• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Limbrici la găini. Cauze, simptome și tratamente

  agrointeligenta.ro -

  Limbrici la găini sau ascaridioza Crescătorii de păsări, ca și ceilalți crescători de animale, se confruntă și ei cu multe probleme. Una dintre cele mai des întâlnite probleme este cea a apariției paraziților interni sau mai pe românește, a limbricilor, la păsările de curte.

  Despre simptomele care dau de veste crescătorilor că păsările s-ar confrunta cu o astfel de boală, dar și despre ce tratament se recomandă în acest caz, informații de mare interes pentru crescători, vom vorbi în textul de mai jos.

  Ascaridioza este o boală parazitară, comună omului și animalelor, produsă de viermele cilindric parazit Ascaris lumbricoides, cunoscut sub denumirea comună de limbric.

  Limbrici la găini: cauze

  Cauzele apariției limbricilor la găini sunt diverse. În majoritatea cazurilor, apariția limbricilor la pui sau găini este favorizată de umiditatea crescută din adăpost. Este de ajuns ca o singură pasăre să dezvolte astfel de paraziți interni întrucât apoi gradul de transmitere și la restul păsărilor din fermă este foarte mare, ouăle de viermi fiind transmisibi-le atât prin hrană, cât și prin apa de băut.

  Trebuie subliniat faptul că de cele mai multe ori viermii la găini apar din cauza nerespectării normelor sanitare, de aceea este foarte important ca pe tot parcursul anului să păstrați un adăpost curat, care să protejeze păsările de boli.

  Cum vă puteți da seama că găinile au limbrici

  Prezența viermilor intestinali la găini poate fi recunoscută de crescători după mai multe simptome, precum diaree, prezența larvelor în fecale, scăderea poftei de mâncare, scăderea producției de ouă, dar și apariția ouălor cu coajă moale.

  La început, simptomele sunt destul de pronunțate, dar dacă crescătorii nu iau măsurile adecvate, în viitor, boala poate deveni aproape asimptomatică și, prin urmare, determinarea cauzelor scăderii productivității păsărilor va fi dificilă.

  Tratament naturist pentru limbrici la găini

  Unii crescători de păsări susțin că păsările pot scăpa de viermii intestinali prin remedii naturiste. Un astfel de tratament naturist este tratamentul cu usturoi împotriva limbricilor. Acesta este recomandat de un crescător din județul Dâmbovița pe un grup de Facebook dedicat bolilor și tratamentelor la păsări.

  ”Usturoi pisat și pus la macerat în oțet de mere 10 zile și după administrat în apa de băut câte o linguriță la litrul de apă 5 zile pe lună”, este remediul naturist recomandat de Virgil Matusa.

  Usturoiul este și un tratament preventiv contra limbricilor la găini. Cățeii de usturoi se toacă fin și se adaugă la hrana păsărilor. Pentru a preveni infectarea cu viermi, usturoiul se administrează o dată pe săptămână, în caz de boală – timp de o săptămână în fiecare zi. În sezonul de vară, este util să adăugați în dieta păsărilor frunze de usturoi împreună cu alte plante verzi pentru a vă proteja găinile împotriva viermilor și pentru a le stimula imunitatea.

  Tratament cu medicamente pentru limbrici la găini

  Există bineînțeles și tratament medicamentos recomandat în tratarea paraziților interni la păsări. Una dintre soluțiile recomandate de crescătorii de păsări este Rombedazol. În ceea ce privește modul de administrare părerile sunt împărțite. Unii crescători recomandă administrarea a 2 – 3 comprimate pe zi, timp de două zile consecutiv, în timp ce alții recomandă un comprimat la kilogram, timp de două zile consecutiv.

  Un alt antiparazitar intern recomandat pentru tratatea viermilor intestinali este Herbatop, un produs bazat pe plante medicinale. Se poate folosi ca adjuvant în infecțiile cu viermi intestinali, iar în asociere cu alte medicamente antihelmintice potențează efectul acestora. Tratamentul se poate folosi atât în mod curativ, cât și în mod preventiv. În cazul utilizării preventive, se administrează diluat în apa de băut timp de 7-10 zile, 2-3 ml/1 l de apă. Pentru utilizare în mod curativ, se vor adăuga în apa de băut 4-5 ml/1 l de apă, timp de 7-10 zile. Se poate administra atât păsărilor, curcilor, cât și porumbeilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Ordin MADR pentru deblocarea unei noi subvenții APIA așteptate de fermieri

  Ultimele știri

  De ce nu renunță fermierul Eugen Truetsch la vaca de lapte, deși nu îi aduce profit Bursa de cereale – prețuri azi în portul Constanța și în UE. Rapița a depășit 500 euro/tonă Francezii care au vândut fabrica de zahăr de la Luduș au raportat o triplare a profitului