Caietul pomicultorului: Document obligatoriu în livezile pentru care se încasează subvenții APIA
Roxana Dobre -Pomicultorii care au solicitat subvenții pe suprafață, și utilizează tratamente pentru livadă, sunt obligați să dețină un registru de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, document ce face parte din normele de eco-condiționalitate care trebuie respectate pentru subvenții, mai exact SMR 10 Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor. Acesta trebuie completat la zi și păstrat cel puțin 3 ani în fiecare fermă care cere subvenții pe suprafață.
La controalele în teren pomicultorii trebuie să dețină următoarele documente justificative:
– registrul de evidență a produselor de protecție a plantelor/fișele de magazie;
– facturi/ avize de achiziționare a produselor de protecție a plantelor (ppp);
– verificarea registrului privind evidența tratamentelor fitosanitare cu ppp.
Fermierii sunt obligați să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă contabilă a produselor de protecţie a plantelor depozitate şi utilizate în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor. Prin produse de protecţie a plantelor se înțeleg: erbicide, fungicide, insecticide, nematocide. Fermierul va ţine evidenţa la zi, după efectuarea fiecărui tratament, prin completarea într-un registru, după modelul de mai jos:
Registru evidenta tratamente 2021
SMR 10 – recomandări privind aplicarea produselor de protecție a plantelor
Conform SMR 10 Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor, înainte de începerea aplicării produselor este recomandat:
• Asiguraţi-vă că produsele ce vor fi folosite sunt de calitate şi provin din ambalaje care au indicaţii clare privind conţinutul şi natura produselor de protecţia plantelor;
• Asiguraţi-vă că nu există persoane sau animale în zona care va fi tratată;
• Citiţi cu atenţie eticheta produsului care va fi aplicat;
• Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte de începerea tratamentului;
• Dacă folosiţi un tractor, asiguraţi-vă că aveţi la îndemână mănuşi curate, pe care le puteţi folosi în cazul în care trebuie să reparaţi ceva la pulverizator;
• În cazul în care aplicarea este contractată, asiguraţi-vă că operatorul este calificat şi autorizat.
Condițiile meteo pot influența eficacitatea tratamentului
Potrivit recomandărilor din SMR 10, este util să verificaţi condiţiile meteorologice, pentru că pot afecta eficacitatea şi siguranţa tratamentului. Astfel:
• Nu aplicaţi produsele dacă e vânt puternic;
• Substanţele care pot fi împrăştiate de vânt pot fi periculoase dacă sunt purtate în direcţia operatorului, altor recolte, surselor de apă, animalelor sau locuinţelor. Viteza maximă a vântului pe care se vor face tratamente va fi de 4 m/s. În caz de vânt puternic tratamentele se vor efectua numai dimineaţa sau seara;
• Unele produse sunt uşor spălate de apa de ploaie, deci este necesar ca după aplicare să urmeze o perioadă fără precipitaţii;
• Evitaţi aplicarea produselor fitosanitare în orele cele mai fierbinţi ale zilei.
Purtați echipament individual de protecţie (EIP)
• Întregul echipament de protecţie, cu excepţia pălăriei/şepcii, trebuie marcat cu simbolul CE;
• Folosiţi mănuşi din cauciuc nitrilic potrivite (mănuşile obişnuite de cauciuc nu vă oferă suficientă protecţie);
• Citiţi cu atenţie eticheta produsului pentru a verifica dacă mai este necesar şi alt echipament de protecţie (şorţ, mască împotriva prafului sau vaporilor, ochelari de protecţie, etc.);
• Asiguraţi-vă că asistenţii operatorilor sunt de asemenea protejaţi corespunzător cu EIP.
Luați-vă măsuri de precauţii în timpul aplicării
• Nu permiteţi accesul oamenilor sau animalelor în zona care va fi tratată;
• Nu mâncaţi, beţi sau fumaţi în timpul aplicării;
• Nu desfundaţi duzele cu gura.
Calitatea aplicării produselor de protecţia plantelor va influenţa într-o mare măsură eficacitatea tratamentului, dar va avea de asemenea impact asupra contaminării operatorului.
• În culturi înalte, unde aplicarea este direcţionată în sus, expunerea operatorului este mărită.
• În culturi crescute în spaţii închise, cu plante înalte şi distanţe mici între rânduri, creşte contaminarea operatorului prin contactul cu frunzişul pulverizat.
• În aplicările manuale de volum mare, gradul de contaminare al operatorului depinde de lungimea şi direcţia lancei de pulverizare, viteza cu care merge operatorul, direcţia în care merge (înainte, înapoi). Prin mersul înapoi, se evită contactul cu frunzişul ud.
Gestionarea surplusului de soluţie de stropit
Un operator experimentat prepară cantitatea necesară şi suficientă de soluţie de stropit, pentru tratamentul propus. În general, nu există surplus de soluţie de stropit când operatorii sunt obişnuiţi să aplice tratamentele de protecţia plantelor an de an pe aceleaşi parcele de teren şi când ei înşişi sunt cei care calibrează echipamentele.
Atunci când rămân totuşi surplusuri de soluţie de stropit, procedura corectă este de a le dilua la un factor de 10 şi de a le aplica pe plante care nu sunt destinate consumului uman sau animal. În asemenea cazuri, este necesar să analizaţi motivul pentru care a apărut surplusul şi să corectaţi procedura pentru aplicările următoare.
Intervale de pauză care trebuie respectate
Intervalul de pauză până la reintrarea în parcelele tratate
Anumite produse fitosanitare necesită un interval de pauză până la reintrarea în câmpurile tratate cu respectivele produse. În aceste situaţii, trebuie luate precauţiile necesare pentru a preveni intrarea cuiva, din neatenţie, pe parcele. O modalitate de a face acest lucru este plasarea de panouri care să transmită că accesul este interzis pe câmpul abia tratat.
Toate produsele care necesită un interval de pauză până la reintrarea pe teren au acest lucru specificat pe etichetă. Dacă este necesară intrarea pe teren înainte de depăşirea intervalului de pauză recomandat, trebuie purtat echipament individual de protecţie adecvat.
Intervalul de siguranţă (Zile pauză înainte de recoltare)
Înregistrările privind produsele aplicate, datele de aplicare şi dozele trebuie făcute imediat după aplicare, astfel încât să nu existe ulterior dubii, mai ales privind data de recoltare, adică după intervalul de pre-recoltare.
APIA face controale în livezile care primesc subvenții
APIA a început de din 9 iulie controalele pentru campania de subvenții din 2021. Eșantionul de control extras din baza de date APIA, conține un număr total de 55.844 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
– pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 13.035 fermieri;
– pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.016 fermieri;
– pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 3.793 fermieri.
Suprafaţa totală controlată este de 1.319.383,3 ha, respectiv:
– pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 748.797,54 ha;
– pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 570.585,76 ha.
Reamintim că livezile beneficiază de schemele directe pe hectar și anume:
- Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS);
- Plata redistributivă;
- Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
- Plata pentru tinerii fermieri.
- Sprijin cuplat pentru anumite specii pomicole