• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scrisoare deschisă către liderii asociaților de fermieri: A venit vremea să spuneți răspicat adevărul!

    Vlad Macovei -

    Domnule Nicolae Sitaru, președinte APPR,

    Domnule Nicușor Șerban, președinte Clubul Fermierilor,

    Domnule Nicu Vasile, președinte LAPAR,

    Domnule Ionel Arion, președinte PROAGRO,

    Domnule Mircea Băluță, președinte UNCSV,

    Doamnelor și domnilor președinți de asociații din APPR, PROAGRO și LAPAR,

    Doamnelor și domnilor președinți ai celorlalte asociații din sectorul agroalimentar,

    Sunt absolut convins că majoritatea absolută a membrilor din asociațiile dumneavoastră sunt revoltați de modul în care a fost construit proiectul de buget pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). De asemenea, am certitudinea că un număr foarte mare din fermierii României doresc să își manifeste, public, protestul față de modul în care va fi finanțată, cu bani publici, agricultura națională. Este suficient să amintesc că absolut toată lumea a solicitat acordarea de despăgubiri pentru secetă la culturile de primăvară aferente anului 2020. Nu mai reiau aici argumentele de ce considerăm, cu toții, că aceste ajutoare bugetare care ar merge direct către producătorii agricoli sunt justificate și vor avea un efect benefic în economie.

    Așa cum spuneam, într-un comunicat de presă al Asociației Forța Fermierilor preluat de toată mass-media națională, banii investiți se vor întoarce la buget până la finalul acestui an. Fermierii României au primit nenumărate promisiuni explicite, din partea decidenților din MADR, că acești bani vor fi incluși în Bugetul de Stat pe 2021. Banii aceștia nu există!

    În aceste condiții, consider că este de datoria noastră, să protestăm public și să solicităm decidenților din MADR să-și respecte promisiunile făcute în fața fermierilor. Nu văd nicio altă variantă decât protestul public. În limitele legii, respectând toate reglementările în vigoare, și având ca unic scop refacerea proiectului de buget MADR. Cred că vremea jumătăților de măsură a eșuat. Lipsa de presiune publică către decidenții MADR nu mai este posibilă. Cred că strategia dumneavoastră, de a încerca doar prin dialog instituțional să obțineți aceste sume pentru fermieri, nu a dat rezultate. Vina aparține, în exclusivitate, decidenților din MADR. Doar că din acest moment, a nu admite acest lucru, este contraproductiv pentru interesele legitime ale membrilor dumneavoastră. 

    Prin urmare, vă propun să vă alăturați demersurilor noastre de pichetare a MADR, pentru a le reaminti public, răspicat, decidenților din MADR că trebuie să își respecte promisiunile făcute față de fermieri. În cazul în care este o problemă de orgolii, anunț public că voi face un pas în lateral, dacă veți veni alături de noi. Voi lăsa comunicarea cu mass-media și cu decidenții MADR, pe perioada pichetării, în seama unei echipe din Asociația Forța Fermierilor, care alături de dumneavoastră să conducă, din punct de vedere al mesajelor, acest protest public. Obiectivul meu principal, ca președinte al Asociației Forța Fermierilor, este de a mă lupta pentru drepturile și interesele legitime ale membrilor noștri. Miza mea este să avem succes și, pentru succesul membrilor Asociației Forța Fermierilor, pot face orice concesie necesară spre binele agriculturii. Este obligatoriu să punem agricultura în ofensivă!

    Însă așa cum v-am spus și din titlu, consider că a venit vremea ca adevărul pe care îl rostiți, să îl rostiți și răspicat. Nu este momentul jumătăților de măsură. Este momentul să ieșiți în față și să apărați, cu curaj și responsabilitate, și drepturile fermierilor mari, și ale celor mici, ale tuturor fermierilor români. În momentele cruciale se vede din ce material este croit un lider, și acesta este un moment crucial pentru viitorul agriculturii naționale. Să nu credeți, niciun un moment, că fuga de răspundere este soluția. Am siguranța că sunt și în asentimentul membrilor dumneavoastră când spun că lipsa unui răspuns public la propunerea mea înseamnă, de fapt, refuzul de a lua poziție publică pentru a vă susține interesele legitime ale membrilor dumneavoastră. Înseamnă că sunteți de acord, tacit, cu actuala structură a proiectului de buget MADR. Și acest lucru trebuie să fie cunoscut de membrii dumneavoastră, consider.

    Ați făcut până acum greșeala să îi desconsiderați pe membrii Asociației Forța Fermierilor și pe mine personal. Mulți dintre dumneavoastră mă cunoașteți de multă vreme și, cu toate acestea, ați pus urechea, ba chiar și răspândit, unii dintre dumneavoastră, cele mai mincinoase zvonuri despre ce mă mână în luptă. Nu ați putut accepta că cineva este dispus să riște și să intre în ringul reprezentării publice pentru niște oameni pe care îi iubește și îi respectă și care, între timp, i-au devenit a doua familie. Eu nu am niciun un fel de resentimente față de dumneavoastră și cred, sincer, că este un moment zero pentru construcția unei mișcări corecte și curajoase de apărare a drepturilor fermierilor români. Mâna noastră este și va fi, întotdeauna, întinsă. Voi rămâne incomod când vă voi pune oglinda în față dar întotdeauna de bună-credință. Însă nu eu sunt cel important, ci fermierii pe care îi reprezentanți. Doamne ajută!

    PS: Aud tot felul de discuții, insinuante, despre politizare. Uite cum facem. Vă propun ca fiecare președinte de asociație, fost sau actual, împreună cu toți membrii consiliului director ai fiecărei organizații, să depună o declarație pe propria răspundere dacă a fost sau dacă este membru de partid. Și să facă publică această declarație. Și astfel, toți fermierii își vor face o imagine completă despre cum și cât de mult este politizat mediul asociativ al agriculturii. Ce ziceți?

    Încep eu: Declar că nu am fost și nu sunt membru al vreunui partid politic. În toată cariera mea de jurnalist, de manager de presă, de antreprenor media, am criticat absolut toate partidele din România, mai ales când acestea erau la putere. Consider că a apăra un partid la putere sau a critica un partid din opoziție, ca lider de opinie neangajat politic, este o formă maximă de ipocrizie. De asemenea, poate nu ar fi rău să existe o asemenea declarație pe proprie răspundere și din partea proprietarilor și managerilor din presa agricolă. Cred că am descoperi, cu toții, lucruri foarte interesante.

    Cele mai mari forme de ipocrizie și dublu standard le găsesc, totuși, la cei care nu mai încap de faptul că fondatorul liderului presei agricole din România a decis să se implice și în mișcarea de reprezentare a publicului său. Exact asta se întreabă unii care au între membrii fondatori ai unei asociații, exact o revistă din presă agricolă. Le răspund tuturor: Este la fel de legitim ca o platformă media să construiască o asociație de fermieri pe cât este ca o asociație de fermieri să construiască o platformă media. E clar, mai sunt alte întrebări, nedumeriri? Jos ipocrizia și dublul standard!


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Praful siberian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar