• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producție record de grâu într-un județ agricol. Șeful DAJ: Recolta n-a coborât sub 6.000 kg/ha!

    Roxana Dobre -

    Producție excelentă la grâu într-un județ agricol cunoscut pentru performanța, dar și condițiile mai grele în care fermierii lucrează pământul! Agricultorii sunt mulțumiți de producțiile pe hectar care în acest an cu greu au coborât sub 6.000 kg sau 4.000 kg în zona de deal sau submontană a județului Bihor. La ”extreme” pe unele parcele producătorii agricoli au recoltat chiar și 10.000 kg – 10.500 kg/ha!

    Potrivit directorului executiv al Direcției pentru Agricultură (DA) Bihor, Nicolae Hodișan, în județ au fost recoltate 550.000 de tone de grâu, rezultând o producție medie la hectar de 6.000 kg.

    Nicolae Hodișan, director Direcția Agricolă Bihor (foto: bihon.ro)

    „Am obținut o producție de peste 6.000 kg/ha. E o medie peste mediile anilor anteriori, dar și peste media națională. De când sunt eu la conducerea instituției, nu s-a mai înregistrat o astfel de recoltă de grâu. Nici calitativ, nici cantitativ”, afirmă Nicolae Hodișan conform www.bihon.ro.

    Acesta subliniază că au fost parcele unde s-au recoltat și 10.000 kg – 10.500 kg/ha. ”În nordul și în sudul județului. Un lucru îmbucurător este faptul că sub 4.000 kg/ha nu am recoltat nici în zona de deal sau submontană. Aici, de obicei, producțiile erau destul de mici, de 2.500 kg/ha – 2.800 kg/ha. Producții de subzistență”, a spus șeful Direcției Agricole Bihor.

    Ce fac fermierii bihoreni cu grâul

    O parte din grâul recoltat în Bihor este depus în depozite și silozuri, iar o parte merge la export. Potrivit lui Nicolae Hodișan, în Bihor sunt 216 spații de depozitare autorizate, care îndeplinesc condițiile standard de depozitare, iar capacitatea lor este de 781.900 de tone. Nicolae Hodișan spune că necesarul de grâu pentru consum al județului Bihor pentru un an este de circa 100.000 de tone. Șeful Direcției Agricole Bihor are un mare of. Faptul că cea mai mare parte a producției de grâu merge la export în loc să fie procesată la nivel local.

    „Ar fi îmbucurător dacă producțiile acestea de cereale pe care noi le obținem s-ar valorifica la noi, le-am procesa noi. Așa că încărcăm barjele din port cu grâu din vestul țării nu-i o rezolvare. Sau dăm grâu peste graniță în Ungaria, în Austria, în Italia și aducem de la ei făină și paste făinoase. Așa nu vom fi bogați niciodată. Ar trebui să schimbăm mentalitatea. Fermierul s-a chinuit un an de zile și vine altul, duce grâul, îl procesează și câștigă de două – trei ori mai mult”, spune Hodișan.

    Acesta sugerează și soluția. Fermierii, producători de cereale, ar trebui să se asocieze și să facă cooperative de procesare pe baza unor proiecte finanțate cu fonduri europene.

    Prețul grâului după recoltare: până la 1 leu/kilogram

    Potrivit șefului DA, prețul grâului anul acesta este între 80 de bani și 85 de bani kilogramul, cel mult 1 leu. Acesta ridică însă un semn de întrebare în ceea ce privește culturile de primăvară, din cauza secetei. În special la porumb și la soia.

    „La culturile de porumb, în perioada de vegetație, din martie până în prezent, necesarul de apă a fost asigurat în procent de 30% față de media normală. Dacă media normală pe jumătate de an ar trebui să înregistreze undeva la 300 – 350 l/mp, am înregistrat 70 – 80 l/mp. Iar în perioada de maturare cantitățile au fost extrem de mici, 30 – 35 litri, în loc de 200. La porumb vom avea parcele unde producția va fi aproape zero. În special la hibrizii tardivi și semi tardivi. La hibrizii timpurii și semi timpurii vom înregistra o producție de până în 3.000 kg boabe la hectar. Nu pe întreg teritoriul județului Bihor. Vorbim de un areal cuprins în zona centrală a Câmpiei de Vest. Fără zona Diosig – Valea lui Mihai și fără zona Ciumegiu – Avram Iancu”, subliniază Nicolae Hodișan. Foarte mult a suferit din cauza secetei și soia. Floarea soarelui, însă a suportat mai bine seceta.

    Reamintim că Ministerul Agriculturii a anunțat că din primele cifre raportate la anul 2021, producțiile medii situate peste media națională de 5.346 kg/ha s-au realizat în vestul țării în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar si în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița. Brăila și Botoșani.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră aici: Producția de grâu 2021 – producție record: 5,346 tone/ha, media pe țară! La rapiță – 3,022 tone/ha!


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării