• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Constantin Loghin își cumpără utilajele agricole la licitație cu 50-60% mai ieftin decât prețul pieței

    Daniel Befu -

    Licitațiile de utilaje agricole second-hand și achizițiile din parcuri specializate din afară l-au ajutat pe fermierul Constantin Longhin să își doteze ferma cu costuri ce sunt undeva la jumătate față de prețul pieței. Secretul agricultorului stă în faptul că multe dintre tranzații le face personal: se urcă în avion și merge în străinătate pentru a vedea utilajele pe care dă banii. Cea mai mare încredere o are în nemți de la care spune că nu a luat până acum țeapă, nici chiar când a cumpărat, fără a vedea decât poze, un tractor de 265 de cai putere.

    Constantin Loghin (57 ani), fermier din zona Hârlău, județul Iași, este economist la bază, lucrând până în 1993 în cadrul administrației locale, la o primărie. Ulterior a demarat un business de transporturi și încet, a migrat spre agricultură, care îi dă satisfacții de o natură total diferită de alt tip de afaceri, fiindcă ”munca e mai plăcută și mai statornică, nu neapărat și mai profitabilă”, însă e generatoare și de mari emoții, atunci când norii rămân indiferenți la nevoile sale și nu vor să-și scuture picăturile peste ogoare, sau când îl bombardează cu grindină, tăvălindu-i culturile la pământ. Când pune în balanță munca în agricultură, cu cea de economist, lucrul câmpului îi dă o stare zen, zguduită la răstimpuri de suspans.

    Business cu un grad ridicat de reziliență în fața neprevăzutului

    Fermierul lucrează în prezent în jur de 200 ha în localitățile Deleni și Hârlău și în mod cert, dincolo de poezie, backgroundul economic îl ajută să-și construiască un business cu un grad ridicat de reziliență în fața neprevăzutului, atât de specific pentru fermierii din vegetal. Una din strategiile sale, în lipsa unor resurse care să-i permită accesarea celei mai noi și fiabile tehnologii în materie de utilaje și echipamente, este să-și optimizeze cheltuielile prin identificarea celor mai accesibile prețuri în materie.

    ”La utilaje noi nu am suficientă expertiză în lucrul cu ele, ca să emit opinii privind calitatea. Eu o singură dată am luat o mașină din țară, acum vreo 20 de ani, de la fabrica noastră iubită de la Mioveni, o Dacie, când era deja venit Renault-ul la noi și am mai luat un tractor italienesc marca Same, acum 12 ani. Cu ambele am avut eșecuri. Sunt incomparabile cu ce e făcut în piața de vest. De atunci m-am hotărât că nu voi mai cumpăra utilaje noi din România și nu am mai cumpărat niciodată”, declară Loghin.

    ”Merg la fața locului, le văd, le probez”

