• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Descălțarea plantelor, fenomen periculos pe câmp în această perioadă

    Ramona Dascălu -

    Descălțarea plantelor, un fenomen periculos pe câmp în această perioadă! Din cauza faptului că în următoarele săptămâni pot apărea diferențe de temperatură de la o zi la alta, culturile din câmp se pot confrunta cu fenomenul de descălțare a plantelor, care cu siguranță va influența negativ dezvoltarea culturilor însămânțate în toamnă.

    Ce este descălțarea plantelor

    Descălțarea plantelor este un fenomen indus plantelor de cultură semănate în toamnă. Atunci când se produc înghețuri sau dezghețuri repetate, la cerealele păioase există riscul scoaterii nodului de înfrățire la suprafața solului. Acest lucru este denumit „descălțare” și trebuie evitată pentru că poate avea un impact negativ asupra dezvoltării ulterioare a culturilor.

    Descălțarea plantelor – prevenirea fenomenului cu lucrări agricole

    Pentru prevenirea fenomenului de descălțare a plantelor, specialiştii în agricultură recomandă fermierilor aplicarea de procedee şi metode adecvate. O metodă de prevenire a „descălțării” plantelor este aplicarea unei lucrări agricole în câmp – o tăvălugire cu un tăvălug ușor.

    ”Fenomenul cu care ne-am putea confrunta în perioada următoare în solele cu umiditate necorespunzătoare este cel denumit descălțarea plantelor. Plantele se vor umecta și în urma alternanțelor îngheț-dezgheț apare acest fenomen de descălțare. Pentru a evita acest fenomen, trebuie efectuate în câmp lucrări de tăvălugire”, a declarat Liviu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraș-Severin pentru Radio Reșița.

    Descălțarea plantelor – prevenirea fenomenului prin pășunat

    În ceea ce îi privește pe fermierii mici, care nu pot preveni descălțarea plantelor cu ajutorul tăvălugului, reprezentantul Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin îi sfătuiește să apeleze la o metodă veche, dar care dă roade.

    ”Precizez că la descălțare, dacă fermierii mai mici nu o pot face cu tăvălugul, au la îndemână o metodă veche și tradițională la noi în țară și anume trecerea cu turmele de oi peste culturi”.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români