de relaționare cu autoritățile, una e când te reprezintă Asociația Forța Fermierilor și face adrese în numele meu, sau al oricărui alt fermier, către instituția respectivă și alta e când fac adresă eu, micul fermier Valentin Popa. Îți dai seama că atunci când te reprezintă o Asociație și instituția respectivă îți răspunde în termen și îți răspunde, fiindcă sunt situații când, ca persoană nu îți răspunde. Eu am avut cu primăria Suhatu situații când nu mi-a răspuns, sau mi-a dat un răspuns fără nici o legătură cu conținutul adresei făcute de mine. Vă mai dau un exemplu de situația de care noi, fermierii, mici și mari, ne lovim adesea. E vorba de adeverințele pentru APIA eliberate de primării. M-am lovit de o situație când mai erau 10 zile până la termenul limită de depunere a adeverințelor la APIA și domnul primar mi-a spus: «îți voi da în 30 de zile». Eu am avut un motiv foarte justificat să cer acea adeverință un pic mai tardiv. Am mai avut de lucru în documente, am mai înregistrat un contract și am zis să le am puse toate cap la cap și abia apoi să fac cererea să mi se elibereze adeverința. Ei, situații tensionate de acest tip nu ar trebui să existe între fermieri și primării. Toate astea le-am simțit pe pielea mea ca fermier”, ne-a spus fermierul.

    În al doilea rând, a mai subliniat acesta, în spatele deciziei de a mă înscrie în Forța Fermierilor a contat și faptul că am încredere în Vlad Macovei. ”Cu Vlad m-am cunoscut în urmă cu câțiva ani, nu de ieri, de azi. Eu am avut mai multe opțiuni de-a lungul anilor, să mă duc în niște asociații, dar am stat, am analizat și am spus: «nu pot». De ce nu pot? Pentru că atunci când ne facem prieteni, trebuie să cumpănim cu cine vom fi prieteni și din cauza asta nu m-am dus. Sunt «n» asociații la nivel de țară, dar una e când intri într-o asociație în care cunoști calitatea fondatorilor și membrilor ei și știi că va fi de viitor și alta e să te înscrii, doar ca să te afli și tu într-o asociație. În altă ordine de idei, pentru un membru într-o asociație puternică de fermieri, sunt foarte multe avantaje referitor la inputuri, în contextul în care putem să negociem cumpărarea unui tonaj foarte mare de îngrășăminte și de erbicide. Una e când vinzi un pachețel, una e când vinzi 10 cartușe. Așa și pentru producători e bine și pentru noi, ca fermieri. Vom avea un alt preț față de cum achiziționăm noi individual”, a mai punctat Valentin Popa.

    Despăgubirile pentru culturile de primăvară, prima problemă din 2021 pe care fermierul o vrea rezolvată

    Pentru anul care vine, Valentin Popa crede că Forța Fermierilor va trebui să nu lase garda jos și să facă adrese către Ministerul Agriculturii, către prim-ministrul României ca fermierilor să li se aprobe despăgubirea pe calamitate și la culturile de primăvară. ”În al doilea rând, Forța Fermierilor trebuie să-l preseze pe ministrul Agriculturii să facă ceva pentru fermieri. S-a văzut într-un an de zile, cât domnul ministru a fost pe funcție, că nu a făcut aproape nimic, din punctul meu de vedere. Ne-a spus că ni se vor da banii la culturile de toamnă calamitate în luna iulie, ca mai apoi să se preconizeze că pe 10 august cel târziu și noi i-am văzut undeva la final de septembrie, pe 24 sau 25. Avem nevoie de Forța Fermierilor să facă adrese la Minister ca să ne dea bani de calamitate și pentru culturile de primăvară. Așa cum Guvernul găsește bani pentru alte proiecte și alte priorități, poate găsi bani și pentru culturile de primăvară, pentru că femierii sunt foarte îndatorați către firmele de inputuri, în care unii sunt să-i execute, alții au bilete la ordin băgate în bănci și noi nu avem cum să ne dăm datoriile. Nu o să le dăm pe toate. Avem nevoie ca acolo, cât de cât, să mai primim o gură de oxigen”, declară apăsat Valentin Popa.

    Despre Asociația Forța Fermierilor  puteți citi aici: FORȚA FERMIERILOR are personalitate juridică! Pornim la luptă pentru drepturile dumneavoastră! Vă așteptăm alături de noi!


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români