    Constantin Loghin detaliază modul în care identifică utilajele second hand, în așa fel încât să minimizeze riscul de a fi păcălit. ”Utilaje second hand am mai luat și din România, când eram mai la început de activitate, da. Sau, dacă eu știu, se nimerește, ca să zic așa, mai la pleașcă, dacă e unul la lichidare, dar nu prea îmi bat capul, pentru că nu am încredere în modul lui de exploatare. Prefer să iau din vestul Europei. Îmi fac lista de gânduri, apoi caut pe internet până găsesc unul sau mai multe utilaje care corespund criteriilor mele. După, îmi fac un traseu în funcție de locația obiectelor pe care le am de văzut, merg la fața locului, le văd, le probez și în consecință plătesc sau merg mai departe. O astfel de deplasare pentru cumpărarea unui utilaj îmi ia cam o săptămână. Merg cu avionul, închiriez o mașină din aeroport, care e rezervată din timp, merg, văd ce am de văzut, plătesc dacă mi-a ieșit pasența și după aceea nici nu mai stau la încărcat. Sunt destul de serioși. Atenție, în Germania nu mă duc la dealeri ruși, turci, români șamd. Acolo unde-mi miroase mie a neamț, acolo pot să continui discuția. Dacă dealerul e de altă naționalitate nu prea mă bag. Eu știu că din Germania ce îmi spune neamțul, am încredere în el. Am luat o dată o combină de pe Franța, dar optez pentru Germania. Este altceva Germania. Printre altele am luat din Germania un tractor de 265 CP, pe care nici nu m-am dus să-l văd. Mi-a ajuns acasă și ce-am vorbit aia am primit. Nu am avut ce să reproșez. L-am luat efectiv fără să-l probez. Am mai luat și direct de la fermieri, dar mai puțin. Am luat pe la începutul activității mele. Luam echipamente din astea de agățat după tractor, respectiv plug, combinator, etc. Din occident nu cumpăr de la fermieri fiindcă neamțul nu stă prea mult la discuții. El dacă are treaba lui în agricultură, nu prea stă să vândă. El știe că atunci când are un utilaj de vândut, îl duce la un parc din ăsta intermediar și cei de acolo se ocupă. Fie fermierul își ia alt utilaj în schimb, ori îi dă banii, au tot felul de buyback-uri din astea. Pe partea de transport, am firme cu care am mai colaborat și acum aproape că nici nu mai am nevoie să pun pe bursă, că deja dacă vorbesc uc administratorul societății de transport îmi spune:« eu am peste 3 zile sau peste o săptămână am mașină prin zona respectivă». Merge, încarcă, știe unde trebuie să ajungă”, spune fermierul ieșean.

    Tractoarele second-hand scoase la vânzare sunt verificate de fermier

    ”Iau și din parcuri și iau și de la case de licitații”

    Agricultorul mărturisește că până acum, strategia sa în achiziția de utilaje nu a dat greș. ”Vreau să spun că din câte achiziții am făcut de afară, nu am luat niciodată țeapă, adică să fiu nemulțumit de ce am luat. Au mai fost mici neajunsuri, gen un furtun crăpat sau mai știu eu ce, dar lucruri minore, nu să umble în motoare, sau să umble în diferențiale. Așa ceva nu am avut. Eu nu prea iau direct de la fermieri. Vă spun drept că iau și din parcuri și iau și de la case de licitații, unde mă duc, văd, probez și particip la licitație și iau de multe la prețuri foarte avantajoase, mult, mult mai mici decât prețurile chiar decât cele de pe Europa”, explică fermierul.

    La o astfel de licitație, Constantin Loghin achiziționează mașini agricole la prețuri și cu 50-60% mai mici decât prețurile la care se comercializează pe piața românească utilaje similare ca model, vârstă și grad de utilizare.

    Piesele de schimb aftermarket comandate din străinătate, cu 50-100% mai ieftine decât la noi

    O tactică similară aplică și când vine vorba de componente de schimb pentru mașinile agricole. ”Eu îmi procur din străinătate cu succes piesele de schimb pentru utilaje. Le iau din afară cu 50-100% mai ieftin decât în România. Mă uit pe siteurile internaționale și compar cu ce e pe piața românească și ajung imediat la un rezultat. Nu vorbim de originale. Originalele în general au prețurile aliniate. Cu toate astea, știm cu toții, cred, cei care suntem cât de cât informați, în legătură cu amenzile binemeritate care au fost aplicate, după constatarea făcută de Consiliul Concurenței la dealerii Class din țara noastră, că aveau prețurile aliniate și încărcate la toți dealerii de Class. De pe Polonia iau des piese. Mai este un dealer care face vânzare direct din Germania, respectiv Olanda și anume Kramp. Am un cont la ei și totdeauna compar una cu alta, ce e pe piața românească și în magazinele noastre de specialitate. Din România iau doar mărunțișuri sau lucruri de care am urgentă nevoie și nu pot aștepta câteva zile, până îmi ajung din afară, pentru că de obicei o piesă comandată din străinătate îmi ajunge în 3-4 zile. Vă dau un singur exemplu, de dată recentă, care e mai relevant. Am cumpărat un kit de ambreiaj pentru tractor, pe care pe piața românească nu l-am găsit decât undeva la 800-1.000 euro și pe care l-am luat direct din Germania la mai puțin de 500 euro”, declară agricultorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării