• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ici-colo mai găsești câte un fermier care se încăpățânează să crească bivoli românești!

    agrointeligenta.ro -

    Creșterea bivolului românesc, o provocare pentru fermieri. Încet, dar sigur, spectaculoasele cornute care altă dată erau mândria gospodarilor, au ajuns o raritate, iar puținii fermieri care se mai încumetă să țină bivolițele nu beneficiază de sprijinul necesar pentru a continua această tradiție frumoasă, dar și cu mare potențial pentru mediul rural românesc.

    Europarlamentarul Daniel Buda trage un semna cu privire la situația efectivelor de bivoli din România, făcând trimitere și către tradiția creșterii bubalinelor în satul românesc. ”Cei care au peste 45 de ani își mai aduc aminte cu siguranță, de ciurdele întâlnite în fiecare dimineață pe drumurile mai mult sau mai puțin circulate, mai ales în Transilvania. De pomină sunt și vacantele petrecute la bunici, unde ne întreceam unii cu alții, sorbind din laptele cu spumă abia muls în “șuștar” de mâinile îndemânatice a celor care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii din acele vremuri”, își aduce aminte Daniel Buda.

    Astăzi, în locul ciurdelor de altădată, te-ai fi așteptat să găsești ferme moderne și dotate cu noile tehnologii, mai spune europarlamentarul. Din nefericire însă, frumoasele cornute le mai găsim doar în pozele bunicilor sau ici colo pe la câte un fermier care se încăpâțânează să reușească în acest domeniu. O astfel de fermă a vizitat Daniel Buda în județul Sălaj.

    ”Cele câteva zeci de capete se constituie, putem spune, într-o afacere de familie. Fondurile europene sunt prezente și aici, dovadă fiind adăpostul modern și condițiile de întreținere:“vacile mele beau apă de la rețea și mi-s dragi ca ochii din cap“, este relatarea fermierului – precizează Daniel Buda.

    Liderul PNL amintește că bivolul românesc este o rasă rustică și rezistentă: ”Trebuie găsite mecanisme de ameliorare a acestuia. Sunt la curent cu problemele de genul ce a fost prima dată „oul sau găina.“ Sau altfel spus, de unde începem să acordăm certificate de origine pentru masculii aparținând acestei specii. Laptele și carnea de bivol sunt recunoscute ca având calități benefice pentru sănătate. Din păcate, numărul de bivoli a scăzut foarte mult în România și asta deoarece întreținerea și creșterea acestora sunt mult mai mari decât prețul de vânzare, riscurile ca această specie să devină o raritate în România fiind mari”.

    În același timp, dificultățile și lipsa unei forțe de muncă calificată și stabilă, a unei piețe predictibile și capabilă să absoarbă întreaga cantitate de carne la prețuri care să le depășească pe cele de cost reprezintă neajunsuri suficiente pentru a nu permite o dezvoltare constantă a sectorului, mai spune Buda. ”Plecând de la aceste realități incontestabile pentru oricine coboară în teren, am reușit să obținem în regulamentul privind PAC dezvoltarea unor mecanisme de sprijin pentru crescătorii de bivoli. Astfel, sprijinul cuplat va fi în continuare disponibil pentru exercițiul financiar 2021-2027. Legislația de la nivel național împreună cu politicile europene trebuie să înglobeze cele mai bune mecanisme pentru a putea susține în continuare crescătorii de bivoli!”, încheie europarlamentarul care îndeplinește la Bruxelles și funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, luptându-se pentru ca fermierii români să beneficieze de un sprijin corect în calitatea lor de producători agricoli europeni.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an