• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum și-a ascuns, practic, averea consilierul ministrului Oros, Dorel Secară

  Marian Păvălașc -

  Declarația de avere a unui consilier personal al ministrului Agriculturii, Adrian Oros, este practic la secret de peste un an. Asta pentru că a fost xeroxată eronat. Dorin Secară spune că nu a fost nimic intenționat. Un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate (ANI) ne-a transmis că orice strategie prin care o declarație de avere nu este clară este una în afara legii.

  La sfârșitul anului 2019, odată cu investirea în funcții a miniștrilor liberali din guvernul condus de Ludovic Orban, era numit ca și consilier personal al ministrului Agriculturii și Dorel Viorel Secară. El era la acel moment un apropiat al lui Adrian Oros, cel care deținea atunci și ocupă și acum, în guvernul condus de Florin Cîțu, funcția de ministru al Agriculturii. În momentul numirii, Dorel Secară era consilier județean din partea PNL în Consiliul Județean Cluj.

  Originar din Borșa, comuna din județul clujean, Dorel Secară este de profesie fermier. În momentul în care a fost numit în postul de consilier personal al lui Oros, acesta a completat și o declarație de avere. Însă, documentul completat de Secară a fost xeroxat atât de prost încât nu se poate înțelege absolut nimic.

  ”Secretizarea” unei astfel de declarații – prin metoda xeroxării defectuoase, a scrisului de mână ilizibil sau prin omitere – este interzisă de Agenția Națională de Integritate (ANI).

  „Se precizează acest lucru și în legea de organizare a agenției, dar și în ghidul de funcționare. Toate datele trebuie să fie clare și corect completate, inclusiv să se precizeze numele și persoanelor fizice cu care s-au efectuat eventuale tranzacții”, ne-a transmis expertul.

  Dorel Secară este consilierul ministrului Agriculturii, Adrian Oros

  Diferențe în declarația de avere

  Mai grav, în cazul consilierului Dorin Secară este că sunt diferențe între declarația sa de avere publicată după ce a ajuns consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – MADR și ultima sa declarație de avere ca și consilier județean.

  Acest lucru ni l-a confirmat chiar Dorel Secară. ”Cred că sunt diferențe, veniturile sunt în plus față de declarația din 2020 de consilier județean. Cred că mai este și o proprietate în plus. Nu știu sigur, că nu știu la ce declarație vă uitați”, ne-a explicat consilierul personal al lui ministrului Oros.

  Dorel Secară ne-a mai precizat că ”nu cred că mă bănuiți că mă ocup eu de xeroxatul declarațiilor de avere și de publicarea mea. Nu sunt implicat, dacă această declarație nu se vede bine”. Cu toate acestea, fermierul a părut să știe că situația declarației de avere din care nu se poate înțelege ceva este de un an.

  În final, consilierul ministrul Agriculturii a mai adăugat că tot ce este în plus în noua declarația de avere este realizat în mod corect și este realizat din agricultură. ”Asta e și o dovadă că se pot face bani din agricultură. Să fie un fel de încurajare pentru tineri, să se apuce de acest domeniu”, ne-a mai precizat acesta.

  Din partea ANI ni s-a mai transmis că de obicei agenția primește aceleași declarații de avere pe care o persoană le completează la locul de muncă.

  Ce scrie în ultima declarație xeroxată corect

  În data de 5 mai 2020, Dorel Secară publica o declarație de avere din postul de consilier județean. La capitolul terenuri, acesta a trecut: trei terenuri intravilane de 3,37 hectare și un teren agricol de 1,29 hectare. Toate suprafețele erau în comuna Borșa. La capitolul locuințe, erau trecute trei case, un spațiu comercial și patru apartamente. Ultimul apartament era achiziționat în 2019. Trei autoturisme (Dacia Duster, Dacia Logan și o Skoda), un tractor și două utilaje erau trecute la capitolul autovehicule.

  Declarația de avere a lui Dorin Secară continua cu menționarea activelor financiare, în conturile sale fiind o sumă de aproape 300.000. de lei.

  Consilierul personal al ministrului Oros mai menționează ca are la fermă 120 de bovine și mai are o suprafață de 173,6 de hectare de teren luată în arendă.

  La capitolul venituri, acesta a trecut că a primit o sumă de 5.300 de lei pentru poziția de consilier al ministrului. Cum declarația de avere publicată de CJ Cluj este pentru veniturile din 2019 și ținând cont că Secară a fost consilier al lui Oros doar din decembrie, deci o singură lună, rezultă că acesta ar putea fi venitul său lunar în postul de la MADR.

  În calitate de administrator al propriei ferme, Agro Secară, reprezentantul ministrul Oros scrie că a câștigat în 2019 suma de 30.000 de lei. Indemnizația de consilier județean s-a ridicat la 12.000 de lei. Veniturile sale s-au mai completat cu alte câștiguri din agricultură, trecute pe persoană fizică autorizată, câștiguri care s-au ridicat la peste 210.000 de lei.

  Mai trebuie menționat că soția lui Dorin Secară, este vorba de Mariana Secară, este primarul comunei Borșa.

  Practică des întâlnită

  Metodele omiterii, scrisul de mână ilizibil și acum ”metoda” copiatorului (xeroxului) neperformant sunt des întâlnite la aleșii români. Cel mai recent și mai haios caz este cel al fostul ministru Ion Ștefan, cel care a ocupat portofoliul de la Dezvoltare. El a completat declarația de avere că deține o casă de 94 de metri pătrați. Primarul din Focșani, Cristi Misăilă, l-a dat de gol și a reclamat că locuința are peste 500 de metri pătrați. Ștefan a spus că a fost o eroare.

  Aici mai trebuie precizat că atât inspectorii ANI, cât și autorul declarații de avere au răspundere să ceară sau să modifice datele eronate. Rectificarea declarației poate fi inițiată și de către persoanele prevăzute care le-au completat termen de 40 de zile de la depunerea inițială. Declarația de avere şi/sau declarația de interese rectificată pot/poate fi însoțite/însoțită de documente justificative.


  Te-ar mai putea interesa

  Starul care curăță buruienile din lanul de grâu Plăți APIA 2021: Fermierii care nu intră la plata avansului din subvenții George Cățean – aviz negativ de la comisii pentru funcția de ministru al Agriculturii

  Ultimele știri

  A murit Valeria Petre, unul dintre cei mai cunoscuți cercetători în domeniul pomiculturii Lista judeţelor unde fermierii au anunțat că au avansul APIA în conturi! APIA și DAJ au demarat controalele în teren pentru subvenția de 2.210 euro