• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români cer autorităților să îi susțină la Bruxelles! ”Nu ne lăsați fără Sulfoxaflor, substanța care combate afidele!”

    Roxana Dobre -

    Un mare grup de fermieri români cere autorităților române care vor trimite poziția țării noastre la Comisia Europeană, cu privire la  reînnoirea autorizării substanței sulfoxaflor,  să susțină ca acest produs insecticid să rămână la dispoziția fermierilor din țara noastră.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO inserează integral petiția trimisă de fermieri către mai multe ministere din România:

    ”Către autoritățile române:

    Ministerul Mediului,
    Ministerul Sănătății,
    Ministerul Agriculturii,

    După cum au făcut-o în numeroase rânduri, fermierii europeni își exprimă îngrijorarea că sunt dezavantajați în comparație cu concurenții lor din țări terțe, deoarece un număr tot mai mare de tehnologii valoroase le sunt interzise, lăsându-le recoltele vulnerabile în fața provocărilor climatice tot mai complexe, care intensifică atacurile de boli și dăunători.

    Cazul substanței active Sulfoxaflor, autorizată la nivelul UE din 2015 și înregistrată în 19 state membre, inclusiv România, pentru controlul afidelor la cereale, cartofi și crucifere, este exemplar. Produsul este unul dintre cele mai eficace și eficiente de pe piață, după cum s-au exprimat chiar asociațiile de producători agricoli (Asociația Producătorilor de Porumb din România APPR, Federația Producătorilor de Cartofi, Confederația Producătorilor de Fructe și Legume Fruleg. Fermierii din mai multe state membre inclusiv România au scris la DG Sanco pentru a-și exprima dezamăgirea față de amendamentul propus de Comisia Europeană, care vizează restricționarea utilizărilor în câmp deschis ale substanței în UE. Sulfoxaflor este un insecticid nou și inovator, conceput pentru a asigura siguranța polenizatorilor și, în plus, nu este folosit în perioadele de înflorire a culturilor agricole. În producția de cartofi și crucifere, este sigur pentru mediu și biodiversitate, vizând doar insectele dăunătoare (în special afide), care sunt principalii vectori pentru numeroase boli virale. Alte avantaje sunt toxicitatea sa reziduală scăzută și faptul că este adecvat în gestionarea integrată a dăunătorilor.

    De aceea, propunerea Comisiei Europene de a nu înnoi autorizarea substanței sulfoxaflor pentru aplicări în câmp deschis, pe care a înaintat-o Statelor Membre, este disproporționată față de riscurile asociate utilizării produsului, în condițiile în care autoritățile naționale competente au opțiunea de a recurge la măsuri specifice de reducere a riscurilor, ca în cazul majorității autorizațiilor.

    Vrem să subliniem miza specială a României, un important producător de cereale și de cartofi din UE, dar în egală măsură o țară cu o presiune ridicată a agenților de dăunare. Anul acesta, în care ne-am confruntat cu o secetă fără precedent, incidența dăunătorilor și a bolilor a crescut.

    După cum ne-a demonstrat cu prisosință criza Covid, securitatea alimentară a populației europene este esențială și reclamă ca fermierii să aibă acces la o gamă largă de opțiuni de tehnologii si instrumente moderne și sigure, pentru a putea reduce amprenta asupra mediului și a rămâne competitivi – iar sulfoxaflor răspunde în mod ideal la aceste cerințe. În loc de a interzice, managerii de risc europeni ar trebui să facă loc produselor pe piață, cerând statelor membre să elaboreze planuri eficiente de atenuare a expunerii, dacă este cazul. Altminteri, în cel mai scurt timp, sectorul agricol al UE va ajunge să semene, cum spunea cineva, cu un muzeu al agriculturii…

    Noi fermierii români afectați de atacul de dăunători în culturile de câmp rugăm autoritățile din România competente care vor trimite poziția în vederea votului să analizeze nevoile țării noastre și să susțină ca acest produs insecticid inovator să rămână la dispoziția fermierilor din țara noastră”, este mesajul fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă