• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Dobrogea se alătură protestului Asociației Forța Fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea este alături de Asociația Forța Fermierilor și protestează joi, 18 februarie, începând cu ora 14.00 pe plan local, astfel trăgând un semnal de alarmă autorităților. În același interval orar, în Capitală, Asociația Forța Fermierilor a obținut aprobare pentru pichetarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Atât fermieri care merg să protesteze la București, cât și cei care vor manifesta pe plan local,vor să atragă atenția autorităților cu privire la lipsa banilor pentru despăgubirile la culturile de primăvară, sume ce lipsesc din bugetul de stat pentru 2021.

    Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea a anunțat în mediul online că va continua demersurile pentru susținerea  fermierii dobrogeni prin două inițiative: trimiterea unei scrisori deschise către autorități și organizarea unui protest pe plan local, în fața Prefecturii.

    ”În cursul zilei de azi, APAD a transmis parlamentarilor constănțeni o scrisoare deschisă, prin care facem apel la susținerea introducerii în Bugetul de Stat pe anul 2021 a sumelor necesare acordării despăgubirilor promise încă de anul trecut, pentru culturile de primăvară calamitate de secetă. Tot azi, reprezentanții APAD au primit avizul organizării unui miting de protest. Acesta se va desfășura joi, 18 februarie, începând cu ora 14.00 în fața sediului Prefecturii. La eveniment vor participa fermieri nemulțumiți din întreg județul, fermieri afectați de lipsa de susținere a Guvernului, care așteaptă despăgubirile promise și care vor ca Dobrogea, zona cea mai aridă din țară, să beneficieze de fonduri pentru dezvoltarea sistemului de irigații”, este mesajul asociației.

    În cadrul scrisorii deschise pe care fermierii au adresat-o parlamentarilor din Constanța, aceștia fac ”un apel disperat” fața de politică incorectă și promisiunile neîndeplinite nu doar ale Ministrului agriculturii ci a tuturor partidelor prezente azi, în Parlament, față de producătorii agricoli dobrogeni afectați de seceta cumplită din anul 2020.

    ”În timpul campaniei, ați susținut că vă pasă și doriți să sprijiniți agricultură dobrogeană. Acum e momentul să dovediți! Cu regret observăm totuși că nici unul din domniile voastre nu face parte din Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din camera Deputaților. Pe întreg parcursul anului 2020, Ministrul Agriculturii a susținut în mod repetat că vor fi alocate sume pentru acordarea despăgubirilor la culturile de primăvară, pregătind chiar acte normative în acest sens și susțînând că plățile se vor face cu începutul anului 2021. Declarațiile publice din întreaga mass media ne sunt mărturie. Minciună și ipocrizia merg mai departe. Nu doar că acest demers nu a fost finalizat, dar acum, cu ocazia punerii în dezbatere publică a Legii Bugetului de Stat pentru acest an, observăm că în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu se regăsesc sumele pentru despăgubirea culturilor din primăvară anului 2020 calamitate de secetă”, susțin fermierii.

    Aceștia subliniază că nu pot accepta ca sprijinul să vină doar în preajma campaniilor electorale și din acest motiv, solicită public, să fie reprezentați în Parlamentul României iar parlamentarii din Constanța să susțină introducerea unui amendament care să prevadă sumele necesare pentru despăgubiri.

    ”Reiterăm pe această cale atât dezamăgirea noastră cât și stupefacția față de neînțelegerea situațiilor dramatice cu care se confruntă producătorii afectați de secetă dar mai ales față de lipsa de reacție a autorităților. Deși județul Constanța a fost cel mai afectat, peste 85% din suprafața agricolă, fiind calamitată în proporție de 85% până la 100%, reprezentând peste o treime din suprafața calamitată, la nivel național, despăgubirile pentru culturile de toamnă au fost acordate cu întârziere și în etape, județul nu a fost declarat calamitat, initiațiva privind suspendarea ratelor nu a fost adoptată, iar despăgubirile mult promise pentru culturile de primăvară vedem că nu sunt prinse în Buget”, mai arată fermierii.

    Reamintim că Asociația Forța Fermierilor este prima organizație din mediul asociativ al sectorului agroalimentar care organizează acțiuni de protest față de absența din proiectul pentru Legea bugetului de stat pe 2021 a sumelor necesare pentru despăgubirile de secetă. Potrivit unui comunicat de presă emis de Asociația Forța Fermierilor, membrii organizației vor solicita, în stradă, prin protest public, ca despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 să fie incluse în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În prezent, proiectul de buget nu include aceste sume, estimate la un miliard de lei, deși ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în mai multe rânduri, în ultimele luni, că banii pentru fermieri se vor regăsi în Legea Bugetului de Stat pe 2021.

    Pe larg despre acest subiect citiți aici: Asociația Forța Fermierilor va picheta joi și luni Ministerul Agriculturii pentru acordarea despăgubirilor de secetă


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd