• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vremea se schimbă radical: O masă de aer rece ajunge în România cu lapoviță și ninsori

  Ramona Dascălu -

  Estimări meteorologice şi hidrologice pentru perioada următoare! Ministerul Mediului a transmis că până în data de 12 ianuarie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, chiar şi în zonele joase. De asemenea, ministerul Mediului avertizează că în următoarele zile debitele anumitor râuri din țară vor fi în creștere.

  ”În perioada 6 – 12 ianuarie, circulația aerului la nivelul României se va menține destul de activă, astfel că, sisteme noroase succesive, generatoare de precipitații, vor traversa țara de la vest-sud-vest către est-sud-est, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece, ceea ce va determina treptat transformarea ploilor în lapoviță și ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase. În mod concret, se estimează un nou episod cu precipitații din după-amiaza zilei de miercuri, 6 ianuarie și până în prima parte a zilei de joi, 7 ianuarie, începând din vestul țării. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, moderate cantitativ, în jur de 10 – 25 l/mp în Oltenia, sudul Banatului, Dealurile de Vest și în sudul-sud-vestul Transilvaniei. La munte vor predomina ninsorile, mai abundente în zona Carpaților Meridionali și în zona mai înaltă a Munților Apuseni, unde și vântul va avea intensificări (55 – 70 km/h), mai ales pe creste, viscolind și troienind ninsoarea”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook  a ministerului Mediului.

  Începând din 8 ianuarie, ploile se vor transforma în lapoviță în Oltenia și Muntenia

  Potrivit Ministerului Mediului, preciptațiile, care vor începe din zona de sud-vest a țării se vor extinde în toată țara și se vor transforma în lapoviță și ninsoare chiar și în zonele de câmpie din Oltenia și Muntenia. ”Următorul episod cu precipitații se va semnala în intervalul 8 ianuarie – 11 ianuarie și va începe dinspre sud-sud-vest, dar mai apoi aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde toată țara. De această dată, precipitațiile vor fi la început sub formă de ploaie, care se va transforma în lapoviță si ninsoare, la început în zona deluroasă a Olteniei și Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, apoi și în zona de câmpie a Olteniei și a Munteniei, dar mai puțin probabil în zona Dobrogei, unde vor continua să predomine ploile. Precipitațiile vor fi abundente, în special în sudul și estul tării, parțial în centru dar mai ales în zona montană și submontană a Carpaților Meridionali și Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent”.

  În perioada 13-16 ianuarie, un aer rece va pătrunde în țara noastră

  În această perioadă, temperaturile maxime se vor încadra în general între –2 și 6 grade, iar cele minime între -12 și 0 grade. ”În perioada 13 – 16 ianuarie, circulația aerului la nivelul României va favoriza pătrunderea unor sisteme noroase succesive dinspre Europa Centrala – Central-Nordică, astfel că acestea nu vor mai fi atât de importante cantitativ ca în episoadele precedente și se vor semnala, în special, în zonele de munte și în partea de nord-vest, nord, centrul și vest a României. Acestea vor fi predominat sub formă de ninsoare, ca urmare a instalării unei mase de aer rece peste țara noastră, posibil mai însemnate cantitativ în zonele de munte”.

  Râuri cu debite în creștere

  Potrivit ministerului Mediului, în intervalul 5-6 ianuarie, debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinul superior al Jiului, bazinul inferior al Oltului și pe cursul superior al Prutului, unde vor fi în scădere. Pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, Moldova, Suceava, bazinul inferior al Argeșului, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, cursul superior al Siretului, debitele vor fi relativ staționare. Formațiunile de gheață (gheaţă la maluri) existente în bazinele superioare ale Bistriței şi Moldovei se vor menține fără modificări importante. Ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte, nivelurile se pot situa cu 15-30 cm peste Cota de Pericol pe râul Jiu la staţia hidrometrică Răcari, județul Dolj.

  În data de 6 ianuarie, în funcție de evoluția situației hidrometeorologice și a prognozelor meteorologice, se va actualiza mesajul de Avertizare Hidrologică la nivel național.

  În intervalul 6-8 ianuarie, pe baza informațiilor actuale, ca urmare a precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, este posibil sa se mai înregistreze creșteri importante de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de apărare (Cote de atenție și izolat de Inundație), pe unele râuri din zonele de deal și munte din sudul și vestul țării.


  Te-ar mai putea interesa

  MADR: Subvenția care intră în conturile fermierilor până pe 29 decembrie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Dihor la găini. Cum protejăm păsările de atacul unui dihor

  Ultimele știri

  Raport USDA decembrie 2023: Producție record de porumb în Rusia și creștere de recoltă în Ucraina Cel mai ieftin brad de Crăciun. Prețuri pentru brazi în marile magazine și la Romsilva Comunicat al Forumului APPR pe Dosarul NGT. Vezi poziția FAPPR