• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele subvenții APIA plătite din bugetul pe 2021, deblocate în luna februarie!

    Roxana Dobre -

    Fermierii așteaptă primele plăți care se achită din bugetul pentru anul 2021, schemele noi care încă sunt blocate la autorizare din lipsa banilor alocați dar și a proiectelor care să prevadă sumele pe hectar sau cap de animal. Mai multe subvenții pentru agricultori depind de adoptarea Bugetului de stat pentru anul 2021 iar în prezent Guvernul nu a comunicat un calendar clar al aprobării acestuia. Cea mai recentă declarație vine de la vicepremierul Dan Barna, co-preşedinte al USR PLUS, care a anunțat marți, 19 ianuarie că bugetul pe acest an ar putea fi dezbătut în Parlament în prima parte a lunii februarie.

    ”Este, într-adevăr, prioritatea acestor săptămâni. Intenţionăm ca în prima parte a lunii februarie să avem bugetul în Parlament şi să fie adoptat, pentru a intra într-o logică funcţională. Este un context distinct faţă de perioada şi de început de criză pe care am trăit-o anul trecut (…) şi trebuie să construim un buget care să pună bazele repornirii economiei. Deci, vorbim de un buget care să se încadreze într-un deficit de 7%. De aceea, măsurile care au fost deja luate, de îngheţare a salariilor din domeniul public, de exemplu, sunt gândite tocmai din această perspectivă, pentru că anul trecut salariile din sectorul public au crescut cu 8%, în condiţiile în care media europeană a fost de 3%. Or, în momentul de faţă, nu mai putem continua această tendinţă. (…) Marea provocare este cum construim acest buget, astfel încât să avem şi resursele pentru a avea bani de investiţii”, a afirmat Dan Barna la Digi FM.

    Conform unei declarații a șefului Guvernului, Florin Cîțu, Executivul intenționează ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie, să fie dezbătut atunci și aprobat. După aprobarea sumelor, documentul trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Potrivit surselor noastre primele plăți care vor fi achitate fermierilor după virarea banilor pentru agricultori sunt schemele pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), care anul trecut au intrat la plată la data de 13 ianuarie. Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt schemele de plăți achitate din bugetul de stat care depind de bugetul pentru 2021:

    Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Ajutoarele Naționale Tranzitorii, atât pentru vegetal cât și zootehnic

    Fermierii mici care nu au schemele pentru subvențiile ”mari” din zootehnie și vegetal, așteaptă în luna ianurie plata ANT-urilor, subvenții ce se achită din bani naționali pe hectar sau cap de animale din bugetul aferent anului viitor celui în care s-a depus cererea unică.

    Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Ajutorul de stat pentru motorină

    Fermierii mai au de încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sumele pentru Trimestrele III și IV din 2020, bani ce urmează să fie finanțați din bugetul pe anul viitor.  În prezent APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trimestrului II, anul 2020. Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare care urmează a fi plătită este de 176.725.322 lei pentru un număr de 17.540 beneficiari cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 115.835.265,83 litri. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru.

    Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor

    APIA mai are de achitat trimestrul IV din 2020 după ce pe 15 decembrie au fost plătite prin Centrele Județene,diferențele aferente lunilor februarie, iunie și trimestrul al II-lea, iulie, august, septembrie și trimestrul al III-lea 2020. Suma totală autorizată la plată este de 4.800.023,15 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru un număr de 48 de solicitanți care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

    Plăți în agricultură din bugetul pe 2021: Despăgubirile pentru secetă la culturile de primăvară

    Fermierii care așteaptă banii pentru despăgubirile la culturile de porumb sau floarea-soarelui vor avea sumele în conturile în lunile ianuarie-februarie așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros. Banii trebuie însă prevăzuți în bugetul MADR pentru anul 2021 și aprobați în consecință.  Conform informațiilor disponibile pe site-ul MADR, din datele  întocmite de către comitetele județene pentru situații de urgență pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi,  s-a constatat că o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020 au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, precum și faptul că la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză. Din cele 1,2 milioane de hectare, 710.000 de hectare sunt cu suprafețe afectate la porumb și aproximativ 240.000 de hectare la floarea soarelui. Lista depăgubirilor ar cuprinde în total 15 culturi distincte.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto